Διόρθωση έως 2,5% στις τράπεζες, αδύναμη η εικόνα του Χ.Α.

Διόρθωση έως 2,5% στις τράπεζες, αδύναμη η εικόνα του Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πτωτικά για δεύτερη διαδοχική εβδομάδα κλείνει το ελληνικό χρηματιστήριο, κάτι που έχει να συμβεί πολλούς μήνες, επιβεβαιώνοντας ότι ο Μάιος είναι μήνας ρευστοποιήσεων, κατοχύρωσης κερδών και μείωσης ρίσκου ευρύτερα.

Η εβδομάδα βεβαίως δεν κλείνει με σημαντικές απώλειες, όμως θυμίζουμε ότι την αμέσως προηγούμενη το Χ.Α. είχε χάσει το 4,95% της αξίας του σε επίπεδο Γενικού Δείκτη και άνω του 6% στον κλαδικό τραπεζικό δείκτη.

Και η δεύτερη εβδομάδα του Μαΐου επιβεβαίωσε τη διατάραξη του επενδυτικού κλίματος διεθνώς, με τις αγορές να συνεχίζουν να δέχονται κλυδωνισμούς από τη διαρκή διαμάχη για τους δασμούς, μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου, των ΗΠΑ και της Κίνας.

Σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές κινούνται διορθωτικά, με τον DAX να χάνει 1,29% μετά το +1,77% χθες, κρατώντας όμως με σχετική ασφάλεια το όριο των 12.100 μονάδων.

Μέσα σ' αυτό το έτσι κι αλλιώς διαταραγμένο διεθνές τοπίο, το ελληνικό χρηματιστήριο δείχνει να έχει μπει για τα καλά σε προεκλογικό κλίμα, όπου πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις μειώνονται ρίσκα, περιορίζονται οι πρωτοβουλίες και πέφτουν οι τζίροι.

Το αυτό συμβαίνει και σήμερα, όπου ο τζίρος διαμορφώνεται – μια ώρα πριν τη λήξη στα 32 εκατ. ευρώ, και θα είναι ο μικρότερος των τελευταίων συνεδριάσεων, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις στο φινάλε.

Από τη μία η αγορά πασχίζει να μην απωλέσει τη ζώνη των 720 – 725 μονάδων, καθώς ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα έφερνε πλήγμα στην ψυχολογία της αγοράς και εύκολα μετά ο Γ.Δ. θα κυλούσε προς τις 700 μονάδες, αλλοιώνοντας σημαντικά όλα τα κεκτημένα του τελευταίου διαστήματος. Δύο φορές αυτή την εβδομάδα ο Γ.Δ. έχει κατέλθει στο όριο των 721 μονάδων, αλλά μέχρι στιγμής το κράτησε.

Από την άλλη πλευρά, δυνάμεις και «καύσιμα» για σοβαρή υπέρβαση των
730 – 740 μονάδων δεν υπάρχουν, οπότε η αγορά βολοδέρνει σε ένα πολύ στενό εύρος διακύμανσης και σήμερα.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 727 μονάδες με οριακή άνοδο 0,15%, με τις τράπεζες να διορθώνουν έως 2,5%, ενώ μεικτή είναι πλέον η εικόνα και στα μη τραπεζικά blue chips.

H Εθνική που έχει ξεχωρίσει το τελευταίο διάστημα διορθώνει σε ποσοστό 2,46%, η Alpha Bank -1,15% και η Πειραιώς -1,19%. Στο χώρο του FTSE 25, στήριξη δίνουν μετοχές όπως Coca Cola HBC, ΟΠΑΠ, Jumbo και Fourlis που έχουν άνοδο άνω του 1%, ενώ θετικά κινούνται και οι ΔΕΗ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Σαράντης κ.α.

Μεικτές τάσεις και στο χώρο του Mid Cap όπου άνοδο άνω του 1% έχουν οι AVAX, Νηρέας και Intralot, ενώ υποχωρούν οι Attica Bank, MIG, Intracom Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Κέκροπας. Στο σύνολο της αγοράς, η εικόνα είναι αλλαγμένη καθώς πλέον 39 μετοχές ενισχύονται έναντι 47 που κινούνται χαμηλότερα.