Διεύρυνση πιέσεων στο Χ.Α. με μικρούς όγκους και τζίρους

Διεύρυνση πιέσεων στο Χ.Α. με μικρούς όγκους και τζίρους

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να καταγράφουν απώλειες άνω του 1% και τον γερμανικό DAX στο -1,50%, το ελληνικό χρηματιστήριο δέχεται αυξημένες πιέσεις μετά το μεσημέρι, σε μια συνεδρίαση με κύριο χαρακτηριστικό τον περιορισμένο τζίρο, απόρροια συντηρητικών κινήσεων (και) από τους short.

Η αγορά πιέζεται πρωτίστως λόγω απουσίας αγοραστών παρά λόγω καταιγισμού πωλητών, κάτι που γίνεται φανερό από τους εξαιρετικά περιορισμένους όγκους και τζίρους στο χώρο του FTSE 25 και των υπολοίπων μετοχών.

Διεθνώς η ημέρα είναι δύσκολη για τις αγορές  μετά το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για το status quo στο εμπόριο, ενώ με πτώση αναμένεται να αντιδράσει και σήμερα η Wall Street.

Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. έχει κατέλθει στις 727 μονάδες με πτώση 1,11%, ενώ ο τζίρος διαμορφώνεται στα 35 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, η Πειραιώς πιέζεται έως 7,35%, η Eurobank υποχωρεί κατά 4%, η Alpha Bank -2,02% και η Εθνική -1,13%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά κινούνται μόνο οι ΟΤΕ, Τιτάν, ΔΕΗ, Aegean Airlines και ΑΔΜΗΕ. Στον αντίποδα, πτώση άνω του 3% έχουν μετοχές όπως Grivalia Properties και Viohalco, άνω του 2% υποχωρούν ΓΕΚ Τέρνα και Ελλάκτωρ, ενώ άνω του 1% χάνουν οι ΟΠΑΠ, ΟΛΠ, ΕΧΑΕ και Lamda Development.

Στο χώρο του Mid Cap σημαντικές πιέσεις άνω του 5% δέχεται η Intralot έχοντας κατέλθει στα 0,4050 ευρώ, ενώ πτώση σημειώνουν και οι AVAX, MLS, Attica Bank, Νηρέας, MIG, Πλαίσιο Computers και Τεχνική Ολυμπιακή.

Στην ευρύτερη αγορά, κάποια θετική κινητικότητα παρατηρείται σε μετοχές όπως ΑΝΕΚ (π), ΑΝΕΚ, Revoil, Ιατρικό Αθηνών, Flexopack, AS Company, Σωλ. Τζιρακιάν, Ιντεάλ και Μοτοοδυναμική.

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες 20% καταγράφει ο τίτλος της Σελόντα που από σήμερα μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης, ενώ πιέζονται και οι ΑΕΓΕΚ, Qulity & Reliability και Μοτοδυναμική (δικαίωμα στην ΑΜΚ). Στο σύνολο της αγοράς, 30 μετοχές ενισχύονται έναντι 87 που υποχωρούν.