Σε ποιον θα λείψει το debate;

Σε ποιον θα λείψει το debate;

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Αν κάτι μας έχει πραγματικά κουράσει σ'αυτή τη χώρα είναι η προσποίηση. Και κυρίως το να παριστάνουμε ότι ζούμε σε συνθήκες κανονικότητας και ομαλότητας ενώ η ομαλότητα εγκατέλειψε τη χώρα τον Ιούλιο του 2015 και έκτοτε οι περισσότεροι βιώνουν την καθημερινότητα  ως ένα εφιάλτη από τον οποίο δεν μπορούν να αποδράσουν. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μέχρι και σήμερα κάνει ό,τι μπορεί για να επικρατήσει ένα οργουελικό σκηνικό μετα-αλήθειας με τις λέξεις να έχουν αλλάξει χρήσεις και ως εκ τούτου και νόημα προκειμένου να διαφύγει των ευθυνών της.

Έχουμε ένα Πρωθυπουργό που στιγματίζει το πρόγραμμα των αντιπάλων του ως δυνάμει έγκλημα («Πίσω από τις μεταρρυθμίσεις Μητσοτάκη κρύβεται ανθρώπινο αίμα») και το κόμμα του, το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που παράγει απροκάλυπτα ρατσιστικά σποτάκια πάνω στο ίδιο μοτίβο («Είναι στη φύση τους» ) που θέλει τους αντιπάλους τους να μην έχουν ιδεολογία αλλά να είναι η εγκληματική τους φύση αυτό που τους κινητοποιεί. Κι έχουμε και κάποιους που μας λένε ότι μέσα σ'αυτό το περιβάλλον η Δημοκρατία θα υποστεί πλήγμα αν δεν γίνει το debate των πολιτικών αρχηγών. Αλήθεια τώρα;

Ο μόνος που καίγεται για το debate αυτό είναι τα κανάλια που θα έχουν δωρεάν περιεχόμενο, ελκυστικό στα διαφημιστικά πακέτα, το οποίο περιεχόμενο θα δώσει υλικό και θέμα συζήτησης στα πάνελ της συμφοράς. Από κοντά κι όσοι πιστεύουν ότι είναι σε θέση να κάνουν αναλύσεις περί των πολιτικών μηνυμάτων επειδή καταναλώνουν βουλιμικά πολιτικές σειρές στο Netflix. 

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να καταργήσουμε τα debate των πολιτικών αρχηγών. Όχι βέβαια. Αυτό που λέμε είναι ότι στην παρούσα συγκυρία ο θρήνος για το debate και το πλήγμα που θα δεχτεί η Δημοκρατία επειδή ο κ.Τσίπρας το τορπίλισε κι αυτο δεν στέκει. 

Με τον Πρωθυπουργό και το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να παράγουν μέχρι το τέλος αδιανόητες ασχήμιες επειδή είναι bad losers και δεν μπορούν να ξεπεράσουν το θυμό που τους προκάλεσε η ήττα στις ευρωεκλογές, με τους δικαστές να ξεμαλλιάζονται δημοσίως για το ποιος συμμετείχε στις σκευωρίες ως πρωτοπαλίκαρο του κ.Ρασπούτιν, απλώς δεν πείθει όποιος ισχυρίζεται ότι η Δημοκρατία βάλλεται επειδή δεν θα γίνει debate πολιτικών αρχηγών. Η Δημοκρατία έχει δεχτεί σοβαρά χτυπήματα τα τελευταία χρόνια, όλοι το παραδέχονται πλέον αυτό. Κι όμως κάποιοι θέλουν να προσποιηθούμε ότι όλα βαίνουν ομαλώς σε αυτή τη χώρα κι αυτό που θα μας λείψει είναι το debate. Δεν μας πείθουν.