DW: Σχέδιο απόβασης σε νησί του Αιγαίου περιλαμβάνει η «Γαλάζια Πατρίδα» 

DW: Σχέδιο απόβασης σε νησί του Αιγαίου περιλαμβάνει η «Γαλάζια Πατρίδα» 

Μπορεί στην Ελλάδα να ακούγονται απόψεις περί «έντιμου συμβιβασμού» με την Τουρκία στο Αιγαίο ο σημερινός σχεδιασμός της άσκησης«Γαλάζια Πατρίδα» περιλαμβάνει σενάριο απόβασης σε νησί στο Αιγαίο, σύμφωνα με την Deutsche Welle.

Στο δημοσίευμά της η DW επισημαίνει ότι πρόκειται για την μεγαλύτερη σε έκταση άσκηση του τουρκικού ναυτικού, η οποία για πρώτη φορά φέτος διεξάγεται ταυτόχρονα και στην Μαύρη Θάλασσα και στο Αιγαίο αλλά και στα τουρκικά παράλια στην Μεσόγειο.

Από το πρωί το τουρκικής κατασκευής πολεμικό πλοίο Bayraktar έφτασε στον κόλπο της Σμύρνης και πλησίασε το νησί «Χεκιμλί», το οποίο, σύμφωνα με το σενάριο, ανήκει σε εχθρική χώρα.

Νωρίτερα, ναρκοθηρευτικά καθάρισαν τις ακτές γύρω από το νησί προκειμένου να δημιουργηθεί ένας διάδρομος ασφαλείας στους κομάντος ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε κι ένα «δίχτυ ασφαλείας» στον αέρα, με επιθετικά ελικόπτερα ΑΤΑΚ να παρακολουθούν και να συνεπικουρούν την απόβαση.

Ειδικές δυνάμεις αμφίβιων καταστροφών αποβιβάστηκαν από το πλοίο για να επιχειρήσουν να καταλάβουν το εν λόγω νησί, αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Welle, η οποία σημειώνει ότι η μεγάλης κλίμακας άσκηση απασχολεί έντονα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης ιδιαίτερα στην Ελλάδα αφού αναλυτές τονίζουν ότι πρόκειται για επίδειξη ισχύος εν όψη των εξελίξεων με την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως εκφράσει με δηλώσεις αξιωματούχων την ενόχληση της ζητώντας να είναι μέρος των ενεργειακών σχεδίων στην περιοχή. Πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, και πρώην Γενικός Επιτελάρχης Χουλουσί Ακάρ, κατά τη διάρκεια επιθεώρησης της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» δήλωσε ότι η Τουρκία, καταβάλλει προσπάθειες για τη βελτίωση των διμερών σχέσεων με την Ελλάδα ενισχύοντας τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να απεμπολήσει τα δικαιώματα της στην περιοχή.

Φωτογραφία αρχείου