Κατάργηση εμπάργκο: Όλη τους η ασυναρτησία μέσα σ' ένα tweet

Κατάργηση εμπάργκο: Όλη τους η ασυναρτησία μέσα σ' ένα tweet

Tου Δημήτρη Καμπουράκη

Ο Αλέξης ξεκίνησε το εμπάργκο εναντίον του ΣΚΑΙ λίγες μέρες μετά την τραγωδία στο Μάτι, όταν ένας δημοσιογράφος του (ο Τάκης Χατζής) είπε ότι σκόπευαν να διώξουν τους αρχηγούς της ΕΛΑΣ και της Πυροσβεστικής. Οι απολύσεις έγιναν, αλλά το εμπάργκο συνεχίστηκε κανονικά για έναν χρόνο και μάλιστα αναβαθμίστηκε πριν ακριβώς είκοσι μέρες με πρωθυπουργικό τελεσίγραφο στην Κεντρική Επιτροπή: «Όποιος εμφανιστεί εκεί, φεύγει από τα ψηφοδέλτια.»

Χθες, μια μόλις βδομάδα πριν τις εκλογές, η δημοσκοπική απόγνωση έκανε το θαύμα της. Ο Τσίπρας κατάργησε το εμπάργκο και θα εμφανιστεί ο ίδιος στο κανάλι αύριο Τρίτη. Έχουμε λοιπόν το τέλος ενός μονομερούς πολέμου που είχε κάνει τεράστια εντύπωση για δύο λόγους: Πρώτον για την ατσάλινη εμμονή όλων τους να επιμένουν σ' αυτή την καταφανώς ηλίθια απόφαση και δεύτερον, για την διαρκή άνοδο των τηλεθεάσεων του καναλιού αυτό το διάστημα, παρά την υποχρεωτική μονομέρεια των «τραπεζιών» του.

Λογοτεχνική παρένθεση: Στο «εκατό χρόνια μοναξιάς» του Μαρκές, ο πρωταγωνιστής Αουρελιάνο Μπουενδία συνειδητοποιεί με φρίκη πως είναι χίλιες φορές δυσκολότερο να σταματήσει ένα πόλεμο απ' όσο να τον ξεκινήσει. Ο ταλαίπωρος ο Μπουενδία δεν είχε στα χέρια του την μαγική συνταγή του Αλέξη, με την οποία ο πρωθυπουργός ξεκινά και τελειώνει πολέμους δίχως να ανοίγει μύτη: Επιτίθεται κατά του Κυριάκου.

Αποθαυμάστε στο σύνολο του το πρωθυπουργικό tweet: «Αποφάσισα τη Τρίτη το βράδυ να πάω στη τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Να ακουστούν και εκεί τα επιχειρήματά μας. Αν ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να δοξαστεί κρυπτόμενος, εμείς θα εξαντλήσουμε όλες τις δυνατότητες για να φτάσει η αλήθεια σε όλο τον λαό. Χωρίς κανένα φόβο, σε οποιοδήποτε περιβάλλον».

Ομολογώ πως όταν το διάβασα έβαλα τα γέλια. Σκέφτηκα πως έχουν φτάσει πλέον σε τέτοιο σημείο πολιτικής δυσκοιλιότητας, που είναι ανίκανοι να αναγγείλουν και την σωστότερη των αποφάσεων τους δίχως να την συνοδεύσουν με μια αύρα αυτογελοιοποίησης. Τι δουλειά είχε ο Κυριάκος σε μια ανακοίνωση που αφορά αποκλειστικά τον Σύριζα και τον ΣΚΑΙ; Και Coca Cola που πάει με όλα να ήταν ο Κυριάκος, ειδικά σ' αυτό δεν θα ταίριαζε.

Ξέρετε γιατί γέλασα περισσότερο; Διότι υπολόγισα πόσες εργατοώρες κατανάλωσαν στο Μαξίμου για να φτιάξουν αυτό το tweet, μέσα στις λίγες λέξεις του οποίου επιχείρησαν να τα στριμώξουν όλα: Και την είδηση για το σπάσιμο του εμπάργκο (δίχως να το λένε ευθέως) και την δικαιολόγηση της πράξης τους (δίχως να μοιάζει απολογητική) και τον νεοφιλελεύθερο μπαμπούλα Κυριάκο (που είναι απαραίτητο συνοδευτικό κάθε γραπτής ή προφορικής τους αναφοράς) και την δήθεν αγωνία τους να μην μείνει ο λαός χωρίς ενημέρωση (επί έναν χρόνο ευχαρίστως τον άφηναν στο σκοτάδι) και την δήθεν αυτοθυσία του Αλέξη (που τολμά να μπει μέσα σ' αυτό το άντρο του εχθρού).

Αστεία πράγματα από ανθρώπους που ως χθες το ''παιζαν πολύ σοβαροί και πολύ δυνατοί. Η αλήθεια όμως βρίσκεται αλλού. Το σπάσιμο του εμπάργκο είναι μια υποχρεωτική αναδίπλωση του Αλέξη στα πλαίσια της διαχείρισης ήττας που έχει ξεκινήσει. Ο Τσίπρας ξέρει καλά πως την 8η Ιουλίου καμιά πρωθυπουργική εντολή δεν θα ισχύει πια, καθώς η πανωλεθρία θα έχει κονιορτοποιήσει την εξουσία του. Αν λοιπόν δεν σταματούσε ο ίδιος το εμπάργκο τώρα, θα το σταματούσαν οι ίδιοι οι Συριζαίοι την επαύριον της ήττας και μάλιστα οι αντιπολιτευόμενοι Συριζαίοι.

Την Δευτέρα μετά τις εκλογές, τα στούντιο του ΣΚΑΙ θα ήταν έτσι κι αλλιώς γεμάτα Συριζαίους, που θα έγραφαν στα παλιότερα των υποδημάτων τους και εντολές και απειλές. Εξ άλλου, με τι να τους απειλήσει πια; Υποχρεώθηκε λοιπόν να το κάνει από μόνος του νωρίτερα, για να έχει και κανέναν δικό του σ' αυτά τα τραπέζια να τον υπερασπιστεί. Είναι κι αυτή η επικείμενη διάλυση του κόμματος που σχεδιάζει και η μετατροπή του σε σοσιαλδημοκρατικό φορέα. Μέσα από τις εκπομπές του πλέον πολιτικού τηλεοπτικού σταθμού της χώρας θα γίνει κι αυτό…