Κέρδη 4,5% για τράπεζες και 5% για Mid Cap το 5ήμερο

Κέρδη 4,5% για τράπεζες και 5% για Mid Cap το 5ήμερο

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Ανοδικά έκλεισε η δεύτερη μετεκλογική εβδομάδα στο ελληνικό χρηματιστήριο, με την αγορά να ανακτά σημαντικό μέρος από την πρόσφατη διόρθωση, εξισορροπώντας και κλείνοντας τα «χάσματα» σε δείκτες και μετοχές, ενώ βγήκαν και αγορές σε τράπεζες αλλά και μικρομεσαίο χώρο.

Η αγορά όχι μόνο επιβεβαίωσε την περιοχή των 850 – 860 μονάδων αλλά επανήλθε κοντά στη ζώνη των 870 μονάδων, περιμένοντας πλέον νέους καταλύτες και τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ώστε να οριοθετήσει τη στάση της από εδώ και πέρα.

Γενικά ήταν μια εβδομάδα χωρίς ισχυρές αναταράξεις, με μικρές διακυμάνσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση, όμως υπήρξε αξιοσημείωτο επιλεκτικό ενδιαφέρον για πολλές μετοχές, είτε του FTSE 25 και των τραπεζών, είτε του Mid Cap, είτε της ακόμη μικρότερης κεφαλαιοποίησης.

Ειδικά στο χώρο του Mid Cap, του Small Cap έως και της περιφέρειας, οι εξάρσεις συνεχίστηκαν με ανεβασμένους για τα δεδομένα του χώρου όγκους, προσδίδοντας νέο ενδιαφέρον στις συνεδριάσεις. Άλλωστε, το +5% του Mid Cap το 5ήμερο, μαρτυρά ότι ήταν πρωταγωνιστής, με μετοχές όπως AVAX, MIG, Κρι Κρι, όμιλο Intracom, Quest Συμμετοχών κ.α. να ξεχωρίζουν.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την εβδομάδα με άνοδο 1,10%, ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 0,97%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κέρδισε 4,49% ανακτώντας περίπου το μισό των απωλειών της περασμένης εβδομάδας. Σε επίπεδο έτους, τα κέρδη για το Γ.Δ. φτάνουν στο 41,% ενώ οι τράπεζες κερδίζουν 75%.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «η αγορά έχει πολύ καλή συμπεριφορά, με τους ταλαντωτές να έχουν διορθώσει σημαντικά χωρίς να έχουμε μεγάλες απώλειες σε τιμές παρά μόνο σε χρόνο. Αν κατοχυρωθούν τα σημερινά υψηλά (σ.σ. ήταν στις 876,74 μονάδες), η αγορά μπορεί να δοκιμάσει και πάλι κίνηση στα υψηλά της».

Από την πλευρά του ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε επαφή με τα πρόσφατα φετινά υψηλά έχοντας σαφώς αποφορτισμένους τους ταλαντωτές και με μικρό αλλά σταθερό βηματισμό ανακατέλαβε τις 850 μονάδες. Το βραχυπρόθεσμο σκαλοπάτι συσσώρευσης που διαμορφώθηκε μεταξύ 830 και 840 μονάδων λειτούργησε ως βατήρας ανόδου εκτονώνοντας προς τις 880 μονάδες.

Η δυναμική σαφώς έχει μειωθεί και το ενδιαφέρον σε τίτλους που έχουν τον πρώτο λόγο για την κίνηση του Δείκτη δεν είναι ομοιόμορφο. Παρόλα αυτά τα κομβικά επίπεδα στήριξης δεν παραβιάστηκαν ο κινητός μέσος των 30 ημερών λειτούργησε ως στήριξη και μένει μόνο ο MACD ο οποίος λόγω χρονικών αποκλίσεων παραμένει πουλημένος.

Η δημιουργία του επόμενου βατήρα ανόδου φαίνεται ότι είναι υπό διαμόρφωση καθώς τα βήματα από εδώ και στο εξής θα είναι πιο επιλεκτικά για τους αγοραστές. Η ολοκλήρωση της συσσώρευσης που αναμένουμε θα δώσει το έναυσμα για την αναμέτρηση με τα φετινά υψηλά των 900 μονάδων στα οποία οι αιρέσεις των συναλλακτικών όγκων θα διαμορφώσουν και τις πιθανότητες νέας διαφυγής».

Το σημερινό κλείσιμο

Σήμερα Παρασκευή ο Γ.Δ. έκλεισε στις 867,81 μονάδες με απώλειες 0,32%, έχοντας χαμηλό ημέρας στις 863,85 μονάδες και υψηλό στις 876,74 μονάδες. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 70,41 εκατ. ευρώ με τα 10 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ενώ το 5ήμερο ο μέσος τζίρος ήταν στα 72,6 εκατ. ευρώ.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.151,12 μονάδες με οριακή πτώση 0,26%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 769,56 μονάδες με άνοδο 0,76%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.394,15 μονάδες με νέα άνοδο 0,59%.

Παρά τα αρχικά κέρδη, στις τράπεζες το κλείσιμο ήταν ουδέτερο, δεδομένου ότι μόνο οι Alpha Bank και Eruobank έκλεισαν με άνοδο 1,30% και 0,95% αντίστοιχα, ενώ αμετάβλητες έκλεισαν οι Εθνική και Πειραιώς.

Στον ευρύτερο Large Cap ξεχώρισε με κέρδη άνω του 3% ο ΟΛΠ και στο +1,34% η Τιτάν, ενώ απώλειες άνω του 2% είχαν οι Motor Oil, Viohalco, Ελλάκτωρ και Σαράντης, ενώ άνω του 1% έχασαν οι ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ και Lamda Development.

Στον Mid Cap ξεχώρισαν με άνοδο κοντά στο 3% οι MIG, AVAX και Παπουτσάνης, στο +2,18% το Πλαίσιο, ενώ άνω του 1% κέρδισαν οι Κρι Κρι, Κέκροπας και Έλτον.

Στην ευρύτερη αγορά, κινητικότητα παρατηρήθηκε σε μετοχές όπως Pasal, Δομική Κρήτης, Ίλυδα, Ελγέκα, Lavipharm, Ελγέκα, Βιοκαρπέτ, Περσέυς, ElvalHalcor, ΑΕΓΕΚ, Ιντερτέκ και Μοτοδυναμική. Αντιθέτως, υποχώρησαν μετοχές όπως Forthnet, Sato, Unibios, Trastor, Ιντεάλ, Φιερατέξ, Κτήμα Λαζαρίδη, Προοδευτική, Εβροφάρμα και Μουζάκης. Στο σύνολο της αγοράς, 48 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 66 που υποχώρησαν.