Η κυβέρνηση να οργανώσει την επικοινωνία της τώρα

Η κυβέρνηση να οργανώσει την επικοινωνία της τώρα

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

Ήταν και σωστή στρατηγική επιλογή και εκτελέστηκε άψογα. Πολλές έρευνες κοινής γνώμης κι από πολύ νωρίς έδειχναν ότι το «δυνατό» χαρτί της Νέας Δημοκρατίας ήταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ορθά λοιπόν όλη η επικοινωνία του κόμματος σχεδιάστηκε με εκείνον στη ραχοκοκαλιά της. Και το ίδιο το αποτέλεσμα των δύο εκλογικών αναμετρήσεων άλλωστε το απέδειξε: οι κρίσιμες ψήφοι που έδωσαν στη Νέα Δημοκρατία τη νίκη και την αυτοδυναμία μαζεύτηκαν επειδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης έπεισε πλήθος ψηφοφόρων του Κέντρου να υπερβούν την προκατάληψή τους απέναντι στο κόμμα του.

Οι άνθρωποι αυτοί βέβαια έχουν διάφορα χαρακτηριστικά. Το βασικότερο όλων ήταν πως τα χρόνια της κρίσης, από το 2010, χρονιά που συνέπεσε με την εκρηκτική διάδοση των σόσιαλ μήντια στην Ελλάδα, τα χρησιμοποίησαν και δημιούργησαν με επιτυχία δικά τους κανάλια, επιδραστικά και με μεγάλη εμβέλεια. 

Παρ'όλη την απαξίωση που έχουν δεχτεί από αυτούς που είδαν να χάνουν την αποκλειστική πρόσβαση στη δημόσια σφαίρα, με αυτούς τους ανθρώπους οργανώθηκε «εκ των ενόντων» το μέτωπο «Μένουμε Ευρώπη» και αργότερα, το 2016 αυτοί σήκωσαν ψηλά επικοινωνιακά το μήνυμα της ανάγκης επικράτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ.

Ο κόσμος αυτός μπορεί να φανατίστηκε εξαιτίας του ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν απώλεσε ποτέ την κριτική του σκέψη. Μπορεί αυτές τις μέρες να έχει μεθύσει από τη χαρά της ήττας του ΣΥΡΙΖΑ και της ανάδειξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία αλλά η μέθη δεν διαρκεί για πάντα. Οι άνθρωποι αυτοί θα χρειαστούν απαντήσεις στα ζητήματα, πραγματικά ή μη, που θα θέσει η προπαγάνδα που είναι βέβαιο ότι θα οργανώσει ο ΣΥΡΙΖΑ και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει.

Κι αν τη χονδροειδή προπαγάνδα του είναι εύκολο να την αποκρούσει, ο κόσμος αυτός θα χρειαστεί απαντήσεις για πιο «δύσκολα» ζητήματα που όμως τον ενδιαφέρουν πολύ.

Να φέρουμε ένα παράδειγμα. Το επόμενο λεπτό της ανακοίνωσης των μελών της νέας κυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τα προπαγανδιστικά σχόλια για την επιλογή του πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Δημήτρη Κράνη στη θέση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κάνοντας τη σύγκριση με τις αντιδράσεις που είχε προκαλέσει ο διορισμός της Βασιλικής Θάνου στη θέση μετακλητού συμβούλου στο Μαξίμου. Οι περιπτώσει δείχνουν ίδιες αλλά δεν έχουν καμία σχέση. 

Αυτό και άλλα ανάλογα που θα προκύπτουν διαρκώς θα πρέπει να εξηγούνται.

Ωραία τα βίντεο με το φάκελο που παρέλαβαν οι υπουργοί χθες αλλά αυτά είναι επικοινωνία για τις εντυπώσεις. 

Το έργο της κυβέρνησης Μητσοτάκη θα το παρακολουθούν καθημερινά για να το αξιολογούν όσοι στις 7 Ιουλίου έκαναν την πολιτική τους υπέρβαση. Ναι, αυτοί που είναι ενεργοί στα σόσιαλ μήντια και έχουν ένα κοινό που τους διαβάζει για να διαμορφώσει άποψη. Αυτοί θέλουν επιχειρήματα, καλό υλικό και όχι επικοινωνία για τη δημιουργία εντυπώσεων. Αυτοί θέλουν πυρομαχικά και καύσιμα για τη μάχη με όσους θέλουν η κυβέρνηση Μητσοτάκη να αποτύχει και η χώρα να γεμίσει πίσω.  Και τις μάχες δεν τις κερδίζει κανείς ρίχνοντας πυροτεχνήματα.