Rotation στον FTSE 25, κινητικότητα σε mid & small caps

Rotation στον FTSE 25, κινητικότητα σε mid & small caps

Του Απόστολου Σκουμπούρη

Συνέχισε για τρίτη σερί συνεδρίαση να βελτιώνει την τεχνική της εικόνα η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, η οποία κινούμενη σ'' ένα περιορισμένο εύρος διακύμανσης μόλις 11 μονάδων – ακριβώς όπως και χθες - σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, κατάφερε και έπιασε εκ νέου το όριο των 870 μονάδων, ύστερα από οκτώ συνεδριάσεις.

Ήταν μια συνεδρίαση που καταγράφηκε σημαντική αύξηση στην αξία συναλλαγών κάτι που όμως οφείλεται πρωτίστως στα πολλαπλά πακέτα, ενώ μοιρασμένα ήταν τα πρόσημα στον FTSE 25 εν μέσω εναλλαγών και αναδιάρθρωσης θέσεων στα χαρτοφυλάκια.

Αντιθέτως, στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις η κινητικότητα συνεχίστηκε με πολλά «χαρτιά» να βγαίνουν σταδιακά στο προσκήνιο, ανεβάζοντας όγκους και τζίρους. Δεκάδες μετοχές της μικρομεσαίας αποτίμησης συνεχίζουν να δίνουν εξαιρετικές αποδόσεις, τέτοιες που χρόνια έχουν να καταγραφούν στο συγκεκριμένο χώρο στην αγορά.

Παράλληλα, ο χώρος βγάζει και ειδήσεις, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις υπάρχουν πακέτα μετοχών, όπως πρόσφατα την Κυριακούλης, όπως χθες στο Ιατρικό Αθηνών και όπως έγινε σήμερα Ελτράκ.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 870,58 μονάδες με άνοδο 0,30%, έχοντας ενδοσυνεδριακή διακύμανση από το χαμηλό των 866,80 μονάδων έως το υψηλό των 877,08 μονάδων, περίπου τρεις ώρες μετά την έναρξη της συνεδρίασης. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 92,79 εκατ. ευρώ, με περίπου τα 35 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα, σε Ελτράκ, Εθνική, ΟΤΕ, Eurobank, Τιτάν, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Σαράντης.

O FTSE 25 έκλεισε στις 2.156,79 μονάδες με άνοδο 0,24%, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 763,75 μονάδες με άνοδο 1,28%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 1.386,03 μονάδες με πτώση 0,40%.

Στις τράπεζες, η Eurobank ενισχύθηκε άνω του 2% ενώ πλέον του 1% κέρδισαν οι Πειραιώς και Εθνική. Στο στο χώρο των blue chips της πραγματικής οικονομίας ξεχώρισε η Τιτάν με την κοινή να κερδίζει 6,02% και το προνόμιο 4,44% με φόντο το τελικό «μάζεμα» για την ολοκλήρωση της επιτυχούς δημόσιας πρότασης. Η ΔΕΗ ενισχύθηκε κατά 3,40%, ΑΔΜΗΕ +1,19%, ΟΛΠ +1,10%, ενώ μικρότερη άνοδο είχαν οι Μυτιληναίος, ΟΤΕ και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον αντίποδα, πιέσεις διόρθωση άνω του 3% έκανε η Σαράντης μετά τα υψηλά πλέον των δέκα ετών, ενώ υποχώρησαν επίσης μετοχές όπως Motor Oil -1,98%, ΕΛΠΕ -1,32%, Fourlis -1,25%, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Viohalco, Coca Cola HBC κ.α.

Στο χώρο του Mid Cap AVAX και Έλτον ξεχώρισαν με άνοδο άνω του 4%, στο +3,23% η Attica Bank, ενώ πλέον του 2% ενισχύθηκαν οι Νηρέας, Παπουτσάνης και Κέκροπας. Αντιθέτως, διόρθωσαν οι MIG, Intracom Holdings, Intralot, Intrakat, Πλαίσιο, ΕΛ.ΤΕΧ. Άνεμος και Πλαστικά Θράκης.

Στην ευρύτερη αγορά και στις μικρότερες αποτιμήσεις κινητικότητα και κέρδη καταγράφηκαν σε μετοχές όπως Εκδόσεις Λιβάνη, Καραμολέγκος, Sato, Ιντεάλ, Φιερατέξ, Αλουμύλ, Moda Bagno, ΑΝΕΚ, Κυριακούλης, ΑΕΓΕΚ, Mevaco, Μουζάκης κ.α. Πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Ιντερτέκ, Audiovisual, CPI, Λεβεντέρης, Μινέρβα, Ελγέκα, Frigoglass, Unibios, Κορδέλλου, Inform Λύκος, ΕΚΤΕΡ, Lavipharm, Ελινόιλ κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς 83 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 59 που υποχώρησαν.