Νέα πτώση αβεβαιότητας και ανησυχίας στο Χ.Α.

Νέα πτώση αβεβαιότητας και ανησυχίας στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Όπως ακριβώς αναμένονταν κινήθηκαν οι αγορές στην πρώτη συνεδρίαση της τελευταίας εβδομάδας προ των εκλογών, με τους επενδυτές να μειώνουν κατακόρυφα τα ρίσκα τους, να κατοχυρώνουν ρευστότητα και να κινούνται σε αμυντικές και συντηρητικές τακτικές.

Βεβαίως, πέρα από την αβεβαιότητα των εκλογών, τον κυρίαρχο ρόλο για την πίεση των αγορών διεθνώς έπαιξε η κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αιχμή τη Huawei, αλλά και οι απειλές του αμερικανικού προέδρου κατά του Ιράν.

H Google απέκλεισε την πρόσβαση της Huawei από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android, ενώ παράλληλα τα νέα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα της κινεζικής εταιρείας θα χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps.

Ο εμπορικός πόλεμος αναβαθμίζεται και αγγίζει πλέον υπηρεσίες internet και επικοινωνίας, με ό,τι μπορεί να συμπεριλαμβάνει αυτή η εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη για τις κοινωνίες ευρύτερα, αλλά και για τον έλεγχο της διακίνησης των πληροφοριών.

Οι ευρωπαϊκές αγορές σημείωσαν ισχυρές απώλειες περί το 1,50% με τον Stoxx 600 στο -1%, ενώ ισχυρές πιέσεις περί το 2,50% δέχτηκε και ο ιταλικός FTSE MIB.

Εντός αυτών των συνθηκών το Χ.Α. «κρέμασε» χαμηλότερα, καθώς οι επενδυτές έδειξαν την ανησυχία τους για το ευρύτερο περιβάλλον που διαμορφώνεται και ενόψει των εκλογών.

Άλλωστε, μετά τις αλλεπάλληλες πρόσφατες προειδοποιήσεις για τις παροχές της κυβέρνησης και τους κινδύνους δημοσιονομικού εκτροχιασμού, ήρθε σήμερα το απόγευμα ο οίκος Fitch να κάνει ηχηρή παρέμβαση, τονίζοντας ότι το νέο πακέτο παροχών ενισχύει την αβεβαιότητα αναφορικά με την μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική συμπεριφορά της χώρας και αναμένεται να πυροδοτήσει εντάσεις με τους Ευρωπαίους πιστωτές.

Η έκθεση της Fitch βεβαίως ήρθε στο φινάλε και στο κλείσιμο της συνεδρίασης του Χ.Α. και δεν μπόρεσε να επηρεάσει (από σήμερα) την πορεία του Χ.Α., οπότε μένει να δούμε τι θα γίνει αύριο.

Πρωτύτερα, σημαντικό ρόλο για την αλλαγή του σκηνικού στην ελληνική αγορά έπαιξαν οι σημαντικότατες πιέσεις που δέχτηκε ο τίτλος – leader της αγοράς, η Coca Cola HBC η οποία έφτασε να υποχωρεί έως και 8%, για να κλείσει τελικά με πτώση 5,64% στα 30,79 ευρώ, με όγκο 126.290 τεμάχια και τζίρο 3,88 εκατ. ευρώ.

Οι λόγοι της πίεσης – που πρωτίστως ξεκίνησαν από τη μετοχή που είναι εισηγμένη στο Λονδίνο – έγκειται σε κάποιες εξελίξεις στην Αφρική και στο γεγονός ότι η The Coca-Cola Company, η μητρική της Coca Cola HBC, θα διατηρήσει υπό τον έλεγχό της την αφρικανική θυγατρική Coca-Cola Beverages Africa (CCBA).

Σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, οι λόγοι της υποχώρησης της ευρωπαϊκής... leader του παγκόσμιου κολοσσού, είναι ότι το κομμάτι της Αφρικής, που είναι πολύ αναπτυσσόμενο με παρουσία σε 12 χώρες και πολλά άλλα, θα παραμείνει στη μητρική με έδρα τις ΗΠΑ, ενώ οι αναλυτές είχαν προεξοφλήσει ότι θα περάσει στην ομπρέλα της Coca Cola HBC.

Μέσα σ'' αυτό το τοπίο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 717,21 μονάδες με ισχυρές απώλειες 1,66% και πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν στις 717,02 μονάδες (-1,69%), ενώ το υψηλό ημέρας ήταν στις 731,38 μονάδες (+0,28%) μισή ώρα μετά την έναρξη.

Μένει πλέον να δούμε πως θα κινηθεί αύριο και προσεχώς η αγορά, μιας και όπως αναφέρει ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης η αγορά έχει συσσωρεύσει επί μακρόν ανάμεσα στο 722 και 740 μονάδες, οπότε μια κατοχύρωση ενός εκ των δύο επιπέδων θα δώσει περαιτέρω κίνηση.

Πάντως, ένας από τους λόγους των αναταράξεων ήταν και οι αναδιαρθρώσεις χαρτοφυλακίων λόγω των αλλαγών στον MSCI, ενώ στο τέλος της συνεδρίασης και στις δημοπρασίες έγιναν πολλαπλές κινήσεις. Έως τις 17:00 μ.μ. η συνεδρίαση ήταν πολύ ρηχή, με μόλις 35 εκατ. ευρώ τζίρο, ενώ στο τέλος η αξία συναλλαγών έφτασε στα 50,84 εκατ. ευρώ.

Πρώτη ξανά η Εθνική που δεσπόζει όλο το τελευταίο διάστημα, διακινώντας τζίρο 9,07 εκατ. ευρώ, με όγκο 4,47 εκατ. τεμάχια, με τη μετοχή να διορθώνει σε ποσοστό 4,57% και να είναι ένας από τους αρνητικούς καταλύτες σήμερα.

Στο χώρο των blue chips, πλην της Coca Cola HBC, σημαντική πτώση είχαν επίσης οι ΕΛΠΕ -2,81%, ΟΛΠ -2,78%, Jumbo -2,71%, Μυτιληναίος -2,51%, ΑΔΜΗΕ -2,33%, Viohalco -1,71% κ.ο.κ.

Θετικά στον Large Cap έκλεισαν μόνο οι ΔΕΗ +3,11%, ΓΕΚ Τέρνα +1,81%, ΟΤΕ και Cenergy Holdings, η οποία από σήμερα αντικατέστησε στη μεγάλη κατηγορία αποτίμησης τη Grivalia Properties που απορροφάται από την Τράπεζα Eurobank.

Στο χώρο του Mid Cap με πτώση 4,58% έκλεισε η Intracom Holdings, στο -3,29% η Κέκροπας, ενώ πάνω του 2% υποχώρησαν οι Intralot, Intrakat και Κλουκίνας Λάππας. Αντιθέτως, κέρδη 3,47% είχε η Παπουτσάνης στην πρεμιέρα του στο μεσαίο χώρο (εισήλθε στη θέση της Cenergy Holdingas), η Κρι Κρι +1,18% και το Πλαίσιο +1,49%.

Πάντως, παρά την ισχυρή πτώση στο Γ.Δ. και στον FTSE 25, η εικόνα στην ευρύτερη αγορά ήταν μοιρασμένη με 47 ανοδικές και 55 πτωτικές μετοχές, κάτι που δείχνει ότι πολλά μικρομεσαία «χαρτιά» είχαν καλύτερη συμπεριφορά.