Εκ νέου ανοδικά το ΧΑ πέριξ των 870 μονάδων με ήπιο τζίρο 

Εκ νέου ανοδικά το ΧΑ πέριξ των 870 μονάδων με ήπιο τζίρο 

Του Απόστολου Σκουμπούρη 

Με το παγκόσμιο bull market να παραμένει σε πλήρη ισχύ, τους δύο από τους τρεις δείκτες της Wall Street σε νέα ιστορικά υψηλά, τις ασιατικές αγορές σε άνοδο και τις ευρωπαϊκές σε θετικά πρόσημα, το ΧΑ αντιδρά για δεύτερη συνεχή ημέρα ανοδικά, τακτοποιώντας περαιτέρω τη «ζημιά» από τη διόρθωση Δευτέρας και Τρίτης. 

Μετά το +2,50% χθες, όπου ο Γενικός Δείκτης κέρδισε σχεδόν το 40% όσων έχασε στις δύο πρώτες μετεκλογικές συνεδριάσεις, το ελληνικό χρηματιστήριο υπερκέρασε χθες την κρίσιμη ζώνη των 850 – 860 μονάδων, τακτοποιώντας σε σημαντικό βαθμό τα τεχνικά χάσματα σε δείκτες και μετοχές, ύστερα από την αιχμηρή πτώση που προηγήθηκε. 

Σήμερα λοιπόν «χτίζει» περαιτέρω σ' αυτή την αντίδραση με το Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να ελέγξει και τη ζώνη των 870 μονάδων, καθώς διαπραγματεύεται στις 860 μονάδες με άνοδο 1%, έχοντας την υποστήριξη της συντριπτικής πλειονότητας των blue chips αλλά και των τραπεζών. 

Κύριο χαρακτηριστικό και της σημερινής συνεδρίασης ο περιορισμένος τζίρος που διαμορφώνεται μόλις στα 14 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας την επιφυλακτικότητα των επενδυτών, αλλά και το γεγονός ότι η άνοδος έρχεται πρωτίστως λόγω απόσυρσης των πωλητών. 

Θυμίζουμε πως χθες η αντίδραση ήρθε με επίσης μειωμένο τζίρο που διαμορφώθηκε στα 69,35 εκατ. ευρώ, έναντι 103,97 εκατ. ευρώ την Τρίτη και 92,49 εκατ. τη Δευτέρα. 

Η επιφυλακτικότητα των επενδυτών είναι εύλογη και συμβατή με το τωρινό timing, δεδομένου ότι η αγορά μετά το μεγάλο ράλι του πρώτου εξαμήνου και τη διόρθωση, προσπαθεί να βρει τις νέες της ισορροπίες, πάντα με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις και την αναμονή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης. 

Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή Βαγγέλης Χαρατσής, «οι διορθώσεις σε bull market αγορά είναι πάντα βίαιες και έχουν αυτά τα στοιχεία που έδειξε η αγορά μας Δευτέρα και Τρίτη». Σύμφωνα με τον κ. Χαρατσή, «το ανοδικό momentum της αγοράς παραμένει άθικτο». 

Στις τράπεζες ξεχωρίζει η Πειραιώς με άνοδο 2% ενώ ηπιότερα θετικά κινούνται οι άλλες τρεις συστημικές, ενώ στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25, ξεχωρίζει η ΓΕΚ Τέρνα με άνοδο άνω του 3%, η ΔΕΗ +2,715, ενώ άνω του 1% ενισχύονται οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ, Cenergy Holdings και Fourlis. 

Στο χώρο του Mid Cap συνεχίζεται η αντίδραση των μετοχών του ομίλου Intracom με την Intrakat να ξεχωρίζει με κέρδη 10,60%, ενώ άνω του 3% κερδίζουν οι Intralot και η μητρική. Κέρδη 6,74% έχει η Attica Bank, στο +4,91% η AVAX, +1,82% η MIG ενώ θετικά κινούνται οι Κρι Κρι, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Παπουτσάνης, Κέκροπας, Ικτίνος και Τεχνική Ολυμπιακή. 

Στο σύνολο της αγοράς, οι μετοχές που ενισχύονται είναι διπλάσιες όσων υποχωρούν, με το συσχετισμό στις 61 και 31 αντίστοιχα.  

Φωτογραφία intime news