Νέα πτώση σε τράπεζες, ΔΕΗ και FTSE 25 στο ΧΑ

Νέα πτώση σε τράπεζες, ΔΕΗ και FTSE 25 στο ΧΑ

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Την επιβεβαίωση ότι το ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σ' ένα μεταβατικό στάδιο όπου θα πρέπει να επανακαθορίσει τις προτεραιότητες, να βρει τις νέες ισορροπίες και να αναζητήσει τα νέα «στοιχήματα» κάνει και η σημερινή συνεδρίαση στο Χ.Α.

Η αγορά μετά το ισχυρό ράλι του πρώτου εξαμήνου αλλά και την ακόμη πιο ισχυρή κίνηση προεξόφλησης στις έξι εβδομάδες μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων, που έδωσαν κέρδη 22% στο Γ.Δ., άνω του 40% στις τράπεζες και έως 85% σε επιμέρους μετοχές, πλέον είναι εύλογο να παρουσιάζει και σημάδια μερικής κόπωσης.

H πρώτη μετεκλογική εβδομάδα είναι πτωτική – διορθωτική, με τους επενδυτές να «κλειδώνουν» τα σημαντικά κέρδη του προηγούμενου διαστήματος, κάτι που απομάκρυνε το Γενικό Δείκτη από τα υψηλά 4,5 ετών και την περιοχή των 890 – 900 μονάδων.

Παράλληλα, είναι σαφές ότι πλέον οι επενδυτές περιμένουν τα πρώτα δείγματα γραφής από τη νέα κυβέρνηση, η σύνθεση της οποίας έκανε εξαιρετική εντύπωση σε όλους τους παρατηρητές και αναλυτές, εγχώριους και ξένους.

Αρκετοί ξένοι οίκοι εκφράστηκαν με άκρως κολακευτικά λόγια για τη νέα κυβέρνηση και την ισχυρή συμμετοχή τεχνοκρατών και managers που είναι δοκιμασμένοι και θέσεις ευθύνης στον ιδιωτικό τομέα, τόσο σε μεγάλες πολυεθνικές, όσο και σε υψηλόβαθμες θέσεις σε ευρωπαϊκούς φορείς.

Οι προγραμματικές δηλώσεις θα είναι ίσως το επόμενο έναυσμα που περιμένει η αγορά, συνάμα με την κινητικότητα που καταγράφεται στην προσπάθεια να «ξεκολλήσει» η επένδυση στο Ελληνικό.

Σήμερα λοιπόν το Χ.Α. κινείται πτωτικά με το Γ.Δ. στις 856 μονάδες με απώλειες 0,84%, ενώ η αξία συναλλαγών σε ήπιο τέμπο ξανά, διαμορφώνεται στα 17 εκατ. ευρώ. Θυμίζουμε, Δευτέρα και Τρίτης στις έντονες διορθώσεις ο τζίρος διαμορφώθηκε λίγο πάνω από τα 92 και 103 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ στις υπόλοιπες δύο έως σήμερα, μειώθηκε πολύ διαμορφούμενος κάτω από τα 65 εκατ. ευρώ.

Στις τράπεζες, πιέσεις άνω του 4% δέχεται η Πειραιώς, άνω του 3,50% υποχωρεί η Eurobank, ενώ σημαντικές πιέσεις άνω του 2,50% δέχονται οι Alpha Bank και Εθνική. Στο χώρο των blue chips, πτώση 3,76% καταγράφει η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% χάνουν οι Coca Cola HBC, Viohalco, ΑΔΜΗΕ και Μυτιληναίος.

Στο χώρο του Mid Cap οι κινήσεις είναι ήπιες, χωρίς ακρότητες έως τώρα. Διόρθωση σε ποσοστό 6,29% κάνει η Attica Bank, στο -3% η MIG που έχει ισχυρό ράλι όλες τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ πτωτικά κινούνται και οι Intracom Holdings, Intralot, Intrakat, Πλαστικά Θράκης, Τεχνική Ολυμπιακή, ΙΑΣΩ και ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος. Στο σύνολο της αγοράς, 32 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.