Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Η μάχη για τα ΑΕΙ αφορά όλους μας

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου 

Σωστά η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να δώσει την πρώτη μεγάλη μάχη για τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία στο χώρο της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Αυτό προκύπτει από τη συνέντευξη που έδωσε η Υπουργός Παιδείας στη χθεσινή “Καθημερινή”. 

Αφενός, πρέπει να αφήσει τα σχολεία των παιδιών και τις οικογένειές τους να ηρεμήσουν μετά απ'όσα πέρασαν τα τελευταία χρόνια. Αφετέρου, στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση οι stakeholders είναι πολλοί, πολλοί είναι και οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης που είναι έτοιμοι και ικανοί να ριχτούν στη μάχη δια…του πληκτρολογίου. Μια μάχη απαραίτητη γιατί στον πυρήνα της, τον ιδεολογικό, δεν έχει ακόμα κερδηθεί.

Με έκπληξη διαβάσαμε ανθρώπους προοδευτικούς και εκσυγχρονιστές να υπερασπίζονται την Νομική Πατρών. Ακόμα και ο καθηγητής Αριστείδης Χατζής, σε συνέντευξή του στο κανάλι ONE και τον Κώστα Γιαννακίδη δήλωσε “Ας ιδρυθεί και μια σχολή παραπάνω! Δεν χάθηκε ο κόσμος!”. Πρόκειται για έναν ακραίο συντεχνιασμό που θα ζήλευαν μέχρι και τα μέλη της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ που ευτυχώς όμως είναι και κωμικός γιατί εκφράζεται στο όνομα του φιλελευθερισμού οπότε κανείς δεν μπορεί να τον πάρει στα σοβαρά.

Αυτό που αποκαλύπτεται ωστόσο είναι ότι η μάχη της Παιδείας είναι μια μάχη βαθιά ιδεολογική και ως τέτοια πρέπει να δοθεί. Πρέπει όλα να εξηγηθούν αναλυτικά κι από την αρχή. Πολύ περισσότερο όταν διαπιστώνουμε ότι νησίδες συντεχνιακών και αναχρονιστικών νοοτροπιών υπάρχουν και μέσα στον ίδιο τον προοδευτικό χώρο.

Πρέπει όλοι να καταλάβουν γιατί η συζήτηση για την Ανώτατη Εκπαίδευση δεν αφορά τα μέλη ΔΕΠ και την επαγγελματική τους αποκατάσταση και δεν γίνεται η Ανώτατη Εκπαίδευση εν έτει 2019 και μετά από δέκα χρόνια κρίσης να αντιμετωπίζεται ως τρόπος να φέρουμε την ανάπτυξη της ταβέρνας και της καφετέριας.

Πρέπει, επιτέλους, να ξεκινήσει μια συζήτηση και για την ουσία της Ανώτατης Εκπαίδευσης, για τα προγράμματα σπουδών, να δούμε τι διδάσκονται οι νέοι σήμερα, πόσο χρήσιμα είναι, να δούμε πως θα συνδέσουμε τα πανεπιστήμια με την κοινωνία και την παραγωγή.

Η Νίκη Κεραμέως αποφάσισε να δώσει μια δύσκολη μάχη. Θα μας έχει δίπλα της.