8ος χρόνος, ημέρα 2480η
Τρίτη, 16 Αυγούστου 2022

Ο Ζάεφ διαψεύδει Μαξίμου και δημοσιεύματα για δήθεν συναντήσεις με τη Μ. Σπυράκη

Ο Ζάεφ διαψεύδει Μαξίμου και δημοσιεύματα για δήθεν συναντήσεις με τη Μ. Σπυράκη

Στην ακύρωση της προσπάθειας του Μαξίμου να αλλάξει τη σε βάρος του εικόνα που έχει δημιουργηθεί από τους χειρισμούς στο Σκοπιανό και την υπογραφή της συμφωνίας των Πρεσπών, προχώρησε ο... Ζόραν Ζάεφ, μέσω του εκπροσώπου της κυβέρνησης Μίλε Μποσνιακόφσκι, ο οποίος επιβεβαιώνει όλα όσα έχει υποστηρίξει η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ., Μαρία Σπυράκη σχετικά με την συνάντησή τους στις Βρυξέλλες.

Ο Μίλε Μποσνιακόφσκι, σε δήλωσή του στο IBNA, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τονίζει ότι «δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση προγραμματισμένη ή μη» και πως απλά βρέθηκαν σε ένα καφέ στις Βρυξέλλες όπου και συζήτησαν γενικά θέματα. Μάλιστα δηλώνει ότι η συνάντηση έγινε πέρυσι και ήταν ανάλογη με αυτές που γίνονται με πολλούς βουλευτές ή πολιτικούς από διάφορες χώρες όταν ο πρωθυπουργός των Σκοπίων επισκέπτεται τις Βρυξέλλες. 

Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος της Κυβέρνηση των Σκοπιών αναφέρει ότι «Δεν υπήρξε επίσημη συνάντηση του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ με την κα Μαρία Σπυράκη ή κάποιο άλλο μέλος της ελληνικής αξιωματικής αντιπολίτευσης. Κατά τη διάρκεια της διαμονής του πέρυσι στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός και η κα Μαρία Σπυράκη συναντήθηκαν σε καφέ, όπως άλλωστε συμβαίνει με πολλούς βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ή πολιτικούς από διάφορες χώρες κατά την επίσκεψή του».

Νωρίτερα σήμερα το Μαξίμου με αφορμή δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών που έλεγε για συνάντηση του Ζ. Ζάεφ με την Μ. Σπυράκη, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε πως «η ΝΔ δε βρήκε λέξη να πει για την αποκάλυψη ότι ζήτησε από τον Πρωθυπουργό της πΓΔΜ να μην αναζητηθεί λύση με τη σημερινή κυβέρνηση» και πως «ο τυχαίος καφές» της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ είχε κανονιστεί μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια από το διπλωματικό γραφείο του κ. Μητσοτάκη».

«Το μόνο που μένει στον κ. Μητσοτάκη, είναι να αποπέμψει άμεσα την «ειδική απεσταλμένη του», σημείωσε το Μαξίμου.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα ανέκυψε όταν δημοσιοποιήθηκαν πληροφορίες από την γερμανική εφημερίδα FAZ που έφεραν τον Ζόραν Ζάεφ να δηλώνει κατά τη σύσκεψη που είχε με τους πολιτικούς αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της χώρας του ότι είχε συναντηθεί με την Μαρία Σπυράκη και είχε συζητήσει τη στάση της Ν.Δ. έναντι μιας συμφωνίας με την ελληνική πλευρά.

Σε αυτό συνέβαλαν δημοσιεύματα όπως αυτό της Εφημερίδας των Συντακτών, που επικαλέστηκαν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες η συνάντηση της Μαρίας Σπυράκη με τον Ζόραν Ζάεφ «έγινε στο ξενοδοχείο «Courtyard by Mariott Brussels» όπου διέμενε η αποστολή της ΠΓΔΜ, η οποία βρέθηκε στις Βρυξέλλες το διήμερο 5-7 Δεκεμβρίου για συνομιλίες Ζάεφ με Γιούνκερ, Ταγιάνι και Χαν».

Το όλο θέμα πάντως που επιχειρείται να δημιουργηθεί προκαλεί πολλά ερωτήματα τόσο για την επιμονή του Μαξίμου σε αυτό όσο και για τα όσα δημοσιοποιούνται. Άλλωστε το θέμα θα είχε έρθει στη δημοσιότητα νωρίτερα αν κάτι από αυτά που ακούγονται και γράφονται ίσχυε αφού ο Ζόραν Ζάεφ δεν θα άφηνε ανεκμετάλλευτο ένα τέτοιο γεγονός στην πορεία προς τις Πρέσπες.