Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Γιάννης Μεϊμάρογλου (ΚΙΝΑΛ)

Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Γιάννης Μεϊμάρογλου (ΚΙΝΑΛ)

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Σήμερα απαντά στο ερωτηματολόγιό μας για τις Ευρωεκλογές ο Γιάννης Μεϊμάρογλου, υποψήφιος με το ΚΙΝΑΛ. Ο Γιάννης Μεϊμάρογλου είναι πτυχιούχος Τοπογράφος Μηχανικός - ΕΜΠ με μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Επιχειρηματικά δραστηριοποιείται στο διεθνές εμπόριο χαλυβουργίας και τις κατασκευές. Ήταν αθλητής βόλεϊ στην ΑΕΚ και τον Πανιώνιο. Είναι Γραμματέας του Ομίλου Καλαθοσφαίρισης «Πρωτέας Βούλας». Είναι εκδότης του περιοδικού «Μεταρρύθμιση». Στην πολιτική δραστηριοποιείται από μαθητής. Είναι υπέρμαχος του προοδευτικού μεταρρυθμιστικού χώρου και αυτή είναι η πρώτη φορά που θέτει υποψηφιότητα. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε καλό αγώνα και καλή επιτυχία.

— Πόσο ευρωπαϊκή είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα έγινε μια άλλη χώρα μετά την είσοδό της στην ευρωπαϊκή οικογένεια και φυσικά θα ήταν μια άλλη χώρα από τη σημερινή αν όλα αυτά τα χρόνια είχε μείνει εκτός. Η ταυτότητα «Ευρωπαίος» είναι μια έννοια που στην κυριολεξία της μας συμπεριλαμβάνει, τη συνδιαμορφώνουμε. Η Ελλάδα με τους δικούς της ρυθμούς προσπαθεί, άλλοτε καλύτερα και άλλοτε λιγότερο καλά, να εναρμονιστεί με τις ταχύτητες των κυρίαρχων ευρωπαϊκών χωρών, όπως κάνουν άλλωστε και πολλές άλλες χώρες στην Ευρωζώνη. Είναι μια χώρα που προσπαθεί κάθε μέρα να ξεπεράσει τον εαυτό της, τον ευρωπαϊκό της εαυτό, και να τον κάνει σύγχρονο.

— Πόσο Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες;

Αν πρέπει να μιλήσω για τη γενιά των σημερινών σαραντάρηδων, θα σας πω ότι είναι η απόλυτη ευρωπαϊκή γενιά. Γιατί μεγάλωσαν στην «εύπορη» ευρωπαϊκή περίοδο και έμαθαν πολλές γλώσσες, σπούδασαν, ταξίδεψαν και τελικά σήμερα δουλεύουν σε όποια χώρα της Ευρώπης επιθυμούν. Μετατρέπουν το Αθήνα- Θεσσαλονίκη σε Αθήνα-Λονδίνο με μεγάλη ευκολία. Αν πρέπει να μιλήσω για τους Έλληνες εκείνους που δεν τηρούν τους νόμους ή προσπαθούν ύπουλα να κλέψουν τη σειρά στο ταμείο, θα σας πω ότι αντίστοιχα παραδείγματα πολιτών υπάρχουν παντού. Η ευθύνη για πρόοδο κατανέμεται τόσο στους πολίτες όσο και στο κράτος και τους θεσμούς. Και, για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν ξέρω αν η ευθύνη μοιράζεται ίσα μεταξύ τους.

— Γιατί είναι τόσο μεγάλη η αποχή των Ευρωπαίων από τις Ευρωεκλογές;

Όσο η απαξίωση προς το πολιτικό σύστημα αυξάνεται, τόσο αυξάνει και η αποχή από τις εκλογές. Η συμμετοχή στις Ευρωεκλογές ήταν για χρόνια η «χαλαρή» ψήφος γιατί η απόσταση των χωρών με τις Βρυξέλλες φάνταζε πολύ μεγάλη. Τώρα που οι πολιτικές των χωρών μοιάζουν να εναρμονίζονται σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό με τις αποφάσεις των Βρυξελλών, η επιλογή μας στην κάλπη της Ευρωβουλής παίρνει ιδιαίτερα σημαντικό χαρακτήρα. Χαρακτηριστικό της κατάστασης αυτής είναι οι καμπάνιες κομμάτων για την προσέλευση στις κάλπες της Ευρωβουλής.

— Γιατί πιστεύετε ότι πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι δεν κερδίζουμε μόνο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι χάνουμε κιόλας;

Τα τελευταία χρόνια, τα χρόνια της κρίσης, οι απαιτήσεις των Ευρωπαίων ήταν σκληρές για την καθημερινότητα των πολιτών στην Ελλάδα. Η δραματική μείωση του βιοτικού επιπέδου και η διαφαινόμενη μακροχρόνια συνέχιση της πολιτικής σκληρής λιτότητας έδωσε ώθηση στον ευρωσκεπτικισμό και βρήκαν έδαφος φωνές που μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν στο περιθώριο. Η Ευρωπαϊκή ομπρέλα προστάτευσε πολλές φορές την Ελλάδα και συνέβαλε πολύ στη μέχρι τώρα ανάπτυξή της, στην περίοδο όμως της κρίσης φάνηκε ότι τα προγράμματα οικονομικής επιτροπείας υπηρετούσαν περισσότερο την ισορροπία των αριθμών και λιγότερο την ευημερία των πολιτών. Στην αξιολόγησή μας αυτή δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτός από δικαιώματα έχει και υποχρεώσεις. Δυστυχώς τα χρόνια της ευμάρειας οι πόροι που διατέθηκαν στην Ελλάδα για ανάπτυξη ακολούθησαν πολλές φορές «σκοτεινές» διαδρομές, με αποτέλεσμα να ζούμε σήμερα τις πολιτικές λιτότητας.

— Πού βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα;

Η Ευρώπη σήμερα βρίσκεται σε ένα ακόμη κρίσιμο σταυροδρόμι. Οι εκλογές που έρχονται θα δείξουν κατά πόσο τα δημοκρατικά αντανακλαστικά των πολιτών θα αποτρέψουν την άνοδο και την επικράτηση των ευρωσκεπτικιστών, κατά πόσο θα λειτουργήσουν οι ισχυροί της Ευρώπης υπέρ όλων των χωρών και όχι μόνο υπέρ των δυνατών, και αν τελικά στην Ευρώπη θέλουμε να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικό κράτος με υγιή οικονομία.

— Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης;

Η Ευρώπη κατάφερε, με τις όποιες δυσκολίες, να κρατήσει ενωμένες και ειρηνικά συμβιούμενες χώρες που είχαν ισχυρές μεταξύ τους διαφορές. Το μέλλον της Ευρώπης, αν δεν διατηρηθεί ως ένα δημοκρατικό και ανεκτικό στη διαφορετικότητα περιβάλλον, φοβάμαι ότι δεν θα αποτελέσει ένα στέρεο και ασφαλές πλαίσιο για τις χώρες-μέλη.

— Πώς μπορεί να ανασχεθεί το κύμα αντιευρωπαϊκών και εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Όσο κλισέ και αν ακούγεται, πιστεύω ότι μόνο η επένδυση στη μόρφωση και τη δημοκρατία θα μπορούσε να ενισχύσει την αντίσταση στις εθνικιστικές τάσεις που εκφράζουν ομάδες πολιτών στις χώρες τις Ευρώπης. Και φυσικά η διασφάλιση της δίκαιης και δημοκρατικής ευρωπαϊκής διακυβέρνησης από τα θεσμικά όργανα.

— Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική οδός ανάμεσα στα «ανοιχτά σύνορα» και τα «κλειστά σύνορα»;

Η Ευρώπη υπήρξε πάντα ανοιχτός τόπος για τη φιλοξενία των ανθρώπων που δεν έχουν ασφαλή πατρίδα να μείνουν, και ευελπιστώ να συνεχίσει να είναι. Τα όρια της «ανοιχτής φιλοξενίας» όμως είναι συγκεκριμένα. Είναι βέβαιο ότι η Ευρώπη δεν θα καταφέρει να ενσωματώσει απεριόριστο αριθμό ανθρώπων που προέρχονται από άλλες χώρες για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα. Οι συνθήκες και οι προϋποθέσεις φιλοξενίας οφείλουν να διασφαλίζουν την ισορροπία για την ομαλή συμβίωση όλων.

— Είναι το Μεταναστευτικό το #1 πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Χωρίς αμφιβολία, το Μεταναστευτικό είναι ένα από δυσεπίλυτα ζητήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη. Δεν ξέρω αν κατατάσσεται στην πρώτη θέση, αλλά σίγουρα ο τρόπος που θα το διαχειριστούμε είναι τέτοιος που μπορεί να επιφέρει αλλεπάλληλα προβλήματα στο εσωτερικό των χωρών αλλά και στις μεταξύ τους σχέσεις. Η ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου είναι μια αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση.

— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα είναι ένα στοίχημα που, αν κερδηθεί, τότε πολλά επιμέρους ζητήματα θα αποκτήσουν μικρότερη δυναμική στο εσωτερικό της Ευρώπης. Δεν γίνεται να μην κατατάξω στα θέματα προς επίλυση που έχουν άμεση προτεραιότητα την κοινωνική συνοχή, την ανεργία, την αλληλεγγύη μεταξύ των χωρών και των κοινωνικών ομάδων, το μεταναστευτικό ζήτημα και φυσικά το ζωτικό θέμα της κλιματικής αλλαγής.

— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Οι πολιτικές αντιμετώπισης των προβλημάτων που ανέφερα παραπάνω.

— Ναι ή όχι σε έναν ευρωπαϊκό στρατό;

Η συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού στρατού που θα αναλάβει τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων τής ΕΕ είναι ένα θέμα που ωριμάζει συνεχώς. Κι αυτό ανεξαρτήτως των στρατιωτικών δυνάμεων κάθε κράτους-μέλους. Η απάντηση στο ερώτημα αυτό πιστεύω ότι είναι ο συνδυασμός των δύο: ξεκάθαρη αυτονομία των στρατιωτικών δυνάμεων του κάθε κράτους-μέλους και φυσικά συνέργεια δυνάμεων σε ζητήματα ευρωπαϊκής ειρήνης. Για παράδειγμα, το ζήτημα της φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων αφορά ταυτόχρονα την εθνική κυριαρχία του κράτους και την ευρωπαϊκή αυτοτέλεια ως σύνολο. Ακριβώς για αυτό πιστεύω ότι ο συνδυασμός των δύο είναι ένα από τα στοιχήματα της επόμενης φάσης στην Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση.

— Ναι ή όχι σε μία ευρωπαϊκή αστυνομία;

Η αυτόνομη εσωτερική διαχείριση των ζητημάτων ασφαλείας του κάθε κράτους είναι απόλυτα διασφαλισμένη με τους υπάρχοντες κανόνες λειτουργίας της Ένωσης. Η διασύνδεση ωστόσο των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας μεταξύ των χωρών-μελών, κάτι που συμβαίνει ήδη σήμερα σε ορισμένους τομείς, καθώς και η θεσμοθέτηση κοινών υπηρεσιών ασφαλείας, είναι αδιαμφισβήτητα χρήσιμο και αποτελεσματικό εργαλείο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών.

— Τι σημαίνει για εσάς «ασφάλεια» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η ασφάλεια στην καθημερινότητα είναι μια έννοια πολύ συγκεκριμένη. Ασφάλεια εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα όριζα το αντίστοιχο επίπεδο ασφάλειας σε όλα τα κράτη-μέλη.

— Θα υπήρχε ούτως ή άλλως ειρήνη στην ήπειρο όλες αυτές τις δεκαετίες και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η κατάσταση ειρήνης είναι αποτέλεσμα πολλών ισορροπιών και φυσικά η απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη και την ευημερία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως ιδρυτικό της σκοπό την ειρηνική συνύπαρξη των χωρών-μελών της αλλά και τη συμβολή της στην παγκόσμια ειρήνη. Είναι γεγονός ότι η δημιουργία της Ένωσης συντέλεσε στη μείωση των εντάσεων. Ασφαλώς πολλά ακόμα πρέπει να γίνουν στον τομέα αυτόν.

— Τι πιστεύετε για τα αποσχιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα εντός κάποιων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Θεωρώ ότι θα πρέπει να διασφαλίζονται πλήρως τα δικαιώματα των μειονοτήτων στα ζητήματα της γλώσσας, της ιστορίας, του πολιτισμού και γενικά της κουλτούρας τους. Η δημιουργία ωστόσο νέων κρατικών οντοτήτων εντός των διαμορφωμένων συνόρων λειτουργεί σε αντίθετη κατεύθυνση ως προς την πορεία της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

— Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθνικισμού και φασισμού;

Ο εθνικισμός εκφράζει το μίσος προς τη διαφορετικότητα άλλων ανθρώπων, πολιτισμών και χωρών, ενώ ο φασισμός αποτελεί την ολοκληρωτική έκφρασή του, επιδιώκοντας την κατάργηση του κοινοβουλευτισμού και της δημοκρατίας. Εθνικισμός και φασισμός απειλούν τις θεμελιακές αρχές του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της πολυπολιτισμικής συνύπαρξης.

— Πιστεύετε στην ανεξαρτησία των χωρών-μελών;

Η ανεξαρτησία των χωρών-μελών μπορεί να λειτουργεί συνδυαστικά με τη συνύπαρξή τους κάτω από τους κοινούς κανόνες της ευρωπαϊκής οικογένειας.

— Μπορεί να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ισραήλ;

Τη στιγμή αυτή μια τέτοια εξέλιξη φαίνεται απομακρυσμένη, ακόμα και για την Τουρκία που οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις έχουν δρομολογηθεί από χρόνια. Αν θέλουμε να συζητάμε μια τέτοια προοπτική, απαιτείται, κατά τη γνώμη μου, η επίτευξη συμφωνιών που θα διασφαλίσουν τη συνεργασία και την ομαλή εξέλιξη των πολιτικών, οικονομικών και εμπορικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις χώρες αυτές.

— Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Θα ήθελα να αποφασιστεί η διεξαγωγή ενός επαναληπτικού δημοψηφίσματος και να ηττηθεί το Brexit, ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει την ευρωπαϊκή του πορεία.

— Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ τού Brexit πριν τρία χρόνια;

 Ο παραδοσιακός μεγαλοϊδεατισμός των Βρετανών, η έλλειψη πληροφόρησης για τα πλεονεκτήματα της σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση και η πλήρης ανευθυνότητα του συνόλου σχεδόν της πολιτικής ηγεσίας της χώρας που παραδόθηκε αμαχητί στις διαθέσεις των λαϊκιστών.

— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ως στόχο της την αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία των χωρών που την αποτελούν με σκοπό την ανάπτυξη και τις ειρηνικές συνθήκες διαβίωσης. Κάθε χώρα είναι πολύτιμος εταίρος και σημαντικός παράγοντας στην οικονομική και πολιτισμική της ταυτότητα. Είμαι φανατικά κατά του Brexit και πιστεύω ότι όσες περισσότερες χώρες ακολουθούν τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τόσο το καλύτερο για όλους μας. Εάν το Ηνωμένο Βασίλειο και η ψύχραιμη φωνή των πολιτών και των πολιτικών της θεωρεί ότι το μέλλον της είναι καλύτερο εκτός Ευρώπης, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να λειτουργεί και να διαμορφώνει συνθήκες ευρύχωρες και φιλόξενες για τις χώρες ώστε να λειτουργούν ομαδικά.

— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα;

Σε συνέχεια της προηγούμενης ερώτησης, θα έλεγα ότι η Ελλάδα και η Ευρώπη είναι ταυτόσημες. Ακολουθώντας τους κανόνες, με τα σημερινά δεδομένα, θα έλεγα ότι το μέλλον της χώρας είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σε κάθε σκέψη για εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης πορεία.

— Μπορεί να σταθεί η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις παλιές και τις αναδυόμενες οικονομίες;

Δεν μπορεί. Μόνο η ενωμένη και οικονομικά ανεπτυγμένη Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να σταθεί με αξιώσεις απέναντι στον παγκόσμιο ανταγωνισμό.

— Τι ενώνει και τι χωρίζει τους λαούς και τα έθνη της Ευρώπης;

Οι εθνικές ταυτότητες χαρακτηρίζουν τους λαούς που συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ταυτόχρονα είναι εκείνες που συνέθεσαν την κοινή ευρωπαϊκή ταυτότητα. Η γλώσσα, η κουλτούρα και η οικονομική δραστηριότητα είναι τα βασικά σημεία σύγκλισης και διαφοράς μεταξύ των χωρών, όπως και η πολιτική τους θέση για το ευρωπαϊκό όραμα.

— Πιστεύετε στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;

Πιστεύω στην υλοποίηση του οράματος της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης ως προϋπόθεση για περισσότερη ενωμένη, δημοκρατική και ευημερούσα Ευρώπη. Οραματίζομαι τις Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

— Ποιος είναι ο κυριότερος ρόλος ενός ευρωβουλευτή;

Να υπερασπίζεται και να προωθεί στο Ευρωκοινοβούλιο τις θέσεις, τις προτάσεις και τα συμφέροντα της χώρας του, από τη μια, καθώς και να μεταφέρει στη χώρα του τις εμπειρίες, τα προβλήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από την ένταξή της στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

— Θα αποτελέσουν πρόκριμα οι ευρωεκλογές για τις Εθνικές Εκλογές;

Αναμφίβολα, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα. Πιστεύω ωστόσο ότι οι πολίτες στις 26 Μαΐου θα πρέπει να κρίνουν και να ψηφίσουν πρώτα και κύρια για να παραμείνει η Ευρώπη στα χέρια των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Για να δηλώσουν τη βούλησή τους να ματαιωθούν τα σχέδια των ακροδεξιών και των κάθε λογής λαϊκιστών για τη διάλυσή της και να προχωρήσει με γρήγορα βήματα η Ευρωπαϊκή Ολοκλήρωση. Να ψηφίσουν για περισσότερη Ευρώπη!

— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ευρώπη εάν εκλεγείτε;

Θα συνεισφέρω με όλες μου τις δυνάμεις στην εκπλήρωση του οράματος που με εμπνέει από τα φοιτητικά μου χρόνια. Να προχωρήσει δυναμικά η δημιουργία μιας ισχυρής και δημοκρατικής Ενωμένης Ευρώπης!

— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ελλάδα εάν εκλεγείτε;

Θα προσπαθήσω να εκπροσωπήσω τα συμφέροντα της χώρας μας με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο και θα φροντίσω ώστε η Ελλάδα να επωφεληθεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό από τα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά προγράμματα. Θα επιδιώξω επίσης να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη σε ζητήματα όπως το Μεταναστευτικό και η προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.