Αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί στην κόντρα με την ΕΕ Σαλβίνι – Ντι Μάιο

Αποφασισμένοι να τραβήξουν το σκοινί στην κόντρα με την ΕΕ Σαλβίνι – Ντι Μάιο

«Εμείς τραβάμε μπροστά, δεν μας τρομάζουν κάποιοι λίγοι κερδοσκόποι. Ξέρουμε ότι πρόκειται για το καλό των ιταλών και προχωρούμε με νηφαλιότητα και υπερηφάνεια», δήλωσε ο Ματτέο Σαλβίνι, εισερχόμενος χθες το βράδυ στο κυβερνητικό μέγαρο, για την συνεδρίαση της κυβέρνησης Κόντε.

«Η Ιταλία δεν κινδυνεύει, οι αγορές μας αγαπάνε περισσότερο από τους ευρωγραφειοκράτες. Αν γυρίσουμε πίσω θα αγνοήσουμε τις υποσχέσεις μας προς τους πολίτες», πρόσθεσε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός εργασίας, Λουίτζι Ντι Μάιο.
 
Και οι δυο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται να διατηρηθεί στο 2,4% η σχέση ελλείμματος- ΑΕΠ, ενώ υπογράμμισαν ότι θεωρούν απίθανο να φτάσει, το ιταλικό σπρεντ, τις τετρακόσιες μονάδες βάσης.
 
Ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων, όμως, Πάολο Σαβόνα, λίγο νωρίτερα τόνισε ότι «αν το σπρεντ ξεφύγει, τότε θα πρέπει να αλλάξει ο κρατικός προϋπολογισμός». Παράλληλα, όμως, για να μην φτάσει τις τετρακόσιες μονάδες βάσης, ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αγοράσει ιταλικά ομόλογα.

Η Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας εξέδωσε χθες αυστηρή προειδοποίηση για τις επιπτώσεις που θα έχουν τα μέτρα του προϋπολογισμού για τράπεζες και νοικοκυριά, ενώ η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, Istat, παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι οι Ιταλοί που ζουν σε συνθήκες απόλυτης φτώχειας ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2005.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ