Το ήθος γεννά πλούτο

Το ήθος γεννά πλούτο

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Το γεγονός της διοργάνωσης μιας διαφορετικής κι έξω από τα γνωστά πλαίσια Γενικής Συνέλευσης ΣΕΒ στεκόταν ως είδηση κι από μόνο του.

Ο ΣΕΒ τα τελευταία χρόνια λειτούργησε ως η επικοινωνιακή εμπροσθοφυλακή των μεταρρυθμίσεων. Παράγοντας ένα σημαντικό όγκο τεκμηριωμένου περιεχομένου για τα μεγάλα κοινά κατέκτησε κεντρική θέση στη δημόσια σφαίρα. Παραδοσιακά βέβαια και με διαφορετική ένταση και τόνους κάθε φορά ο ΣΕΒ παρεμβαίνει στα της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας αλλά ήταν η επιλογή της στρατηγικής της εκδημοκρατικοποίησης της πληροφορίας από την παρούσα διοίκηση που διεύρυνε σημαντικά το ακροατήριο.

Έτσι λοιπόν το γεγονός ότι στη συγκεκριμένη πολιτική συγκυρία εγκατέλειψε το format της καθιερωμένης ομιλίας του προέδρου με τον τελευταίο να μοιράζεται το βήμα του ομιλητή είναι από μόνο του είδηση.

Βέβαια, οι απαιτήσεις έχουν πολλαπλασιαστεί και στην πραγματικότητα η διοργάνωση μιας διαφορετικής Γενικής Συνέλευσης μπορεί να προσέλκυε το ενδιαφέρον και να προκαλούσε κάποια τυπικά θετικά σχόλια αλλά πλέον οι Έλληνες και αναφερόμαστε σε όσους επιμένουν να διαβάζουν και να ενημερώνονται, απαιτούμε να καταναλώσουμε σε αυτό το επίπεδο περιεχόμενο με ουσία. Κι αυτό έκαναν όσοι χθες το απόγευμα παρακολούθησαν τη Γενική Συνέλευση του οργανισμού. Εκτέθηκαν σε σκέψεις και ιδέες σ'ενα πολύ διαφορετικό πλαίσιο από το συνηθισμένο.

Ο ΣΕΒ επέλεξε 11 περιπτώσεις που τεκμηριώνουν την ύπαρξη μιας Ελλάδας αξίων που κατάφεραν να πετύχουν επειδή λειτουργούν βάσει των αξιών που εκφράζει ο οργανισμός. Διαφάνεια, Καινοτομία, Αξιοκρατία, Αρχές Εταιρικής Διακυβέρνησης, Συνεργασία, Κοινωνική Ευθύνη, Κοινωνική προσφορά. Όσα είπαν οι άνθρωποι αυτοί στα ολιγόλεπτα βίντεο στη συνέχεια σχολιάστηκαν από τον πρόεδρο του ΣΕΒ Θοδωρή Φέσσα σε σύντομες συνομιλίες που είχε διαδοχικά με τον Ομότιμο Καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσσιο και τη Μαρία Κοκάλα, τελειόφοιτο Λυκείου και υπότροφο του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece.

Το ήθος γεννά πλούτο ήταν τελικά το κεντρικό μήνυμα της εκδήλωσης κι αυτό σε μια εποχή κυνισμού αλλά και κατηγοριών για την ύπαρξη μιας νεοφιλελεύθερης λαίλαπας των αγορών που μαίνεται και στη χώρα μας είναι ante portas για να σαρώσει το κοινωνικό κράτος (το ποιο;) τεκμηριώθηκε πειστικά.

Στην παρούσα χρονική συγκυρία και πριν από τη διαφαινόμενη μεγάλη πολιτική αλλαγή, μετά την κατάρρευση των ηθικών πλεονεκτημάτων πάνω στα οποία χτίστηκαν φαντασιώσεις δεκαετιών, η υπεράσπιση των αξίων και των αξιών είναι κάτι που πρέπει να σημειώσουμε πόσο μάλλον όταν γίνεται από κορυφαίο κοινωνικό εταίρο της χώρας