Hurriyet: Ο Τσίπρας σταμάτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων

Hurriyet: Ο Τσίπρας σταμάτησε την επέκταση των χωρικών υδάτων

Για αλλαγή στάση της Αθήνας στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στα 12 ν.μ. κάνει λόγο η Hurriyet, μετά τη χθεσινή απόφαση του Αλ. Τσίπρα να διευθετήσει το ζήτημα με σχέδιο νόμου αντί για προεδρικό διάταγμα.

Το δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας σημειώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός ουσιαστικά σταμάτησε τη διαδικασία που ανακοίνωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κατά την αποχώρησή του από το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διέκοψε τα προεδρικά διατάγματα σχετικά με το θέμα της αύξησης των χωρικών υδάτων και αποφάσισε να εκπονήσει σχέδιο νόμου αντί για διάταγμα, το οποίο θα συζητηθεί στο κοινοβούλιο και θα διαβουλευθεί με τα πολιτικά κόμματα. Αυτή η απόφαση σημαίνει την αναστολή των 12 μιλίων σε αυτό το στάδιο», αναφέρει χαρκτηριστικά η Hurriyet.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος και στην απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικού, που έκανε λόγο «κυριαρχικό και αναφαίρετο δικαίωμα της Ελλάδας για την επέκταση των χωρικών της υδάτων. Αυτό το δικαίωμα δεν είναι θέμα διαπραγμάτευσης. Και συνέστησε στην Τουρκία να μην ερμηνεύει αυθαίρετα το διεθνές δίκαιο, ενώ οι απειλές της δεν συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».