Το πολλαπλό καινούριο πρόσωπο της Kia

Το πολλαπλό καινούριο πρόσωπο της Kia

Ένα ακόμα νέο μοντέλο έρχεται να επιβεβαιώσει τη στροφή και στον τομέα του design που αυτή την περίοδο υλοποιεί με επιτυχία η Kia. Ο λόγος για το νέας γενιάς Kia Niro που κάνει το επίσημο ντεμπούτο του στην έκθεση Mobility Show 2021, στη Σεούλ, και αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Ενώ ταυτοχρόνως σπάζει οριστικά τα δεσμά με το σχεδιαστικό παρελθόν της εταιρείας. 

Τη βιώσιμη κινητικότητα προσιτή σε όλους φιλοδοξεί να κάνει το νέο Niro που η Κia αποκάλυψε επίσημα στην κορεατική πρωτεύουσα, στο πλαίσιο του Mobility Show 2021, στις 25 Νοεμβρίου. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική προσθήκη στην φιλική προς το περιβάλλον γκάμα της Kia που ανταποκρίνεται στις σύνθετες ανάγκες των περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πελατών της και θα είναι διαθέσιμη από την επόμενη χρονιά σε πλήρως υβριδικές (HEV), plug in υβριδικές (PHEV), αλλά και πλήρως ηλεκτρικές (BEV) εκδόσεις.

Και μπορεί να το νέο Kia Niro να αντικαθιστά ένα υπάρχον μοντέλο, όμως δεν παύει να είναι εντελώς καινούριο, σχεδιασμένο από το μηδέν, από «λευκό χαρτί». Έχει δε εξελιχθεί σύμφωνα με τη σχεδιαστική φιλοσοφία “Opposites United” – τη γνωστή «ενότητα των αντιθέτων για την οποία είχαμε μιλήσει και κατά την παρουσίαση του νέου πλήρως ηλεκτρικού Kia EV6, αλλά και κατά την παρουσίαση του νέου Kia Sportage. Στη συγκεκριμένη δε περίπτωση το design του Niro αποτυπώνει τον σχεδιαστικό πυλώνα “Joy For Reason”, κάτι που σημαίνει ότι αντλώντας την έμπνευσή του από τη φύση (κάτι που δεν αφορά μόνο τη σχεδίαση, αλλά και την επιλογή των υλικών και των χρωμάτων) πετυχαίνει την ισορροπία μεταξύ της περιβαλλοντικά υπεύθυνης προσέγγισης και μιας προοπτικής προσανατολισμένης στο μέλλον. 

Η έντονη επιρροή από το concept Habaniro του 2019 είναι πρόδηλη στην εξωτερικό σχεδιασμό του Niro με το κομψό μα ταυτόχρονα τολμηρό crossover αμάξωμα και τη high-tech διχρωμία. Ενώ το χαρακτηριστικό “tiger face” της Kia έχει αναμορφωθεί ενσωματώνοντας LED φώτα ημέρας (DRL- daytime running lights) σε σχήμα… καρδιακού παλμού! 

Η επιτυχημένη αεροδυναμική σχεδίαση και τα βιώσιμα υλικά συνυπάρχουν αρμονικά, ενώ η ανάμειξη διαφορετικών στοιχείων προσδίδει στο Niro την εμφάνιση ενός ευρύχωρου SUV. Η ταπετσαρία οροφής είναι προϊόν ανακύκλωσης, τα καθίσματα είναι φτιαγμένα από πολυουρεθάνη βιολογικής βάσης (Βio PU) με ύφασμα από ίνες ευκάλυπτου (Tencel), ενώ για τα καλύμματα των θυρών, στο εσωτερικό, έχουν χρησιμοποιηθεί βαφές απαλλαγμένες από BTX* ελαχιστοποιώντας έτσι τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και μειώνοντας τα απορρίμματα. 

Επιπροσθέτως, η Κia εγκαινιάζει το οδηγικό προφίλ “Greenzone Drive Mode” το οποίο μετατρέπει αυτόματα το όχημα από (P)HEV σε EV προκειμένου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις για βιώσιμη κινητικότητα Το προφίλ αυτό κινεί το αυτοκίνητο μόνο με ηλεκτρική ενέργεια στις πράσινες ζώνες, δηλαδή στα κέντρα των μεγαλουπόλεων ή σε πυκνοκατοικημένες περιοχές όπου υπάρχουν σχολεία και νοσοκομεία, με βάση τα δεδομένα από το σύστημα πλοήγησης. Αναγνωρίζει επίσης τα αγαπημένα μέρη του οδηγού όπως την κατοικία ή την εργασία και τα συμπεριλαμβάνει στην «πράσινη ζώνη» του συστήματος πλοήγησης. 

*Παρατήρηση: Η βαφή χωρίς BTX έχει ως βάση το νερό και είναι απαλλαγμένη από πετροχημικά προϊόντα όπως βενζόλιο, τολουόλιο και ξυλένιο.