Η παροχολογία γκρέμισε χρηματιστήριο και ομόλογα

Η παροχολογία γκρέμισε χρηματιστήριο και ομόλογα

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Μετά το -2,60% της περασμένης Δευτέρας που ήταν η μεγαλύτερη πτώση στο Χ.Α. εδώ και πεντέμισι μήνες, ήρθε το σημερινό -2,10% να πιστοποιήσει ότι η άκρατη παροχολογία της κυβέρνησης σε συνδυασμό με την επιδείνωση του διεθνούς κλίματος, αλλάζει τα δεδομένα τόσο στην αγορά ομολόγων όσο και σε αυτή των μετοχών.

Η ελληνική αγορά είχε έτσι κι αλλιώς σημαντικά κέρδη για κατοχύρωση άρα έψαχνε αφορμές διόρθωσης, όμως το κρεσέντο παροχολογίας της κυβέρνησης που ξεκίνησε την Κυριακή και κλιμακώθηκε με τις χθεσινές ανακοινώσεις, προβληματίζει αναλυτές και επενδυτές, οι οποίοι φοβούνται εκτροχιασμό από τις νόρμες και τις γραμμές του προϋπολογισμού.

Και τούτο επιβεβαιώνεται από τη σημαντική επιδείνωση που παρουσίασε σήμερα η αγορά ομολόγων. Γιατί αν στο χρηματιστήριο, μετά το ράλι του +26% του πρώτου 4μήνου υπήρχε ανάγκη διόρθωσης και «κλειδώματος» ρευστότητας ώστε να επαναφορτιστεί το σκηνικό, η επιδείνωση στα ομόλογα, συνδέεται με τις ανησυχίες ότι μπαίνουμε σε τροχιά... τυφλών παροχών, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό.

Σε κάθε περίπτωση – και τουλάχιστον προς το παρόν – η διόρθωση στο ελληνικό χρηματιστήριο, παρ'' ότι αιχμηρή, δεν είναι εκτός των τεχνικών ορίων που θέτουν οι αναλυτές, αν και η απώλεια της ζώνης ψυχολογίας των 750 – 755 μονάδων, είναι ένα ζήτημα.

Στα ομόλογα καταγράφεται επιδείνωση με την απόδοση του 10ετούς να σημειώνει άνοδο σήμερα έως και 3% φτάνοντας στο 3,446%, ενώ στο 2,36% με άνοδο 4,5% διαμορφώνεται η απόδοση του 5ετούς.

Στο χρηματιστήριο παρ'' ότι στο πρώτο μισό της συνεδρίασης έγινε προσπάθεια να κρατηθεί η περιοχή των 750 – 755 μονάδων, εντούτοις το τελευταίο δίωρο η αγορά κρέμασε περαιτέρω, με τις πιέσεις στις τράπεζες να κλιμακώνονται, πάντα με γνώμονα όσων αναφέρουμε παραπάνω.

Τελικώς ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο έκλεισε με σημαντικές απώλειες αλλά στο χαμηλό ημέρας και στις 743,01 μονάδες με πτώση 2,10%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 757,64 μονάδες στο άνοιγμα, ενώ εξυπακούεται πως σ'' όλη τη συνεδρίαση ουδέποτε πέρασε σε θετική τροχιά.

Μάλιστα, η πτώση σήμερα ήρθε με το μεγαλύτερο τζίρο που έχει καταγραφεί στις έως τώρα συνεδριάσεις του Μαΐου καθώς έφτασε στα 63,91 εκατ. ευρώ, με τα 9,66 εκατ. ευρώ ήτοι το 15,56% να είναι πακέτα σε Εθνική (5,35 εκατ. ευρώ), Eurobank (3,17 εκατ. ευρώ), ΟΤΕ, Ελλάκτωρ και Autohellas.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, η περιοχή των 739 μονάδων είναι η ελάχιστη διόρθωση σε μεγάλη εικόνα όπου ο Γενικός Δείκτης θα δοκιμάσει να βρει στηρίξεις και να επανέλθει. Παράλληλα, τονίζει πως πλέον οι 767 μονάδες έχουν γίνει σημαντική κοντινή αντίσταση για το Γενικό Δείκτη.

Σ'' ό,τι αφορά τους υπόλοιπους δείκτες κεφαλαιοποίησης, ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.928,13 μονάδες με πτώση 1,93%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.115,15 μονάδες με πτώση 1,61%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 595,70 μονάδες με πτώση 4,03%.

Στις τραπεζικές μετοχές, η Πειραιώς που είχε το μεγαλύτερο ράλι το πρώτο 4μηνο κερδίζοντας άνω του 115% υποχώρησε κατά 7,60%, η Alpha Bank έχασε 4,32%, η Eurobank -4,26%, ενώ πιο ανθεκτική ήταν η Εθνική που είχε απώλειες 1,55%.

Σε ολόκληρο τον FTSE 25 μόνο η ΔΕΗ (+2,29%) έκλεισε σε θετικό έδαφος, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Πτώση άνω του 4% είχαν οι Jumbo και Grivalia Properties, άνω του 3% έχασαν οι Aegean Airlines και Ελλάκτωρ, ενώ σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν και οι ΕΛΠΕ, ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, Fourlis, Viohalco, Τιτάν κ.λπ.

Στο χώρο του Mid Cap πτώση 4,57% είχε η Attica Bank, ενώ πιέστηκαν και οι Cenergy Holdings, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κρι Κρι, Intralot, Κλουκίνας Λάππα, Intracom Holdings και Πλαίσιο Computers.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη είχαν μετοχές όπως Σελόντα, Κυριακούλης, Μοτοδυναμική (δικαίωμα), Κυλινδρόμυλοι Σαραντόπουλος, Attica Συμμετοχών, Profile, Trastor και ΕΚΤΕΡ. Στο σύνολο της αγοράς 31 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 84 που υποχώρησαν.