Οξύνει το συγκρουσιακό κλίμα
AP
AP
Ερντογάν

Οξύνει το συγκρουσιακό κλίμα

Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα o Ιμπραήμ Καλίν, το «alter ego» του Τούρκου Προέδρου μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV με το γνωστό μειλίχιο του ύφος να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο από πλευράς Τουρκίας για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων μέσω και μίας πιθανής συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν αλλά η τουρκική πλευρά όξυνε ακόμα περισσότερο την ήδη συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που η ίδια έχει καλλιεργήσει.

Αυτό δείχνει βέβαια πως η Άγκυρα αντιλαμβάνεται την … αποκλιμάκωση για την οποία ενδιαφέρεται ο διεθνής παράγων και πρωτίστως η Ουάσιγκτον που για μία ακόμα φορά τοποθετήθηκε ναι μεν θετικά υπέρ της Ελλάδας σχετικά με την αμφισβήτηση της κυριαρχίας της αλλά δεν διευκρίνισε ποιας πλευράς ενέργειες και δηλώσεις αυξάνουν την ένταση!

Με αφορμή την μεταφορά αριθμού τεθωρακισμένων οχημάτων ασφαλείας Μ1117 στην Σάμο και στην Λέσβο το Τουρκικό ΥΠΕΞ κάλεσε τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα κ. Χριστόδουλου Λάζαρη προκειμένου να «διαμαρτυρηθεί» για την συνέχιση της «στρατικοποίησης» των νησιών μας και να ζητήσει να τεθεί τέλος σε αυτές τις «παραβιάσεις» ενώ παράλληλα ενέπλεξε και τις ΗΠΑ. Αυτό δεν ήταν απλά μία τυπική διπλωματική ενέργεια καταγραφής της θέσης της Τουρκίας η οποία ούτως ή άλλως απαντήθηκε από τον Πρέσβη δεόντως.

Ήταν μία ενέργεια που χρησιμοποιήθηκε από τον τουρκικό τύπο για μία εκ νέου ενορχηστρωμένη επίθεση κατά της χώρας μας και δημιουργία εντύπωσης στην τουρκική αλλά και στην διεθνή κοινή γνώμη ότι η Ελλάδα είναι αυτή που προκαλεί και δημιουργεί προβλήματα στην περιοχή, αποσκοπώντας ίσως στο να νομιμοποιήσει μία μελλοντική της δράση. Αυτό είναι το κύριο μήνυμα των πληροφοριακών επιχειρήσεων του αρχιπροπαγανδιστή της Τουρκικής Προεδρίας κ. Φαχρετίν Αλτούν.

Ο ίδιος ο Τούρκος Πρόεδρος και αφού είχαν μεσολαβήσει ανάλογες δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας και επίδοξου δελφίνου Χουλουσί Ακάρ το προηγούμενο διήμερο μιλώντας στην συνεδρίαση του Υπουργικού του Συμβουλίου συνέχισε την άκρως προκλητική και υβριστική ρητορική του τόσο εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού όσο και αυτού του ίδιου του ελληνικού έθνους.

Για μία ακόμα φορά αναφέρθηκε στις «σφαγές της Τριπολιτσάς», στο τι μας έκαναν στην Μικρασιατική καταστροφή και στις προβοκάτσιες της ελληνικής κυβέρνησης για τις οποίες θα πληρώσει ο ελληνικός λαός ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα μικρή χώρα που δεν είναι ισότιμη με την Τουρκίας. Πρόκειται για μία «απάντηση» στο πρόσφατο μήνυμα φιλίας στα τουρκικά του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον τουρκικό λαό και μία συνέχιση του δικού του «εκφοβιστικού» στα ελληνικά προς εμάς.

Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε όλο αυτό το κλίμα που δημιουργεί η Άγκυρα και που συνιστά στρατηγική επιλογή και ουδόλως είναι θέμα… εκνευρισμού ή εσωτερικής κατανάλωσης όπως ίσως κάποιοι αφελώς μπορεί νομίζουν. Απαιτείται εγρήγορση και ετοιμότητα για να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο σε όλα τα σενάρια τόσο σε διπλωματικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο.

Αλλά πάνω απ’ όλα  χρειάζεται αρραγές εθνικό μέτωπο. Οι Τούρκοι ενεργούν όταν δεν υφίστανται τα προαναφερθέντα. Είναι πλέον σκόπιμη η πρόσκληση για συνάντηση, ενημέρωση και ανταλλαγή απόψεων του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς και μία αναγκαία επίδειξη ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ελλάδα είναι ενωμένος απέναντι στην τουρκική απειλή.

Παράλληλα μία σύγκληση του ΚΥΣΕΑ εφόσον δεν υπάρχει Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας κρίνεται ως αναγκαία για να υποδηλωθεί ότι οι απειλές και η τουρκική προκλητικότητα αξιολογούνται από θεσμικό όργανο το οποίο αποφασίζει και για τα μέτρα που λαμβάνονται. Και για όσους και όσες δεν αισθάνονται όπως λένε ότι απειλούνται από την Τουρκία να τους θυμίσουμε ότι «απειλή είναι η εκδηλωμένη πρόθεση της μία πλευράς να προκαλέσει ζημιά σε βάρος των συμφερόντων της άλλης χρησιμοποιώντας ακόμα και στρατιωτική βία αν η τελευταία δεν αποδεχθεί τις απαιτήσεις της».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας θα πρέπει να υπάρχουν ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα σε υπηρεσιακό ή έστω σε υπουργικό επίπεδο αναλόγως της καταστάσεως και των συνθηκών. Επαφές όμως σε επίπεδο κορυφής απαιτεί όμως και πολλές άλλες προϋποθέσεις οι οποίες είμαστε βέβαιοι ότι λαμβάνονται υπόψη από ελληνικής πλευράς.

Ο διάλογος στον οποίο αναφέρεται ο Ερντογάν είναι εντελώς προσχηματικός και βασίζεται στην αρχή «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου… άντε μισά-μισά»! Ας κατανοήσουμε επιτέλους ότι στην Άγκυρα πιστεύουν ότι ήλθε η ώρα να «αποκατασταθούν τα γεωγραφικά και ιστορικά λάθη» που έγιναν στο Αιγαίο όπως έλεγε ο θεωρητικός του νέο-οθωμανισμού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός είναι ζωντανός και απειλητικός για την πατρίδα μας και όλο τον ελληνισμό ανεξάρτητα από το αν το τουρκικό κράτος ελέγχεται από τους κοσμικούς... «δυτικότροπους» Κεμαλιστές ή από τους Ισλαμιστές Νέο-Οθωμανούς!

Η Ελλάδα έδειξε και πάλι όλη την καλή της διάθεση να καθίσει στο «τραπέζι διαπραγματεύσεων» για το μόνο πρόβλημα που υφίσταται στια λεγόμενα ελληνοτουρκικά και αυτό είναι η οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας / ΑΟΖ, κάτι που αποτελεί σταθερή διαχρονική εθνική γραμμή την οποία  καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έσπασε και πιστεύουμε ότι αυτή η γραμμή θα παραμείνει αταλάντευτη.

* Ο Αντιστράτηγος ε.α. Κωνσταντίνος Λουκόπουλος είναι Γεωστρατηγικός Αναλυτής και Εκτελεστικός Διευθυντής στο «Παρατηρητήριο Ευρωμεσογειακής Ασφάλειας και Συνεργασίας»