Γενικευμένη και πειστική αντίδραση στο ΧΑ μετά τη διόρθωση

Γενικευμένη και πειστική αντίδραση στο ΧΑ μετά τη διόρθωση

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Πιστοποιώντας ότι το διήμερο της αιχμηρής πτώσης που ακολούθησε μετά τις εκλογές ήταν μια φυσιολογική διόρθωση – αποφόρτιση αλλά και κατοχύρωση των εξαιρετικά μεγάλων κερδών που είχαν συσσωρευτεί προεκλογικά, το ελληνικό χρηματιστήριο έβγαλε γενικευμένη όσο και πειστική αντίδραση σήμερα.

Μια αντίδραση που τακτοποίησε σημαντικά τα τεχνικά χάσματα που άνοιξε το διήμερο της μεγάλης διόρθωσης σε δείκτες και μετοχές και επανέφερε το Γενικό Δείκτη όχι μόνο πάνω από το όριο ψυχολογίας των 850 μονάδων, αλλά και πάνω από τις 860 μονάδες.

Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, «οι διορθώσεις σε bull market αγορά είναι πάντα βίαιες και έχουν αυτά τα στοιχεία που έδειξε η αγορά μας Δευτέρα και Τρίτη. Η διόρθωση ήρθε απολύτως φυσιολογικά καθώς η αγορά ήταν σε υπεραγορασμένα επίπεδα όλο το προηγούμενο διάστημα, οπότε με το που βγήκε το αποτέλεσμα των εκλογών, πούλησαν στην... είδηση».

Σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή, «το ανοδικό momentum της αγοράς παραμένει άθικτο», ενώ σημιεώνει πως επόμενος καταλύτης που θα περιμένει η αγορά ώστε να βρει ερεθίσματα για τη συνέχεια, «είναι οι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σημειώνει πως «η αγορά είχε υπερφορτώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οπότε Δευτέρα και Τρίτη διόρθωσε. Η αγορά, όπως ξέρετε δεν κάνει αυτό που αναμένουν οι πολλοί και ασχέτως αν αιφνιδιάστηκαν κάποιοι, η κίνηση των μετοχών ήταν απολύτως συμβατή με τους... κανόνες του παιχνιδιού».

Στο χθεσινό σχόλιο είχαμε αναφέρει πως το φίλτρο των τριών ημερών θα μας δείξει την «αλήθεια» για την αγορά, το αν ολοκληρώθηκε η διόρθωση ή αν θα συνεχιστεί, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τεχνικός… πάτος για το Γ.Δ. ώστε να μη χαλάσει ότι έχει χτιστεί είναι στις 837 αλλά και για κάποιους στις 830 μονάδες.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 838,32 μονάδων ξεκινώντας με «ουρά» πωλήσεων από χθες, όμως γρήγορα οι long πέρασαν στην αντεπίθεση, αλλάζοντας τα δεδομένα. Μετά από ένα διήμερο όπου ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε λίγο πάνω από το 6% και ο τραπεζικός έχασε 12%, το Χ.Α. αντέδρασε, αν και με μειωμένο τζίρο, ο οποίος κατήλθε στα 69,35 εκατ. ευρώ, έναντι 103,97 εκατ. ευρώ χθες και 92,49 εκατ. τη Δευτέρα.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 861,57 μονάδες με άνοδο 2,50%, έχοντας υψηλό ημέρας στις 864,16 μονάδες (+2,81%), λίγο πριν το φινάλε. Ο FTSE 25 έκλεισε στις 2.150,64 μονάδες με άνοδο 1,81%, ο Mid Cap έκλεισε στις 1.328,10 μονάδες με σημαντική αντίδραση +4,03%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 769,79 μονάδες με άνοδο 4,55%.

Τα κέρδη του Γ.Δ. θα ήταν μεγαλύτερα αν δεν έκλεισε πτωτικά (-1,27%) η μετοχή της Coca Cola HBC που ήταν η μοναδική παραφωνία σε έναν γενικευμένα ανοδικό FTSE 25. Στις τράπεζες ξεχώρισε η Πειραιώς με άνοδο 7,63%, άνω του 4% κέρδισαν οι Εθνική και Alpha Bank, ενώ η Eurobank έκλεισε στο +3,49%.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών, αντίδραση άνω του 6% είχε η ΔΕΗ, άνω του 4% κέρδισαν οι Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ σημαντικά κέρδη άνω του 2% είχαν οι ΕΛΠΕ, Lamda Development, Ελλακτωρ, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν, Μυτιληναίος και ΕΧΑΕ.

Στο χώρο του Mid Cap ράλι αντίδρασης 18,46% είχε η Attica Bank, στο +8,67% η Intralot, +7,32% η MIG, +6,96% η Intracom Holdings, +4,97% η Κέκροπας, ενώ πλέον του 3% ενισχύθηκαν οι Quest Συμμετοχών, Intrakat, Νηρέας, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και AVAX. Στο σύνολο της αγοράς 94 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 27 που υποχώρησαν.