Κυριάκο, δώδεκα συμβουλές για να μη γίνεις Τσίπρας

Κυριάκο, δώδεκα συμβουλές για να μη γίνεις Τσίπρας

Του Δημήτρη Καμπουράκη

Ένα: Αν σου εμφανιστεί κανένας φαλακρός νάρκισσος με αλλόκοτα πουκάμισα που θα δηλώνει αυθεντία στα πάντα, από οικονομία μέχρι κβαντομηχανική κι από θεολογία μέχρι εντομολογία, στείλε τον στον διάολο χωρίς δεύτερη σκέψη. Όχι μόνο θα σε καταστρέψει, αλλά μετά θα σου ζητά και τα ρέστα. Το ίδιο κάνε αν σκάσει μύτη και κανένας γέρο-μέντορας που ρουφάει δυνατά τον φραπέ του.

Δύο: Όταν θα μπαίνεις σε κάποια κρίσιμη σύσκεψη και βλέπεις τρικάμερο στημένο με οπερατέρ και σκηνοθέτες να πηγαινοέρχονται αλαφιασμένοι, να συμπεριφέρεσαι σαν να είσαι σε ζωντανή σύνδεση. Κοίτα αν είναι αναμμένο το κόκκινο φωτάκι που βρίσκεται πάνω από τον φακό της κάμερας ή εν ανάγκη ρώτα τον υπουργό τύπου τι συμβαίνει. Διαφορετικά κινδυνεύεις να λες παπαριές σε live πανελλήνια μετάδοση.

Τρία: Αν και το Μαξίμου δεν είναι ξενυχτάδικο, εσύ βάλε πόρτα κανέναν φουσκωτό. Διαφορετικά, κάθε που θα βγαίνεις απ' το γραφείο σου στον προθάλαμο με το μαρμάρινο τζάκι, κάθε που θα σε τραβάνε βίντεο ή φωτογραφία, θα εμφανίζονται από πίσω κάτι αξύριστοι μπουζουκόβιοι που θα κάνουν δουλειές στο όνομα σου και μετά άντε μετά να αποδείξεις ότι το Μαξίμου ήταν ξέφραγο αμπέλι για όσους ήταν της προσκόλλησης.

Τέσσερα: Αν μπουκάρει στην παρέα σου κανένας αψύς αρκουδόμαγκας που παριστάνει το τέρας του Λόχνες μέσα στην πολιτική σου λίμνη, κοίτα να γίνεις εσύ πιο αψύς απ' αυτόν και να τον πλακώσεις αμέσως στις σφαλιάρες, πριν σπάσει το σκοινί κι έπειτα δεν μαζεύεται. Αλλιώς, εσύ μια ζωή θα τον δικαιολογείς κι αυτός μια ζωή θα σε ξεφτιλίζει.

Πέντε: Έχε το νου σου στους ακροδεξιούς μπούληδες που σε πλευρίζουν, διότι πριν πεις κύμινο θα σε ντύσουν με αρβύλες, στολή παραλλαγής, παλάσκες και ξιφολόγχες και θα σε στείλουν για σκοπιά στον Έβρο. Κι όσο θα παλεύεις εσύ να ξεκολλήσεις από πάνω τους, τόσο αυτοί θα σε κάνουν σαν τα μούτρα τους.

Έξι: Να προσέχεις τους Τσιπρικούς που θα αυτομολήσουν στις τάξεις σου από τους απέναντι, διότι θα πάθεις ό,τι έπαθε και ο Τσίπρας με τους Καραμανλικούς που έκανε υπουργούς. Θα σε δουλεύουν επί τέσσερα χρόνια ότι θα σου παραδώσουν τον Τσίπρα τυλιγμένο σε μια κόλλα χαρτί γεμάτη σκάνδαλα και στο τέλος θα βρεθείς εσύ στην λαδόκολλα έτοιμος προς βρώση.

Επτά: Αν σου 'ρθει η διάθεση να πας στα μουλωχτά διακοπές με το κότερο κάποιου μεγαλοκαρχαρία, ξάπλωσε σ' ένα κρεβάτι και μην σηκωθείς ούτε για να κατουρήσεις, μέχρι να σου περάσει η παρόρμηση. Μην ξεχνάς ποτέ πως κι ο τελευταίος καμαρότος κι ο φτωχότερος ναύτης, έχουν κινητά με φοβερές φωτογραφικές μηχανές. Αν ήθελες κότερα, Four Seasons στα Παρίσια και καζίνα στα Λας Βέγκας, ας καθόσουν στ' αβγά σου κι ας μην γινόσουν πρωθυπουργός.

Οκτώ: Τώρα που ξεκινάς -κι ας λένε όλοι πως δεν έχεις περίοδο χάριτος- κάρβουνο θα πιάνεις και χρυσάφι θα γίνεται. Να χεις επίγνωση πως αυτή την περίοδο οικοδομείται υπογείως η αλαζονεία όλων των πρωθυπουργών, που τους κάνει να νομίζουν ότι κρατάνε τον Πάπα απ' τα μέζεα. Κι όταν νομοτελειακά φθάσει η στιγμή που πιάνουν χρυσάφι και γίνεται κάρβουνο, είναι τόσο αποτυφλωμένοι που δεν το παίρνουν χαμπάρι.

Εννιά: Να προτιμήσεις να βγάλεις δυο δόντια χωρίς αναισθησία, παρά να σε κλείσουν οι δικοί σου στο Μαξίμου. Σύμβουλοι, παρασύμβουλοι, αστυνομικοί, υπουργοί, γραμματείς, φαρισαίοι, ξάδερφοι και μπατζανάκηδες, σε προτιμούν κλειδωμένο εκεί μέσα διότι έτσι αποκτούν τον πολύτιμο ρόλο του μεσολαβητή του λαού προς την μεγαλειότητα σου. Βγαίνε έξω τακτικά και ρώτα απ ευθείας τον κοσμάκη, αλλιώς πολύ γρήγορα θα βγεις μόνιμα.

Δέκα: Τόσους συμβουλάτορες και τεχνοκράτες θα πληρώνεις, σε συμβουλεύω να προσλάβεις και έναν λαϊκό τύπο δίχως εξειδίκευση, που η δουλειά του θα είναι να μπαίνει στις συσκέψεις σας στου Μαξίμου και στα Υπουργικά Συμβούλια και να σας φωνάζει ότι λέτε μαλακίες. Κι όσο εσείς θα τον πετάτε έξω εκνευρισμένοι, τόσο πιο πολύ να φωνάζει αυτός. Ξέρεις πως σύμφωνα μ' ένα αξίωμα της κυβερνητικής, στατιστικά τρεις στις δέκα συσκέψεις υψηλού επιπέδου καταλήγουν σε λάθος αποφάσεις, λόγω εύκολης και προφανούς ομοφωνίας;

Έντεκα: Δεν υπάρχει πρωθυπουργός που κάποιοι κάτω απ' αυτόν δεν έκλεψαν ή δεν παρανόμησαν. Τα φαινόμενα αυτά όμως, αυξάνονται σε εκθετικό βαθμό αν οι τυπάδες υποψιαστούν ότι και η κορυφή κάνει την ίδια δουλειά. Να θυμάσαι επίσης ότι το ψάρι βρωμάει απ' το κεφάλι, αλλά σαπίζει στην κοιλιά. Στα μεσαία πατώματα της εξουσίας κάνουν γιουρούσι οι κωλοπετσωμένοι και τα λαμόγια. Κοίτα του Συριζαίους και θα καταλάβεις.

Δώδεκα: Όταν ο Αμερικάνος, ο Γερμανός, ο Ρώσος ή ο Κινέζος σε κτυπά στην πλάτη και σου λέει «είσαι ο καλύτερος, εγώ είμαι εδώ για σένα», μην μεγαλοπιαστείς σαν τον άχαστο και νομίσεις ότι αυτοί θα σε σώσουν, γιατί την πάτησες. Τα πολιτικά νεκροταφεία είναι γεμάτα από εκλεκτούς των μεγάλων δυνάμεων. Σε τελευταία ανάλυση που λένε κι οι Μαρξιστές, το μεγάλο αφεντικό σε τούτο τον τόπο δεν είναι ούτε η Μέρκελ ούτε ο Τράμπ ούτε ο Πούτιν, αλλά ο Θανάσης από την κρεαταγορά, η κυρά Καλλιόπη από τα καπνοχώρια και ο Αντωνάκης ο ξενοδοχοϋπάλληλος.