Bloomberg: Η Τουρκία θα αναπτύξει τους S-400 στην Αν. Μεσόγειο

Bloomberg: Η Τουρκία θα αναπτύξει τους S-400 στην Αν. Μεσόγειο

Η Τουρκία εξετάζει το ενδεχόμενο να αναπτύξει το  ρωσικό πυραυλικό σύστημα αεράμυνας κατά μήκος της νότιας ακτής της χώρας, «κοντά» στα πολεμικά πλοία που συνοδεύουν τα ερευνητικά σκάφη, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg.

Οι S-400 που αναμένεται να παραδοθούν στην Άγκυρα το επόμενο διάστημα θα έδιναν σημαντική ενίσχυση στις στρατιωτικές δυνατότητες της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο όπου «υπάρχει διαμάχη με την Κύπρο - μέλος της Ε.Ε. για εξορύξεις υδρογονανθράκων» όπως αναφέρει το δημοσίευμα

Σύμφωνα με το Bloomberg, η ανάπτυξη των S-400 στα νότια της χώρας θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα προς τους αντιπάλους και συμμάχους της Τουρκίας ότι είναι αποφασισμένοι να προστατεύσουν την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντά τους.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισαν «ραντεβού» στις 28 – 29 Ιουνίου, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, όπου θα παραστούν ούτως ή άλλως για να συμμετάσχουν στη σύνοδο κορυφής του G20.

Η Ουάσιγκτον πιέζει την Άγκυρα να μην παραλάβει τους S-400 και απειλεί ότι δεν προχωρήσει στην παράδοση του μαχητικού αεροσκάφους F-35, αν το ρωσικό οπλικό σύστημα αναπτυχθεί στο τουρκικό έδαφος.

Τέλος το δημοσίευμα αναφέρει «η Τουρκία θεωρεί τους S-400  παράγοντα για την υπεράσπισή της, καθώς και ενεργειακών συμφερόντων της χώρας στην Ανατολική Μεσόγειο». Παράλληλα, τονίζεται πως η Άγκυρα αισθάνεται όλο και πιο απειλητική την υποστήριξη των ΗΠΑ και του Ισραήλ στην Κύπρο.