Καταψηφίστηκε για 3η φορά η συμφωνία της Τ. Μέι για το Brexit

Καταψηφίστηκε για 3η φορά η συμφωνία της Τ. Μέι για το Brexit

Την τρίτη της ήττα υπέστη στη Βουλή των Κοινοτήτων η Τερέζα Μέι καθώς οι βουλευτές καταψήφισαν την συμφωνία με 58 ψήφους διαφορά. Συγκεκριμένα 344 βουλευτές ψήφισαν κατά ενώ 286 ψήφισαν υπέρ. 

Η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι στις πρώτες της δηλώσεις είπε «με μεγάλη λύπη δέχομαι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας των Βουλευτών, θα συνεχίσω να μάχομαι για ένα κανονικό Brexit». 

Από την πλευρά του ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν είπε ότι η Βουλή θα πρέπει να βρει έναν τρόπο να συμφωνήσει σε ένα Brexit που θα διασφαλίζει την κανονική έξοδο της χώρας από την ΕΕ. Ζήτησε παράλληλα την διεξαγωγή εκλογών αν η Μέι δεν μπορεί να προσκομίσει κάποιες αλλαγές στη συμφωνία. 

Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του European Research Group, των ευρωσκεπτικιστών του κόμματος Στήβ Μπέικερ δήλωσε ότι η Μέι θα πρέπει να παραιτηθεί και ο χρόνος της τελείωσε. 

Η ήττα της Μέι ήρθε παρά το γεγονός ότι πολλοί εσωκομματικοί αντίπαλοι της είχαν εκδηλώσει την στήριξη τους για τη Συμφωνία Αποχώρησης, από φόβο μήπως δεν υπάρξει καθόλου Brexit, όμως οι ψήφοι τους δεν ήταν αρκετοί. Πέραν, αυτών, το  βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP, που κατέχει 10 κρίσιμες έδρες είχε δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει μια συμφωνία με την οποία διαφωνεί, ειδικά όσον αφορά το καθεστώς των συνόρων Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας.

Τώρα, η Βρετανία καλείται μέχρι τις 12 Απριλίου να καταθέσει στις Βρυξέλλες ένα νέο σχέδιο -να ζητήσει μια μεγαλύτερη παράταση ενεργοποίησης του άρθρου 50 της Συμφωνίας της ΕΕ, είτε για να κάνει εκλογές είτε δημοψήφισμα και να αναζητήσει λύση στο υπάρχον αδιέξοδο.

Η παραπάνω εξέλιξη έρχεται παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατέθεσε χθες προς συζήτηση και ψήφιση τη Συμφωνία Αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ χωρίς την Πολιτική Διακήρυξη, για τις μελλοντικές σχέσεις των δύο πλευρών.

Η αφαίρεση της Πολιτικής Διακήρυξης ήταν αυτό που επέτρεψε να γίνει τρίτη ψηφοφορία -σε μισή συμφωνία, όπως λένε χαρακτηριστικά τα βρετανικά ΜΜΕ- στο Κοινοβούλιο ξεπερνώντας τον σκόπελο του Κανονισμού της Βουλής.

 

AP Photo