H νέα απειλή από την Λιβύη

H νέα απειλή από την Λιβύη

Αντιμέτωπη με μια ακόμη σοβαρή απειλή βρίσκεται η Ευρώπη, με την Ιταλία και την Ελλάδα να βρίσκονται και πάλι στο μάτι του κυκλώνα, καθώς η Λιβύη βουλιάζει στο χάος, με τις δυνάμεις των τζιχαντιστων να επιδιώκουν τώρα να δημιουργήσουν ένα ισχυρό προπύργιο στην Βόρειο Αφρική και από εκεί να διεισδύσουν και στην Ευρώπη μέσω των μεταναστευτικών ροών.

Ο αρχηγός του ISIS Αλ Μπαγκνταντι φέρεται να έχει στείλει στην Λιβύη τον επικεφαλής των τζιχαντιστών στο Ιράκ με το ψευδώνυμο «Αμπου Ομαρ» ο οποίος έχει αναλάβει την διοίκηση των σχεδόν 3.000 μαχητών του Τζιχάντ στην Σύρτη την πόλη στην οποία γεννήθηκε ο Καντάφι.

Οι τζιχαντιστές έχουν την υποστήριξη πολλών πρώην αξιωματικών και οπαδών του καθεστώτος Καντάφι, ενώ στην Σύρτη έχει επιβληθεί ο ισλαμικός νόμος. Οι Τζιχαντιστές έχουν στραφεί εναντίον σημαντικών πετρελαϊκών υποδομών της Λιβύης καθώς επιχειρείται η πλήρης διάλυση της χώρας και η κατάρρευση της κεντρικής κυβέρνησης. Στις δυνάμεις του ISIS έχουν ενταχθεί Τυνήσιοι και Αλγερινοί δημιουργώντας έτσι ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο μείγμα..

Η κατάσταση αυτή στην Λιβύη αναμένεται να προκαλέσει νέα κύματα προσφύγων από την χώρα με κατεύθυνση την Ιταλία η ακόμη και την Ελλάδα. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι με την κατάρρευση της Λιβύης διευρύνεται ο διάδρομος που από την κεντρική Αφρική καταλήγει στην Μεσόγειο, επιτρέποντας έτσι μια μαζική έξοδο προσφύγων άλλα κυρίως οικονομικών μεταναστών.

Ο Γάλλος υπουργός άμυνας Ζαν Υβ Λε Ντριάν προειδοποίησε για "τεράστια απειλή» για την Ευρώπη το ενδεχόμενο στο προσφυγικό ρεύμα από την Λιβύη προς την Ιταλία να κρύβονται μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, επισημαίνοντας ότι έχει επείγουσα μορφή η αναζήτηση πολίτικη λύσης στην Λιβύη ώστε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το ISIS.

Ο γάλλος υπουργός υπενθύμισε ότι η απόσταση από τις Λιβυκές ακτές είναι μόλις 350 χιλιόμετρα από την Λαμπεντουζα και εξέφρασε την αγωνία του για το ενδεχόμενο, οι τζιχαντιστές αν βρουν διάδρομο προς την Ευρώπη όταν αρχίσει να κορυφώνεται και πάλι η μεταναστευτική ροή, την Άνοιξη όταν βελτιωθεί ο καιρός.

Στην Λιβύη υπάρχουν τώρα δυο κυβερνήσεις η αναγνωρισμένη κυβέρνηση με έδρα το Τομπρούκ και η στρατιωτική κυβέρνηση με έδρα την Τρίπολη και ενώ συνεχίζεται η αδυναμία επίτευξης συμφωνίας για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, το ISIS όλο και επεκτείνει τις περιοχές τις οποίες ελέγχει στην Λιβύη.