Νέο «γκρέμισμα» σε Χ.Α. και ομόλογα, προς τις 720 μονάδες ο Γ.Δ.

Νέο «γκρέμισμα» σε Χ.Α. και ομόλογα, προς τις 720 μονάδες ο Γ.Δ.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ολοσχερής αλλαγή σκηνικού λαμβάνει χώρα στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή την εβδομάδα, με φόντο τόσο την έξαρση του εμπορικού πολέμου που φέρνει ρευστοποιήσεις διεθνώς, όσο και την άκρατη παροχολογία της ελληνικής κυβέρνησης, που έχει προβληματίσει τα μέγιστα αναλυτές και επενδυτές, αλλάζοντας το επενδυτικό προφίλ της χώρας.

Η έξαρση του εμπορικού πολέμου είναι η γενεσιουργός αιτία για την αλλαγή στη στάση των επενδυτών παγκοσμίως, όμως η αλλαγή του σκηνικού τόσο στην αγορά ομολόγων, όσο και μετοχών σε εγχώριο επίπεδο, αποδίδεται στους φόβους για εκτροχιασμό του προϋπολογισμού, καθώς φαίνεται ότι μπαίνουμε σε τροχιά... τυφλών παροχών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Και αν στο χρηματιστήριο, όπως κατ'' επανάληψη έχουμε αναφέρει, υπήρχε έτσι κι αλλιώς ανάγκη διόρθωσης με τους πωλητές να... καραδοκούν όλο το τελευταίο διάστημα, η επιδείνωση στην αγορά ομολόγων, ασφαλώς προβληματίζει, ενώ ίσως αναβληθεί περαιτέρω νέα προσπάθεια για έξοδο στις αγορές.

Ήδη το 10ετές έχει αναρριχηθεί στο 3,52% καταγράφοντας άνοδο 2,38% και έχει απομακρυνθεί από τα πρόσφατα χαμηλά 14 ετών και το 3,28%. Στο 2,441% με άνοδο 3,34% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς, μετά την άνοδο κατά 4,5% που σημείωσε χθες, μακριά από τα ιστορικά χαμηλά του 2,17% που είχε επίσης σημειώσει τον Απρίλιο.

Την ίδια ώρα στο χρηματιστήριο οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται με αιχμή τις τράπεζες που εύλογα δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. Πλέον ο Γενικός Δείκτης χάνει 60 μονάδες από το πρόσφατο (ενδοσυνεδριακό) υψηλό των 785 μονάδων καθώς έχει κατέλθει στις 724 μονάδες καταγράφοντας πτώση 2,53%. Και όλα αυτά, σε μια εβδομάδα που είχε πτώση 2,60% τη Δευτέρα και 2,10% χθες.

Ο τραπεζικός δείκτης, μετά το -4,03% χθες και το -3,98% της Δευτέρας υποχωρεί εκ νέου σε ποσοστό 4,60% σήμερα έχοντας κατέλθει στις 568 μονάδες! Η Πειραιώς είναι στην κορυφή των πιέσεων χάνοντας 7,55%, η Eurobank υποχωρεί κατά 6,12%, η Alpha Bank -2,74% και η Εθνική -2,63%.

Σε ολόκληρο τον FTSE 25 μόνο οι ΕΛΠΕ και ΑΔΜΗΕ κινούνται σε ήπια θετικό έδαδος, ενώ σημαντικές πιέσεις άνω του 5% δέχονται οι ΔΕΗ και Grivalia Properties, άνω του 3% υποχωρεί η ΓΕΚ Τέρνα και η Fourlis, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχονται και οι ΟΛΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Viohalco, Jumbo, Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ και Τέρνα Ενεργειακή.

Σημαντική πτώση καταγράφουν και οι μετοχές του Mid Cap με την Κέρκοπας στο -4,46%, ενώ πλέον του 2% υποχωρούν οι Intracom Holdings, Intralot, Ικτίνος, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Space Hellas και Attica Bank.

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αγορά, είναι πως μόνο 11 μετοχές ενισχύονται έναντι 99 που καταγράφουν πτώση, ενώ είκοσι μετοχές υποχωρούν από 4% έως 19%.