Δέκα πράγματα που μάθαμε τα τελευταία 4 χρόνια

Δέκα πράγματα που μάθαμε τα τελευταία 4 χρόνια

Της Βίβιαν Ευθυμιοπούλου

 

Το πόσο μας στοίχισε το ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σε κάθε επίπεδο το γνωρίζουμε πλέον (σχεδόν) όλοι καλά. Είναι σημαντικό όμως για το μέλλον να καταγράψουμε όσα μάθαμε από αυτή την απίστευτη περιπέτεια.

Να λοιπόν δέκα πράγματα που μάθαμε από το 2015, χωρίς να τα ιεραρχώ ως προς τη σημασία τους.

1. Καταρχάς, μάθαμε πως όσα ενώνουν τις φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις που ομνύουν στον αντιπροσωπευτικό χαρακτήρα του πολιτεύματος (κοινοβουλευτισμό) είναι περισσότερα απ'οσα τις χωρίζουν. Μάλιστα, μπροστά στον εθνικό κίνδυνο και στο αίτημα για την ανασυγκρότηση της χώρας, οι διαφορές μοιάζουν ασήμαντες.

2. Μάθαμε ότι σ'ενα κοινοβουλευτικό σύστημα για να κάνεις τη διαφορά χρειάζεσαι ένα κόμμα εξουσίας με αρχές, καταστατικό, μηχανισμό, ρίζες και παρουσία στις τοπικές κοινωνίες. Η Νέα Δημοκρατία, αν και συντηρητικό κόμμα, αποδείχθηκε για άλλη μια φορά η ιδανική πλατφόρμα συνάντησης των δυνάμεων που προκρίνουν τα συμφέροντα της χώρας από την ιδεολογία τους. Η Νέα Δημοκρατία αποδείχτηκε ξανά η πιο επιτυχημένη και ανθεκτική πολυτασική κομματική πλατφόρμα της Μεταπολίτευσης.

3. Μάθαμε ότι σε αυτή τη χώρα κανένας πολιτικός χώρος δεν έχει το ηθικό πλεονέκτημα.

4. Μάθαμε, αν κι εδώ ταιριάζει περισσότερο η λέξη απομυθοποιήσαμε, την Αριστερά ως χώρο διανόησης και πολιτισμού. Ποτέ δεν ζήσαμε και σε αυτή την έκταση τέτοια συστηματική και συνειδητή παραγωγή χυδαιότητας, ευτέλειας και κυρίως αμορφωσιάς και έλλειψης πνευματικότητας.

5. Μάθαμε ότι κανείς δεν έχει κανείς το δικαίωμα να μονοπωλεί τη δικαιωματική ατζέντα, πόσο μάλλον η αριστερά της Μόριας.

6. Μάθαμε πως λειτουργεί η οικονομία, οι αγορές, ποιος είναι ο ρόλος του Δημοσίου, ποια πρέπει να είναι τα όρια του κράτους.

7. Μάθαμε καλύτερα την Ευρώπη. Είδαμε τους εταίρους ως δανειστές και απογοητευτήκαμε. Καταλάβαμε όμως πως για να μπορούμε κι εμείς να χτυπάμε το χέρι στο τραπέζι πρέπει να μην το έχουμε απλωμένο στη ζητιανιά.

8.Μάθαμε γιατί η Δικαιοσύνη πρέπει να είναι ανεξάρτητη και γιατί είναι σημαντικό να έχουμε λειτουργικές ανεξάρτητες αρχές.

9.Μάθαμε πολλά για τον εαυτό μας, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί. Είδαμε τα αδιέξοδα του μίσους και του διχασμού. Και θέλουμε να το αφήσουμε πίσω μας.

10. Το πιο σημαντικό το άφησα στο τέλος. Πειστήκαμε, επιτέλους, ότι αξίζουμε καλύτερα και είμαστε, πλέον, έτοιμοι να διεκδικήσουμε τα καλύτερα για τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την πατρίδα μας.