Βαριά τραύματα στο ΧΑ από τον εμπορικό πόλεμο και την παροχολογία

Βαριά τραύματα στο ΧΑ από τον εμπορικό πόλεμο και την παροχολογία

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά από μια μεγάλη περίοδο... νιρβάνας, απουσίας (σοβαρών) διορθώσεων και επικράτησης κλίματος διαρκούς και ανατροφοδοτούμενης ανόδου, η πρώτη ολοκληρωμένη εβδομάδα του Μαΐου όχι μόνο δικαίωσε την.. παράδοση που τον θέλει μήνα ρευστοποιήσεων, αλλά έφερε και σημαντικούς τριγμούς στην αγορά.

Η αιχμηρή πτώση στο χρηματιστήριο για τις τρεις από τις πέντε συνεδριάσεις, αλλά και η επιδείνωση στις αποδόσεις των ομολόγων, έφερε αυξημένη ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών δεδομένου ότι ήρθε συνδυαστικά, απόρροια τόσο της αλλαγής του κλίματος διεθνώς, όσο και της έξαρσης της παροχολογίας από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης.

Θυμίζουμε πως τη Δευτέρα ο Γ.Δ. είχε απώλειες 2,60% που ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων πεντέμισι μηνών, την Τετάρτη έχασε 2,10% ενώ χθες Πέμπτη υποχώρησε κατά 1,94%, γυρνώντας από απώλειες έως και 2,65%. Πρόκειται για εικόνα που δεν παρέπεμπε σε φυσιολογική και... κόσμια διόρθωση, δεδομένου ότι ήρθε ταχύτατα και με καταιγιστικό ρυθμό.

Άλλωστε, όπως τονίζει και ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματστηριακή Μάνος Χατζηδάκης στο εβδομαδιαίο σχόλιό του, «η ταχύτητα της πτώσης έκοψε μέσα σε τρεις συνεδριάσεις καθοδικά MACD, κινητό μέσο 30 ημερών, πλαγιοανοδικό κανάλι στήριξης και κινητό μέσο 50 ημερών για να επανέλθει στην συνεδρίαση της Παρασκευής οριακά υψηλότερα των 50 ημερών».

Ο ίδιος αναλυτής βεβαίως επισημαίνει πως «ωστόσο τέτοια φαινόμενα δεν είναι απίθανα σε ανοδικές αγορές καθώς οι διορθώσεις μετά από πολύμηνες ανόδους είθισται να είναι γρήγορες απότομες και να προκαλούν αμφιβολίες για το μέλλον της ανόδου».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η διόρθωση θα θεωρηθεί περαιωμένη σε κλείσιμο πάνω από τις 755 μονάδες ενώ σε αντίθετη περίπτωση η ταλαιπωρία του Γενικού Δείκτη θα συνεχιστεί προσεγγίζοντας τα επίπεδα των 710 μονάδων που αποτελούν μια πιο στιβαρή βάση στήριξης από τα τρέχοντα επίπεδα. Συμπερασματικά, η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να διατηρήσει το νευρικό τέμπο της τρέχουσας ακολουθώντας τις τάσεις στο εξωτερικό οι οποίες ξαναπήραν το πάνω χέρι στην διαμόρφωση της εγχώριας ψυχολογίας.

Η διόρθωση της εβδομάδας και η αντίδραση αυτοσυντήρησης

Σήμερα Παρασκευή λοιπόν η αγορά έβγαλε αντίδραση αυτοσυντήρησης και ανασύνταξης, ακολουθώντας παρόμοια κίνηση των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων που είχαν επίσης άνοδο, με τον DAX να επανέρχεται αμέσως πάνω από το ψυχολογικό όριο των 12.000 μονάδων.

Άρα, η επόμενη εβδομάδα θα δείξει που θα πάει η κατάσταση, πάντα με γνώμονα τις εξελίξεις στον εμπορικό πόλεμο που είναι ο κυρίαρχος καταλύτης που οριοθετεί παγκόσμια το momentum των αγορών, με το Χ.Α. ασφαλώς να μη δύναται να πάει κόντρα...

Την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης ξεκινώντας εξ αρχής προσπάθεια αντίδρασης έκλεισε στις 736,01 μονάδες με άνοδο 1,01%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 51,08 εκατ. ευρώ. Πάντως, σε εβδομαδιαίο επίπεδο ο Γ.Δ. είχε πτώση σε ποσοστό 4,95%, κάνοντας την πρώτη ουσιαστική διόρθωση εντός του 2019, ο FTSE 25 είχε απώλειες 4,75%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης είχε αποφόρτιση σε ποσοστό 6,16%.

Έτσι, από την αρχή του χρόνου, τα κέρδη για το Γ.Δ. μειώθηκαν στο +20%, ο FTSE 25 ενισχύεται κατά 14,83%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κρατάει κέρδη 36,25%.

Η ποιότητα και η ανθεκτικότητα της σημερινής αντίδρασης θα κριθεί στις συνεδριάσεις της επόμενης εβδομάδας και το κατά πόσο θα βρει δυνάμεις η αγορά να προσεγγίσει με πειστικότητα την περιοχή των 750 – 755 μονάδων.

Ξεχώρισε με έμφαση η Εθνική λόγω MSCI

Στη σημερινή συνεδρίασης άξια αναφοράς είναι η νέα δυναμική κίνηση της Εθνικής που ξεχώρισε με άνοδο 8,51% με κλείσιμο στα 2,04 ευρώ και όγκο 5,42 εκατ. τεμάχια. H προεξόφληση ότι την προσεχή Δευτέρα θα επανέλθει στους δείκτες MSCI Greece και οι εισροές που θα συνεπάγεται αυτό, φαίνεται πως είναι η αιτία που ο τίτλος όλο το τελευταίο διάστημα πάει εξαιρετικά.

Η Πειραιώς είχε άνοδο 2,88%, η Eurobank +2,54% και η Alpha Bank +1,48%. Στα μη τραπεζικά blue chips, πιέσεις 3,56% είχε η ΔΕΗ, ενώ άνω του 1% έχασαν οι Coca Cola HBC και Τιτάν. Στον αντίποδα, ράλι 7,11% έκανε ο ΟΛΠ, η ΓΕΚ Τέρνα +2,28%, ενώ πλέον του 1% ενισχύθηκαν οι ΟΠΑΠ, Grivalia Properties, Viohalco και Ελλάκτωρ.

Στο χώρο του Mid Cap ξεχώρισε η Intralot με άνοδο 6,07%, η AVAX +4,53%, Attica Bank +2,95%, MIG +1,97%, Cenergy Holdings +1,98%, Τεχνική Ολυμπιακή +1,90%, MLS +1,57% και Κρι Κρι +1,55%. Στο σύνολο της αγοράς, 73 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που κινήθηκαν χαμηλότερα.