Να δεσμευθούν από τώρα

Να δεσμευθούν από τώρα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Ένας άνθρωπος της μέσης ηλικίας (όπως η υπογράφουσα) είχε την τύχη να σφυρηλατήσει πολιτική συνείδηση μόνο σε καθεστώς δημοκρατίας, της υγιέστερης και σταθερότερης Δημοκρατίας στη Νεότερη Ιστορία της χώρας. Οι ίδιοι όμως άνθρωποι έχουμε ζήσει και πολλά κοινοβουλευτικά ευτράπελα, ειδικά τα τελευταία χρόνια.

Συμπολίτες  μας που εξελέγησαν με τη φανέλα ενός μεγάλου κόμματος και που φυσικά δεν θα τους ψηφίζαμε, αν δεν είχαν ενταχθεί σε κάποιο ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας  να αισθάνονται ότι «ασφυκτιούν» μέσα στα κομματικά πλαίσια και να καταλήγουν να παράγουν κουτσομπολιό, φήμες και παραπολιτική αντί να κάνουν τη δουλειά για την οποία τους στείλαμε στη Βουλή. Για να μην αναφερθούμε σε αυτούς που εν μία νυκτί αλλάζουν κόμμα ακόμα κι αυτό σημαίνει ριζική αλλαγή πολιτικού χώρου.

Όσοι από εμάς σήμερα έχουμε τη γενναιότητα να ψηφίζουμε με μόνο κριτήριο το καλό της πατρίδας χωρίς να επιτρέπουμε οι θεμελιώδεις ιδεολογικές μας αρχές να γίνουν τείχη απομόνωσης στο όνομα της ιδεολογικής καθαρότητας, δεν απολαμβάνουμε της ίδιας «ασυλίας» με τους βουλευτές που ξαφνικά αποκτούν συνείδηση κι ας μην λογοδοτούμε σε κάποιο εκλογικό σώμα. Και όχι μόνο η στάση μας δεν γίνεται σεβαστή αλλά καλούμαστε συχνά να απολογηθούμε γιατί είμαστε, λέει, κομματόσκυλα. Για τους άρθρογράφους ούτε λόγος! Κάθε μέρα όλο και κάποιος συνάδελφος στο Liberal και τον Φιλελεύθερο θα «κληθεί σε απολογία» επειδή είναι, λέει, «μαντρόσκυλο του Μητσοτάκη».

Όλοι μας εδώ είμαστε αρκετά επαρκείς για να αρθρογραφούμε κάθε μέρα για διάφορα θέματα δείχνοντας το εύρος της ενημέρωσής μας και σε πολλές περιπτώσεις και τις ειδικές μας γνώσεις. Θα μας ήταν πολύ εύκολο σήμερα να γράφουμε για παράδειγμα για την άστοχη δήλωση Ομπάμα για τις επιθέσεις σε βάρος των Χριστιανών στη Σρι Λάνκα κραδαίνοντας το φιλελευθερόμετρο αλλά πιστεύουμε ότι τη χώρα την καίνε άλλα πράγματα. Όπως για παράδειγμα τα fake news που διαστρεβλώνουν τις δηλώσεις Μητσοτάκη στα εργασιακά και στόχο έχουν να τον πλήξουν από τα δεξιά. Το γεγονός αυτό είναι που μας θύμισε και τα κοινοβουλευτικά ευτράπελα στα οποία αναφερθήκαμε αρχικά. Η προοπτική του να κινητοποιηθούμε για να μαζέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ψήφους για τη Νέα Δημοκρατία και κάποιοι βουλευτές της αύριο να θυμηθούν ότι πρέπει να πολεμήσουν τον Νεοφιλελεύθερισμό και να δημιουργούν προβλήματα δείχνοντας απροθυμία να ψηφίζουν τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικών των τριών πυλώνων και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία είναι τρομακτική και σε κάθε περίπτωση δεν θέλουμε να το ξαναζήσουμε.

Σκεφτόμαστε λοιπόν ότι θα ταν καλή ιδέα εμείς οι ψηφοφόροι να ζητάμε από τους υποψηφίους που μας ζητάνε κι εκείνοι το σταυρό να δεσμευθούν ότι εφόσον η Νέα Δημοκρατία γίνει κυβέρνηση θα ψηφίζουν και τα πιο ενοχλητικά μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια. Δεν πειράζει αν κάποιοι ενοχληθούν. Καλύτερα να ενοχληθούν εκείνοι λίγο σήμερα παρά να χτυπάμε εμείς το κεφάλι μας αύριο.