Η μεγαλύτερη ζημιά που προκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Η μεγαλύτερη ζημιά που προκάλεσε το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Το μέγεθος της οικονομικής βλάβης που υπέστη η χώρα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα αποτιμηθεί κάποια στιγμή και στο τελευταίο της σεντ. Η βλάβη που θα μείνει ανυπολόγιστη όμως είναι αυτή που θα έχει προκαλέσει η ρητορική του μίσους, του διχασμού και η εκστρατεία του ψεύδους που δεν περιορίζεται στα τέσσερα χρόνια της εγκληματικής διακυβέρνησης αλλά κλείνει πλέον μια δεκαετία.

Η διχαστική ρητορική, τα συνθήματα με τις αναφορές στις πιο αιματηρές στιγμές του Εμφυλίου Πολέμου, η λεκτική και φυσική βία κατά των πολιτικών τους αντιπάλων μπορεί να βοήθησαν τον κ.Τσίπρα και το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ να ανέλθουν στην εξουσία αλλά αποδείχθηκαν άχρηστα στο να διατηρήσουν τη δυναμική τους κατά την άσκησή της και είναι βέβαιο ότι όχι μόνο δεν θα τους βοηθήσει να ανασυγκροτήσουν στοιχειωδώς τις δυνάμεις τους εν όψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου αλλά το συνεχιζόμενο ρεσιτάλ πολιτικής αλητείας θα τους στοιχίσει ακόμα περισσότερο.

Όμως, ο διχαστικός λόγος και η οργουελική εκστρατεία του ψέματος θα αφήσουν την κοινωνία μας βαριά πληγωμένη. Όρια μετατοπίστηκαν, συνειδήσεις χαλάρωσαν, παραδοσιακές «κόκκινες γραμμές» καταργήθηκαν, λέξεις «κάηκαν», έννοιες διαστρεβλώθηκαν. Ο κ.Τσίπρας με τη βοήθεια των δημοσιογράφων βέβαια μετέτρεψε τη δημόσια σφαίρα σε αρένα όπου όλοι και κυρίως οι αιρετοί και οι αξιωματούχοι έλεγαν ό,τι τους κατέβαινε από το κεφάλι και με όποιον τρόπο ήθελαν. Βωμολοχίες, ύβρεις, λόγος μίσους εκτοξεύτηκε από το στόμα κορυφαίων υπουργών, βουλευτών και ενίοτε κι από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό από βήματος της Βουλής.

Περιμένουμε από τη Νέα Δημοκρατία ως κυβέρνηση να μην βολευτεί στη χαλαρότητα και την ανοχή στο ψέμα και την αήθεια αλλά να κυβερνήσει εφαρμόζοντας με αυστηρότητα όλους τους κώδικες της επικοινωνιακής δεοντολογίας. Βέβαια, σε αυτή την προεκλογική περίοδο αλλά και όλα τα χρόνια που ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι αρχηγός, έχει δώσει καλά δείγματα γραφής. Αναμένουμε λίγα λόγια και στιβαρά, σοβαρότητα, ευγένεια και μια επικοινωνία οργανωμένη πάνω στους κανόνες της διαφάνειας που ισχύουν σε όλο το δυτικό κόσμο. Στην ευπρέπεια δεν αναφερόμαστε καν γιατί τη θεωρούμε αυτονόητη.

Το βαρύ και βαθύ τραύμα που προκάλεσε η διχαστική ρητορική και το ψεύδος πρέπει να κλείσει και είναι ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας να το κάνει. Εμείς, στον Τύπο και σε όλη τη δημόσια σφαίρα, δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι, σχολιαστές ήρθε η ώρα να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν και να συμβάλλουμε ουσιωδώς σε αυτό.