Αντίδραση άνω του 2% στο ΧΑ μετά το διήμερο διόρθωσης

Αντίδραση άνω του 2% στο ΧΑ μετά το διήμερο διόρθωσης

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Έντονα ανοδικά αντιδρά σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο ύστερα από τη σημαντική διήμερη διόρθωση που θορύβησε μερικώς το σύστημα λόγω της έντασής της, με το Γενικό Δείκτη να επανακτά τις 850 μονάδες, έχοντας την υποστήριξη τραπεζών, FTSE 25 αλλά και του Mid Cap.

Θυμίζουμε πως ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 1,84% τη Δευτέρα και 4,28% χθες, που ήταν η μεγαλύτερη πτώση των τελευταίων τριών ετών, έχοντας συνολική διόρθωση το διήμερο λίγο πάνω από το 6%, ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. μειώθηκε κατά 3,3 δισ. ευρώ!

Παρά την ένταση της πτώσης, αναλυτές και χρηματιστές ουδόλως είχαν θορυβηθεί θεωρώντας απολύτως συμβατή μια καλή διόρθωση, ύστερα από ένα ράλι τέτοιας έντασης, ειδικά ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Όπως τονίζει στο Liberal ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης, «δεν συμβαίνει τίποτα τραγικό ή μη αναμενόμενο. Η αγορά είχε υπερφορτώσει όλο το προηγούμενο διάστημα και ειδικά ανάμεσα στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, οπότε τώρα βρήκε την ευκαιρία να πουλήσει στην... είδηση».

Αρκετοί, τονίζει ο χρηματιστής, «μπήκαν στην αγορά Πέμπτη και Παρασκευή με στόχο να πουλήσουν Δευτέρα και Τρίτη, ίσως πιστεύοντας σε συνέχιση του ράλι. Η αγορά, όπως ξέρετε δεν κάνει αυτό που αναμένουν οι πολλοί, οπότε σήμερα δεκάδες τέτοιοι κωδικοί υποχρεώθηκαν σε αναδίπλωση, ανατροφοδοτώντας την πτώση. Στη δουλειά μας, αυτή η πτώση – διόρθωση λέγεται “καζανάκι”», τονίζει ο κ. Ζαχαράκης.

Χθες είχαμε αναφέρει πως φίλτρο των τριών ημερών θα μας δείξει για το που πάει η αγορά, αν ολοκληρώθηκε η διόρθωση ή αν θα συνεχιστεί, ενώ σύμφωνα με τους αναλυτές, ο τεχνικός… πάτος για το Γ.Δ. ώστε να μη χαλάσει ότι έχει χτιστεί είναι στις 837 αλλά και για κάποιους στις 830 μονάδες.

Σήμερα λοιπόν ο Γενικός Δείκτης έφτασε έως το χαμηλό των 838,32 μονάδων ξεκινώντας με «ουρά» πωλήσεων από χθες, όμως γρήγορα οι long πέρασαν στην αντεπίθεση, αλλάζοντας τα δεδομένα.

Πλέον, ο Γ.Δ. έχει ανέλθει στις 859 μονάδες με άνοδο περί το 2,20%, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώνεται ήδη στα 32 εκατ. ευρώ. Οι τράπεζες αντιδρούν έως 5% με αιχμή την Πειραιώς που διόρθωσε πιο εμφατικά το διήμερο, ενώ κέρδη έως 5,40% καταγράφονται και στον FTSE 25 με τη ΔΕΗ να πρωτοστατεί.

Πλην των Πειραιώς και ΔΕΗ, σημαντικά κέρδη άνω του 4% καταγράφει η Lamda Development που διόρθωσε το διήμερο, όμως υπάρχει κάποια κινητικότητα στο θέμα του Ελληνικού, άνω του 3% ενισχύονται οι Εθνική,Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα και ΕΧΑΕ, ενώ αντίδραση άνω του 2% καταγράφουν οι Motor Oil, Eurobank, Jumbo, Μυτιληναίος, ΑΔΜΗΕ και Ελλάκτωρ. 

Στο χώρο του Mid Cap η Attica Bank μετά την εξαιρετικά αιχμηρή διόρθωση του διημέρου ενισχύεται άνω του 9%, η Intralot κερδίζει 8,44%, MIG +5,37%, AVAX +4,58%, ενώ αντιδρούν και οι ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος, Κέκροπας,Quest Συμμετοχών, Κρι Κρι, Intracom Holdings, Intrakat, Νηρέας και Πλαστικά Θράκης. Στο σύνολο της αγοράς, 71 μετοχές ενισχύονται έναντι 22 που υποχωρούν.