Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Δημήτρης Καιρίδης (ΝΔ)

Ερωτηματολόγιο Ευρωεκλογών: Δημήτρης Καιρίδης (ΝΔ)

Του Κυριάκου Αθανασιάδη

Σήμερα απαντά στο ερωτηματολόγιό μας για τις Ευρωεκλογές ο Δημήτρης Καιρίδης, υποψήφιος με τη ΝΔ. Ο Δημήτρης Καιρίδης γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο και διεθνείς σχέσεις στο πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης. Δίδαξε διεθνή πολιτική στο Harvard, στο Tufts και στο ΠΑΜΑΚ. Σήμερα διδάσκει διεθνή και ευρωπαϊκή πολιτική στο Πάντειο. Μεταξύ άλλων, έχει δουλέψει ως εμπειρογνώμονας και επιστημονικός σύμβουλος σε κυβερνήσεις και ιδρύματα, ενώ είναι επιστημονικός υπεύθυνος στο Ίδρυμα «Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής». Από το 2002 διευθύνει τη «Θερινή Ακαδημία της Ολυμπίας» και το 2009 ίδρυσε το δίκτυο προβληματισμού και δράσης «Navarino Network» στη Θεσσαλονίκη. Είναι συνεργάτης του Action 24 και αρθρογραφεί στο διαδίκτυο. Τον ευχαριστούμε θερμά και του ευχόμαστε καλό αγώνα και καλή επιτυχία.


— Πόσο ευρωπαϊκή είναι η Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι χώρα ευρωπαϊκή και ο πολιτισμός της έχει συμβάλει καθοριστικά στη διαμόρφωση της σύγχρονης Ευρώπης. Οι Έλληνες υπήρξαμε οι πρώτοι «Ευρωπαίοι» της Βαλκανικής, ως πρωτοπόροι φορείς του νεωτερικού ευρωπαϊκού πνεύματος της εθνικής ανεξαρτησίας και της δημοκρατίας στην περιοχή. Η Ευρώπη είναι ο φυσικός μας χώρος, όμως η ευρωπαϊκή κανονικότητα παραμένει, στη χώρα μας, συχνά ζητούμενο για το οποίο θα πρέπει να αγωνιστούμε.

— Πόσο Ευρωπαίοι είναι οι Έλληνες;

Οι Έλληνες είναι Ευρωπαίοι, ιδίως όταν είναι στην Ευρώπη και λειτουργούν εντός ενός ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου. Όμως, διατηρούν μια σειρά από ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία, με τις κατάλληλες πολιτικές, μπορούν να αποτελέσουν κεφάλαιο προς εκμετάλλευση παρά πρόβλημα προς επίλυση.

— Γιατί είναι τόσο μεγάλη η αποχή των Ευρωπαίων από τις Ευρωεκλογές;

Γιατί το Ευρωκοινοβούλιο, αν και έχει αυξημένες αρμοδιότητες, δεν είναι ακόμα ένα κανονικό κοινοβούλιο και δεν εκλέγει μια «ευρωπαϊκή» κυβέρνηση. Επιπλέον, υπάρχει μια γενικότερη τάση αποστασιοποίησης των πολιτών από την πολιτική, αν και φέτος ίσως η συμμετοχή αυξηθεί.

— Γιατί νομίζετε ότι πολλοί συμπολίτες μας πιστεύουν ότι δεν κερδίζουμε μόνο από τη συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά ότι χάνουμε κιόλας;

Γιατί η κρίση του 2010 αποτελεί ένα βαθύ τραύμα για τους περισσότερους Έλληνες και επηρεάζει την άποψή τους για την Ευρώπη αρνητικά. Η αρχικά τιμωρητική στάση της Ένωσης και η απροθυμία των βόρειων κρατών-μελών να προχωρήσουν στην ενίσχυση της πολιτικής διάστασης της Ευρωζώνης βλάπτουν την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των Ελλήνων, στο ενοποιητικό εγχείρημα.

— Πού βρίσκεται η Ευρώπη σήμερα;

Σε κρίση και χρήζει μεταρρύθμισης. Υπάρχει το γενικότερο πρόβλημα της σχετικής αποδυνάμωσης της διεθνούς της θέσης με την άνοδο της Κίνας και των ασιατικών δυνάμεων. Αλλά και το πιο συγκεκριμένο πρόβλημα της ασύμμετρης λειτουργίας της Ευρωζώνης.

— Ποιο πιστεύετε ότι είναι το μέλλον της Ευρώπης;

Η Ευρώπη θα επιβιώσει ενωμένη, όμως η περαιτέρω ομοσπονδιοποίησή της δεν μοιάζει εφικτή στο άμεσο μέλλον.

— Πώς μπορεί να ανασχεθεί το κύμα αντιευρωπαϊκών και εθνικιστικών κομμάτων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Μέσα από την ανανέωση των «παλαιών» κομμάτων σε πρόσωπα και ιδέες. Πρέπει τα «παλαιά» κόμματα να ακούσουν τους πολίτες της Ευρώπης, αλλά και να αποκτήσουν φωνή στο διαδίκτυο, όπου, συχνά, κυριαρχεί ο ανορθολογισμός.

— Ποια είναι η καλύτερη εναλλακτική οδός ανάμεσα στα «ανοιχτά σύνορα» και τα «κλειστά σύνορα»;

Η Ευρώπη έχει εξωτερικά σύνορα που πρέπει να φυλάσσονται για να μην έχει σύνορα στο εσωτερικό της και να λειτουργεί η ελεύθερη διακίνηση του Σένγκεν. Οι πρόσφυγες χρήζουν προστασίας, αλλά οι παράτυποι μετανάστες θα πρέπει να επιστρέφονται, κατά το δυνατόν, στις χώρες προέλευσής τους.

— Είναι το Μεταναστευτικό το #1 πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Σύμφωνα με την κοινή γνώμη, μάλλον. Και είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επιτείνεται από την ευρύτερη ανασφάλεια που νιώθουν πολλοί εξαιτίας του δημογραφικού, της οικονομικής καχεξίας και ενός μέλλοντος που προβάλλει εχθρικό. Θα ήταν λάθος οι ηγεσίες να υποτιμήσουν τα άγχη των ευρωπαϊκών λαών.

— Ποια θεωρείτε πως είναι τα 5 κυριότερα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Ευρωπαϊκή Ένωση;

Τις δυσλειτουργίες της Ευρωζώνης, το έλλειμμα αποτρεπτικής ισχύος, την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας, το δημογραφικό/μεταναστευτικό αλλά και την υποχώρηση του κράτους δικαίου σε μια σειρά από χώρες-μέλη της.

— Ποια θεωρείτε πως είναι τα κυριότερα πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση;

Η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει όπως είναι. Πρέπει να επιστρέψουμε στη σύγκλιση Βορρά-Νότου από τη σημερινή απόκλιση. Άρα, πρέπει να ενισχυθεί η πολιτική διάσταση της ΟΝΕ με την τραπεζική ένωση και έναν κοινό προϋπολογισμό.

— Ναι ή όχι σε έναν ευρωπαϊκό στρατό;

Ναι. Η Ελλάδα ειδικά, που αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα στρατιωτικής απειλής, έχει συμφέρον από την ανάπτυξή του.

— Ναι ή όχι σε μία ευρωπαϊκή αστυνομία;

Ναι, ξεκινώντας από τον καλύτερο συντονισμό των εθνικών αστυνομιών, καθώς το έγκλημα έχει διεθνοποιηθεί.

— Τι σημαίνει για εσάς «ασφάλεια» εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Σημαίνει ελευθερία. Δεν υπάρχει ελευθερία χωρίς ασφάλεια.

— Θα υπήρχε ούτως ή άλλως ειρήνη στην ήπειρο όλες αυτές τις δεκαετίες και χωρίς την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Ενδεχομένως. Όμως, το επίτευγμα της ενοποίησης είναι μοναδικό στα παγκόσμια χρονικά. Τα ευρωπαϊκά έθνη είναι μικρά και μόνο μέσα από τη συνεργασία μπορούν να αντιμετωπίσουν με επιτυχία τις προκλήσεις της παγκοσμιοποίησης.

— Τι πιστεύετε για τα αποσχιστικά ή αυτονομιστικά κινήματα εντός κάποιων χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Ευρώπη είναι η κοιτίδα της δημοκρατίας και έτσι πρέπει να παραμείνει. Στο βαθμό που υπάρχει δημοκρατία, υπάρχουν λύσεις. Ο εθνικολαϊκισμός δεν μπορεί να είναι η λύση, είναι η αντίδραση στο πρόβλημα αλλά όχι η λύση του.

— Ποια είναι η διαφορά μεταξύ εθνικισμού και φασισμού;

Το εθνικό φρόνημα μπορεί να είναι, και ιστορικά υπήρξε, μια δημιουργική δύναμη. Είναι λάθος να δαιμονοποιείται εξαιτίας της γερμανικής εμπειρίας. Ο φασισμός βέβαια το εκμεταλλεύεται και το καπηλεύεται για να χειραγωγεί πολιτικά τους λαούς.

— Πιστεύετε στην ανεξαρτησία των χωρών-μελών;

Ναι, όμως μέσα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής συνεργασίας και συνεννόησης. Για να είμαστε ανεξάρτητοι, πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Δείτε τι γίνεται με το Brexit. Η Μεγάλη Βρετανία κινδυνεύει να περιορίσει την ανεξαρτησία της εκτός Ένωσης παρά να την αυξήσει, όπως οι υπέρμαχοι του Brexit προπαγάνδιζαν.

— Μπορεί να συμπεριλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες όπως η Ρωσία, η Τουρκία και το Ισραήλ;

Προς το παρόν όχι. Η Ρωσία και η Τουρκία έχουν μια άλλη πολιτική αντίληψη, εμπνεόμενες συχνά από μια ξεπερασμένη αυτοκρατορική παράδοση. Το δε Ισραήλ έχει την ανοικτή πληγή του Παλαιστινιακού να επιλύσει, σε συνεννόηση με τους Παλαιστίνιους.

— Ποιο θα θέλατε να είναι το μέλλον του Ηνωμένου Βασιλείου όσον αφορά τις σχέσεις του με την Ευρωπαϊκή Ένωση;

Δεν θα υπάρχει σημαντικότερη χώρα για την Ένωση από το Ηνωμένο Βασίλειο, όταν κι αν αυτό βγει, και δεν θα υπάρχει σημαντικότερος εταίρος για το Ηνωμένο Βασίλειο από την Ένωση.

— Ποιοι είναι οι κυριότεροι λόγοι που οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ τού Brexit πριν τρία χρόνια;

Η διεύρυνση των ανισοτήτων που προκαλεί η παγκοσμιοποίηση, το μεταναστευτικό και η άνοδος του λαϊκισμού των ταμπλόιντ και του ίντερνετ.

— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο;

Απολύτως. Όσοι φοβόντουσαν για την Ευρώπη μάλλον διαψεύστηκαν. Η Ένωση παρέμεινε ενωμένη και ισχυρή. Το πρόβλημα το έχει κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αποχώρησή του δεν είναι μια τραγωδία και γι' αυτό και για την Ένωση, που χάνει το δεύτερο ισχυρότερο μέλος της.

— Υπάρχει Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς την Ελλάδα;

Σε ένα πρώτο πολιτικό επίπεδο, φοβάμαι πως ναι. Και υπήρξαν κάποιοι που καλοείδαν την αποχώρησή μας. Όμως, αυτή η συζήτηση έχει κλείσει και οι δυνάμεις της συνοχής κέρδισαν προς όφελος και των δύο πλευρών. Σε ένα βαθύτερο ιστορικό και πολιτισμικό επίπεδο, σαφώς όχι.

— Μπορεί να σταθεί η κάθε χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στις παλιές και τις αναδυόμενες οικονομίες;

Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν χώρες-μέλη της Ένωσης που τα έχουν καταφέρει περίφημα τα τελευταία τριάντα χρόνια, όπως η Ιρλανδία, η Εσθονία και η Πολωνία. Στον Νότο, ωστόσο, σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα, υπάρχει στασιμότητα και μεγάλο πρόβλημα προσαρμογής στον οξυμμένο διεθνή ανταγωνισμό.

— Τι ενώνει και τι χωρίζει τους λαούς και τα έθνη της Ευρώπης;

Μας ενώνουν οι κοινές αξίες, οι παραδόσεις και ο πολιτισμός αλλά και τα κοινά συμφέροντα. Μας χωρίζουν κάποιες διαφορετικές αντιλήψεις για το πού πρέπει να πάμε τα επόμενα χρόνια. Αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν.

— Πιστεύετε στο όραμα της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης;

Απολύτως, αν και αναγνωρίζω ότι έχει αποδυναμωθεί τα τελευταία χρόνια.

— Ποιος είναι ο κυριότερος ρόλος ενός ευρωβουλευτή;

Να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της πατρίδας του στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και να λειτουργήσει ως δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των ευρωπαϊκών λαών και της ευρωπαϊκής ηγεσίας.

— Θα αποτελέσουν πρόκριμα οι ευρωεκλογές για τις Εθνικές Εκλογές;

Απολύτως. Η καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας θα σηματοδοτήσει τη μεγάλη πολιτική αλλαγή που έρχεται και έχει ανάγκη η Ελλάδα για να βγει από την παρακμιακή στασιμότητα που την έχει καθηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ευρώπη εάν εκλεγείτε;

Με γνώση και μαχητικότητα, πιστεύω ότι μπορώ να προωθήσω τα ελληνικά συμφέροντα χτίζοντας συμμαχίες. Η Ευρώπη είναι ένα πεδίο διαρκούς διαπραγμάτευσης, όπου η γνώση των συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων είναι απαραίτητη για να φέρεις ένα καλό αποτέλεσμα.

— Τι πιστεύετε ότι θα συνεισφέρετε προσωπικά στην Ελλάδα εάν εκλεγείτε;

Θέλω να βοηθήσω στην ανάταξη της πατρίδας μου. Με μια νέα αξιόπιστη κυβέρνηση στην Αθήνα, μπορώ να συμβάλω στην προώθηση της περισσότερης Ευρώπης που χρειαζόμαστε. Η Ελλάδα για να ορθοποδήσει χρειάζεται την Ευρώπη? αλλά για να εξασφαλίσει τη στήριξή της θα πρέπει και η ίδια να γίνει αξιόπιστη και να πείσει εταίρους και αγορές ότι γυρνάει σελίδα.