Αντίδραση έως 7,5% των τραπεζών, δίνει ώθηση στο Χ.Α.

Αντίδραση έως 7,5% των τραπεζών, δίνει ώθηση στο Χ.Α.

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Παρ'' ότι οι μετοχές που υποχωρούν είναι περισσότερες εξ όσων ενισχύονται στο σύνολο του Χ.Α., εντούτοις ο Γενικός Δείκτης βρίσκει καλή στήριξη στην αντίδραση των τραπεζών, καλύπτοντας ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος των τελευταίων ημερών.

To ελληνικό χρηματιστήριο προσπαθεί να βγάλει αντίδραση μερικής ανασύνταξης και αυτοσυντήρησης, μετά τις ιδιαίτερα μεγάλες πιέσεις των προηγούμενων συνεδριάσεων, ακολουθώντας παρόμοια ήπια αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών.

Ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται στις 733 μονάδες με άνοδο 1,29%, ενώ η αξία συναλλαγών είναι ενισχυμένη και διαμορφώνεται ήδη στα 57 εκατ. ευρώ.

Οδηγός της αντίδρασης είναι οι τραπεζικές μετοχές, με πρώτη την Πειραιώς που πρόσφατα γνώρισε ηχηρή διόρθωση, ενώ σήμερα κερδίζει 8,04%, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος των χθεσινών απωλειών που ανήλθαν στο -8,52%!

Η μετοχή της Εθνικής ενισχύεται κατά 5,72% έχοντας φτάσει στα 2,12 ευρώ που είναι νέα υψηλά 8μήνου, η Alpha Bank κερδίζει 4,46% και η Eurobank +3,12%.

Θυμίζουμε πως χθες το βράδυ ανακοινώθηκε η επάνοδος των Εθνική και Eurobank στον δείκτη MSCI Global Standard από τα τέλη Μαΐου, στο πλαίσιο της καθιερωμένης εξαμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών της Morgan Stanley Capital International.

Οι δύο μετοχές αφαιρούνται από το δείκτη MSCI Small Cap Index, ενώ οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύει από την Τετάρτη 29 Μαΐου, οπότε το rebalancing θα γίνει στη συνεδρίαση της 28ης Μαΐου.

Το θετικό είναι ότι σήμερα υπάρχει σημαντική αύξηση όγκων και τζίρων στις τράπεζες, που ηγούνται της αντίδρασης, ενώ βελτιωμένοι είναι και οι όγκοι στα μη τραπεζικά blue chips.

Στις μη τραπεζικές μετοχές του Large Cap καλή εικόνα έχουν οι ΟΛΠ +5,42%, Μυτιληναίος +2,03%, Viohalco +2,85%, Grivalia Properties +2,03% και Coca Cola HBC +1,31%. Στον αντίποδα, πτωτικά κινούνται οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΕΛΠΕ, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ. Aegean Airlines, Jumbo και Fourlis.

Στον Mid Cap κέρδη κοντά στο 4% έχει η Κλουκίνας Λάππας ενώ θετικά κινούνται και οι AS Company, Attica Bank, Cenergy Holdings, MIG, Intrakat, Κρι Κρι (νέα ιστορικά υψηλά) και Κέκροπας. Αντιθέτως, υποχωρούν οι Intralot, MLS, AVAX, Νηρέας, Τεχνική Ολυμπιακή, Πλαστικά Θράκης και Πλαίσιο.

Στην ευρύτερη αγορά, θετικά κινούνται μετοχές όπως ΣΙΔΜΑ, Παπουτσάνης, Centric και Μουζάκης, ενώ υποχωρούν οι Επίλεκτος, Σελόντα (νέα πτώση 11,90% μετά το χθεσινό -20% λόγω επιτήρησης), Περσεύς, Lavipharm, Μοτοδυναμική (δικαίωμα), Revoil, Σωλ. Τζιρακιάν και Reds. Στο σύνολο της αγοράς, 49 μετοχές ενισχύονται έναντι 55 που υποχωρούν.