Καθολική πτώση – διόρθωση στο ΧΑ σε τράπεζες και FTSE

Καθολική πτώση – διόρθωση στο ΧΑ σε τράπεζες και FTSE

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Κλιμακώθηκαν οι πιέσεις στο ελληνικό χρηματιστήριο μετά το μεσημέρι καθώς οι ρευστοποιήσεις των επενδυτών σε τράπεζες και blue chips της πραγματικής οικονομίας εντάθηκαν, με φόντο την ανησυχία για την κατάσταση που παραλαμβάνει η νέα κυβέρνηση στα δημοσιονομικά, αλλά και τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Eurogroup.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει κατέλθει στις 847 μονάδες με πτώση 3,49%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 76 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες η Πειραιώς σημειώνει πτώση άνω του 9%, οι Alpha Bank και Eurobank χάνουν άνω του 4%, ενώ στο -3,64% βρίσκεται η Εθνική.

Στα μη τραπεζικά blue chips, η ΔΕΗ υποχωρεί σε ποσοστό 7,70% με όγκο που ξεπερνά τα 2 εκατ. τεμάχια, στο -5,44% είναι η Lamda Development, κοντά στο 5% χάνει ο ΟΠΑΠ και στο -4,48% η Fourlis.

Απώλειες άνω του 3% καταγράφουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, Motor Oil, Jumbo, Viohalco, και Σαράντης, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΟΤΕ, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap, απώλειες άνω του 14% υποχωρεί η Attica Bank, άνω του 8% χάνουν οι MIG και Κρι Κρι, άνω του 6% η AVAX, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται μετοχές όπως ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Νηρέας, Παπουτσάνης, Κέκροπας, Πλαστικά Θράκης κ.α.

Χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί είναι ότι καμιά μετοχή είτε του FTSE 25 είτε του Mid Cap δεν βρίσκεται σε θετικό έδαφος. Στο σύνολο της αγοράς, 25 μετοχές ενισχύονται έναντι 98 που καταγράφουν απώλειες.