Κ. Αθανασιάδης

Παραλογοτεχνίας εγκώμιο

Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τι είναι παραλογοτεχνία; Τι είναι literary fiction, τι commercial fiction και τι upmarket fiction; Αν υπάρχει σοβαρή λογοτεχνία, υπάρχει και μη σοβαρή; Υπάρχουν κακά σοβαρά μυθιστορήματα και καλά εμπορικά; Ποια είναι η «λογοτεχνία είδους»; Και τι συνιστά εμπορική λογοτεχνία; Τι βιβλία πρέπει να διαβάζουμε; Και γιατί; Μία προσπάθεια να δοθούν μερικές απαντήσεις.
Παραλογοτεχνίας εγκώμιο

Ανοησία αγέλης

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Όπως με την ανοσία αγέλης, η εγγενής ανθρώπινη «κακία» —το ένστικτο αυτοσυντήρησης, το περίφημο «εγωιστικό γονίδιό» μας— έχει βοηθήσει στην επιβίωσή μας ως είδους στις αρχαίες, πρωτόγονες εποχές. Τι μπορεί όμως να κάνει κανείς σήμερα, που αυτή η «κακία» δεν έχει απολύτως καμία θέση στις κοινωνίες μας; Και, κυρίως, πώς μπορεί κανείς να την αποφύγει;
Ανοησία αγέλης

Άνω τελεία: Πώς μπαίνει, και γιατί

Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Δεν είναι ίδιες όλες οι ημέρες. Είναι κάποιες που χρειάζεται να βάλεις μία άνω τελεία. Βέβαια, είναι πολλοί που, άγνωστο πώς, δεν νιώθουν την ανάγκη της. Έτσι, όταν μπουχτίσουν, βάζουν τελεία — σκέτη τελεία. Ή αλλάζουν αυτομάτως και παράγραφο. Είναι αξιοζήλευτοι, γιατί οι περισσότεροι «κανονικοί» άνθρωποι δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Ζουν μόνο με άνω τελείες.
Άνω τελεία: Πώς μπαίνει, και γιατί

Ο κορονοϊός, ένα άρρωστο σκυλί, και ο πραγματικός πόνος

Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η ζωή είναι πολλά πράγματα μαζί, και όχι ένα μόνο. Και είναι φτιαγμένη από πολλές μικρές-μικρές ψηφίδες. Αν τη δεις από ψηλά, σχεδόν καμιά τους δεν ξεχωρίζει από την άλλη. Όμως από κάτω τους όλες αυτές οι ψηφίδες έχουν ανθρώπους να τις κουβαλάνε, πραγματικούς, με όνομα. Ανθρώπους που ξέρουν, και νιώθουν, και νοιάζονται, και πονούν.
Ο κορονοϊός, ένα άρρωστο σκυλί, και ο πραγματικός πόνος

Είδες οι δομές;

Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Κάντε κι εσείς το τεστ που δείχνει πόσο ελευθεριακοί είστε (ή υπήρξατε όταν ήσασταν νεότεροι). Απαντήστε με ειλικρίνεια σε είκοσι απλές ερωτήσεις και δείτε αν είστε «μάγκας» και cool. Κατόπιν, δείτε με τον ίδιο τρόπο αν η προηγούμενη κυβέρνηση υπήρξε ή όχι αυταρχική — τουλάχιστον στις προθέσεις της, ή έστω κατά φαντασίαν. Μία wannabe αυταρχική κυβέρνηση.
Είδες οι δομές;

Ο Woodhouse και το 1821

Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Κυκλοφόρησε στα ελληνικά το κλασικό βιβλίο του C.M. Woodhouse, «1821: Ο Πόλεμος της Ελληνικής Ανεξαρτησίας». Σε κάτι παραπάνω από διακόσιες σελίδες, μαθαίνει κανείς για τις πολιτικές διαστάσεις του εθνικού ξεσηκωμού, για τις συνθήκες που οδήγησαν σε αυτόν και για τον τρόπο που εδραιώθηκε η μεγάλη φιλελεύθερη ελληνική Επανάσταση.
Ο Woodhouse και το 1821

Κλαίγοντας στην αποφοίτηση: Β. Μπορομπόκας, εκπαιδευτής σκύλων

Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Μία μεγάλη συνέντευξη με τον εκπαιδευτή σκύλων Βασίλη Μπορομπόκα. Τι σημαίνει εκπαίδευση, ποιοι σκύλοι εκπαιδεύονται καλύτερα από άλλους, τι πρέπει να προσέχει κανείς για να επιλέξει τον κατάλληλο εκπαιδευτή, πόσο έχουν αλλάξει οι συνήθειες των Ελλήνων με τα χρόνια αναφορικά με τη σχέση που αναπτύσσουν με τα κατοικίδιά τους, και πολλά ενδιαφέροντα ακόμη.
Κλαίγοντας στην αποφοίτηση: Β. Μπορομπόκας, εκπαιδευτής σκύλων

Εθισμός, φόβος, άγχος και απώλεια

Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Τα social media δεν μας αποξενώνουν από τους άλλους, όπως διατείνονται πολλοί: κάνουν το ακριβώς αντίθετο. Ούτε η κριτική στα social media σημαίνει ότι κανείς αντιπροτείνει να επιστρέψουμε σε κάποιες «παλιές αξίες». Η κριτική έχει να κάνει μόνο με τη χρήση τους από τα «υποκείμενα», από τους πελάτες τους: δηλαδή από εμάς. Και κυρίως με την κατάχρησή τους.
Εθισμός, φόβος, άγχος και απώλεια

Κάνοντας καγιάκ στα social media

Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Στο κέντρο της πόλης, μέσα σε ένα πελώριο πάρκο —πεντέμισι χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, μια πραγματική όαση— που διασχίζει το αργό ποτάμι, ένα τεχνητό φράγμα και μία σειρά από θαύματα της Μηχανικής φτιάχνουν ένα κανάλι με πεντακόσια μέτρα μήκος και δεκαπέντε πλάτος, μια οριοθετημένη «σφήνα» όπου το νερό τρέχει μανιασμένα, όλο αφρό και θόρυβο. Τι μπορεί να είναι αυτό;
Κάνοντας καγιάκ στα social media

Της πατρίδος μου η σημαία

Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Δυο λόγια για το λογότυπο του εορτασμού τού 2021 και τους συμβολισμούς του, ή καλύτερα για το λογότυπο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», καθώς σε αυτήν ανήκει: το «λογότυπο» της Επανάστασης δεν θα ήταν άλλο από την ίδια την ελληνική σημαία, καθώς κάθε εθνική επανάσταση συμβολίζεται από τη σημαία τού εξ αυτής αναδυομένου κράτους.
Της πατρίδος μου η σημαία

Πέντε (νέες) συμβουλές ανάγνωσης

Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Η ανάγνωση είναι μια διαδικασία με πολλά στάδια και «πίστες», κάτι που κατακτιέται λίγο-λίγο. Δείτε εδώ πέντε τρόπους για να εκμεταλλευτείτε καλύτερα τον χρόνο σας και τα βιβλία σας. Συμβουλές για το πώς να διαβάσετε ακόμη περισσότερα μυθιστορήματα, για αργό διάβασμα, για διάβασμα με Google Maps, για ξαναδιάβασμα κλασικών βιβλίων και για διάβασμα μαζί με τα παιδιά σας.
Πέντε (νέες) συμβουλές ανάγνωσης

Σχολική Θεία κοινωνία - πόθεν;

Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Συνηθίζεται ακόμη στην Ελλάδα, κατά την περίοδο των Χριστουγέννων, του Πάσχα και ανήμερα της εορτής των Τριών Ιεραρχών, κάποια σχολεία να πηγαίνουν τους μαθητές τους στην εκκλησία για να μεταλάβουν — μαζικά. Είναι όμως κανονικό κάτι τέτοιο; Είναι δηλαδή σύμφωνο με τους ιερούς κανόνες της Εκκλησίας; Ή μήπως κάτι πάει στραβά με αυτό το «έθιμο»;
Σχολική Θεία κοινωνία - πόθεν;

Πολιτική φασίνα

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Όλοι ξέρουμε —από ένστικτο και από την κοινή πείρα— τι πρέπει να κάνουμε για να το διατηρηθεί καθαρός το σπίτι μας: να καθαρίζουμε κάθε φορά κι από λίγο, να μην αφήνουμε να συσσωρεύεται η βρομιά, να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους. Γιατί, αν τα αφήσουμε όλα όπως πριν, θα βρεθούμε σύντομα αντιμέτωποι με μια πολύ δυσάρεστη κατάσταση…
Πολιτική φασίνα

Wolfdog, Ή: Ο ανταρόλυκος και η Κρίση

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Υπήρξαν πολλοί στο παρελθόν που πειραματίστηκαν με παράδοξες διασταυρώσεις, και από τους πιο γνωστούς ανάμεσά τους είναι οι Τσεχοσλοβάκοι συνοριοφύλακες της δεκαετίας τού ?50, που, για να αποκτήσουν ένα πραγματικά πολύ ρωμαλέο σκυλί που θα μπορούσε να πιάσει έναν ταλαίπωρο πλην αποφασισμένο φυγάδα πάνω στα βουνά, διασταύρωσαν 4 ευρασιατικούς λύκους των Καρπαθίων με 20 γερμανικούς ποιμενικούς.
Wolfdog, Ή: Ο ανταρόλυκος και η Κρίση

Η αθάνατη λογοκρισία

Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου 2020, 00:02
Είναι η λογοτεχνία ένα ανοιχτό πεδίο; Ένας λειμώνας ελευθερίας; Ποιος μπορεί να γράφει και για ποια θέματα; Υπάρχει όριο στη θεματογραφία που μπορεί να επιλέξει ένας συγγραφέας; Τι δύναμη, από την άλλη, έχουν κάποιες οργανωμένες ή μη ομάδες αναγνωστών που ίσως αντιτίθενται σε συγκεκριμένες επιλογές; Είναι, τελικώς, σε θέση να επιβάλλουν τις απόψεις τους;
Η αθάνατη λογοκρισία

Χάρης Βλαβιανός: Περί ποιήσεως

Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Μία εκ βαθέων συζήτηση με τον ποιητή Χάρη Βλαβιανό. Είναι δύσκολη η ποίηση; Και, εάν ναι, γιατί; Και πώς πρέπει να την αντιμετωπίζει ο σύγχρονος αναγνώστης; Υπάρχει «εμπορική» ποίηση; Έχει κάποια «αποστολή» η ποίηση γενικώς; Πόσο την επηρεάζουν τα κοινωνικά δίκτυα; Και τέλος: Γιατί διαβάζουμε; Πώς πρέπει να διαβάζουμε; Και ποια θα είναι η μεγάλη εκδοτική είδηση του ερχόμενου Μαρτίου;
Χάρης Βλαβιανός: Περί ποιήσεως

Καμάντζο

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Αφ' ης στιγμής αποδεικνύεται μία παρανομία σ' αυτήν που μας απασχολεί τελευταίως και οι εμπλεκόμενες ΠΑΕ υποστούν τις συνέπειες του νόμου, ή έστω της τροπολογίας του, παύει να υφίσταται το υπό εξέταση θέμα; Στην περίπτωση μας αυτό της πολυϊδιοκτησίας; Επειδή θα πληρώσουν οι ένοχοι, η παρανομία θα συνεχίσει κανονικά; Δεν θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα;
Καμάντζο

Ο δάσκαλος

Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Στον απόηχο της Διεθνούς Ημέρας Μνήμης του Ολοκαυτώματος, μία μικρή ιστορία για έναν απλό, καθημερινό άνθρωπο. Για έναν Γερμανό δάσκαλο που συνέχισε το έργο του —τη δουλειά με τα παιδιά— μέσα στις πιο ακραίες συνθήκες, με καθημερινό κίνδυνο της ζωής του και αψηφώντας κάθε κακοποίηση και κάθε εξευτελισμό. Μέχρι το τέλος.
Ο δάσκαλος

Οι σκύλοι και οι τρίχες τους

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Σήμερα, δεν κινδυνεύουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη, δηλαδή και από την Ευρώπη. Αυτός ο κίνδυνος —υπαρκτός πέντε χρόνια πριν— παρήλθε. Όπως επίσης δεν κινδυνεύουμε να μπούμε σε έναν νέο κύκλο ύφεσης της οικονομίας. Επίσης, πέρασε και ο κίνδυνος να μας θεωρούν, ή να δίνουμε από μόνοι μας την εντύπωση μιας χώρας-παρία. Χωράμε στην Ένωση, και χωράμε στη Δύση.
Οι σκύλοι και οι τρίχες τους

Κορονοϊός: Μία μεγάλη συζήτηση με έναν ειδικό

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020, 00:02
Μία μεγάλη συζήτηση με τον γιατρό Γιώργο Παππά για τον κοροναϊό της Κίνας. Μάθετε τα πάντα γι? αυτόν: πώς και πότε ξεκίνησε, ποιους προσβάλλει, πώς μεταδίδεται, τι «συγγένειες» με άλλους ιούς έχει (και τι μνήμες ανακαλεί), ποια μέτρα πρέπει, ή επιβάλλεται, να πάρει κανείς. Αλλά και μία πάντα επίκαιρη ενημέρωση για τα απαραίτητα εμβόλια που πρέπει να κάνουμε όλοι.
Κορονοϊός: Μία μεγάλη συζήτηση με έναν ειδικό

Ροή Ειδήσεων

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020
Σελίδα με όλες τις ειδήσεις

Δημοφιλέστερα Άρθρα