Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Αποθαρρύνουμε την πρόκληση εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Μήνυμα ΗΠΑ προς Τουρκία: Αποθαρρύνουμε την πρόκληση εντάσεων στην κυπριακή ΑΟΖ

Ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία, ότι αποθαρρύνει κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στέλνει η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, έπειτα και από την Navtex που εξέδωσε δεσμεύοντας για έρευνες με το ερευνητικό σκάφος Barbaros περιοχή της ελληνικής και κυπριακής υφαλοκρηπίδας.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του ιστότοπου Hellas Journal του Μιχάλη Ιγνατίου, για τις νέες τουρκικές προκλήσεις, η οποία ανακοίνωσε επίσημα ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο οικόπεδο 4 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέλαβε την πάγια αμερικανικής θέση για το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην ΑΟΖ της.

Ο αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι οι ενεργειακοί πόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που σημαίνει σύμφωνα με το ποσοστό του πληθυσμού.

Αναλυτικά, ανέφερε: 

«Η πολιτική των ΗΠΑ για την ΑΟΖ της Κύπρου είναι μακροχρόνια και δεν έχει αλλάξει: οι Ηνωμένες Πολιτείες αναγνωρίζουν το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναπτύξει τους πόρους της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της.

Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι οι πόροι πετρελαίου και φυσικού αερίου του νησιού, όπως και όλοι οι πόροι του, θα πρέπει να μοιράζονται ισομερώς μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο πλαίσιο μιας συνολικής διευθέτησης.

Αποθαρρύνουμε κάθε ενέργεια ή ρητορική που αυξάνει τις εντάσεις στην περιοχή».