Επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ πέριξ των 870 μονάδων

Επιλεκτικές κινήσεις στο ΧΑ πέριξ των 870 μονάδων

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Με αφομοίωση κεκτημένων γύρω από τις 870 μονάδες και επιλεκτικές κινήσεις τόσο στον FTSE 25 όσο και στις μικρότερες αποτιμήσεις κινείται και σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο, εν αναμονή και της τριπλής λήξης παραγώγων.

Η αγορά δείχνει διάθεση διακράτησης της ευρύτερης ζώνης των 870 μονάδων, οδεύοντας σε ανοδικό κλείσιμο της δεύτερης μετεκλογικής εβδομάδας, με την αγορά να ανακτά σημαντικό μέρος από τη διόρθωση της περασμένης εβδομάδας, εξισορροπώντας και κλείνοντας τα «χάσματα» σε δείκτες και μετοχές.

Τις προηγούμενες συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας το Χ.Α. κινήθηκε κόντρα στην κίνηση των διεθνών αγορών που βρέθηκαν σε timing ήπιας διόρθωσης, όμως σήμερα υπάρχει ανοδική «επιστροφή» και των ξένων αγορών.

Χθες οι τρεις δείκτες της Wall Street έκλεισαν ήπια ανοδικά, σήμερα οι ασιατικοί δείκτες έκλεισαν με ισχυρή άνοδο με το Nikkei 225 στο +2%, τον Hang Seng +1,07% και τον Asia Donw +1,17%, ενώ και οι ευρωπαϊκοί δείκτες ενισχύονται.

Κύριο χαρακτηριστικό των συνεδριάσεων αυτής της εβδομάδας οι εξαιρετικά μικρές διακυμάνσεις του Γενικού Δείκτη που στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις κινήθηκε σ' ένα εύρος 11 μονάδων, ενώ ακόμη πιο ήπια είναι έως τώρα η σημερινή κίνηση.

Πιο αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 872 μονάδες με άνοδο 0,23%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται στα 29 εκατ. ευρώ, ενώ έχουν γίνει (και σήμερα) κάποια ισχυρά πακέτα σε Μυτιληναίο (2,92 εκατ. ευρώ), Eurobank και Alpha Bank.

Θυμίζουμε πως χθες η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 92,79 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 35 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, σε Ελτράκ (25 εκατ.), Εθνική, ΟΤΕ, Eurobank, Τιτάν, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Σαράντης.

Σήμερα υπάρχει κάποια κινητικότητα στις τράπεζες, με τις Πειραιώς και Alpha Bank να ξεχωρίζουν με άνοδο άνω του 2%, ενώ κέρδη άνω του 1% έχουν οι Eurobank και Εθνική.

Στον ευρύτερο FTSE 25 κέρδη άνω του 1% έχουν οι Τιτάν, ΟΛΠ και Cenergy Holdings, ενώ σε αρνητικό έδαφος είναι τίτλοι όπως ΓΕΚ Τέρνα, Jumbo, Viohalco, Motor Oil, Τέρνα Ενεργειακή κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap για άλλη μια συνεδρίαση υπάρχει κάποια κινητικότητα, με τη μεγάλη πλειονότητα των τίτλων να ενισχύεται. Ξεχωρίζουν οι AVAX που κερδίζει 3,87% εν μέσω μπαράζ έργων που αναλαμβάνει, MIG, Έλτον, Intracom Holdings, Intrakat, Intralot, Πλαίσιο Computers κ.α.

Στην ευρύτερη αγορά κινητικότητα και κέρδη έχουν τίτλοι όπως ΑΝΕΚ, Βιοκαρπέτ, Περσεύς, Κυριακούλης, Quality & Reliability, ενώ στο σύνολο της αγοράς, 54 μετοχές ενισχύονται έναντι 42 που υποχωρούν.