Όταν η Hyundai «πέταξε» με τη Rolls-Royce

Όταν η Hyundai «πέταξε» με τη Rolls-Royce

Η αερο-κινητικότητα για την οποία μιλήσαμε πρόσφατα, φαίνεται τελικά ότι θα αποτελέσει στοιχείο της βιώσιμης αστικής κινητικότητας πολύ πιο γρήγορα από ότι πιστεύαμε μέχρι τώρα. Η πρόσφατη ανακοίνωση για τη μεγάλη σύμπραξη της φημισμένης Rolls-Royce με τον όμιλο Hyundai δείχνει ότι τα «αεροταξί» τρέχουν πια με μεγάλη ταχύτητα, αφού το 2025 θα δούμε να πετάει το πρώτο ηλεκτροκίνητο αεροσκάφος που θα προκύψει από τη συνεργασία αυτή.

Πλάνο συνεργασίας με σκοπό για την εισαγωγή της τεχνολογίας της ηλεκτροκίνησης και των κυψελών υδρογόνου στην αγορά της προηγμένης αερο-κινητικότητας (Advanced Air Mobility - AAM) ανακοίνωσαν πρόσφατα δύο κολοσσοί της βιομηχανίας, η Rolls-Royce και το Hyundai Motor Group. Στο πλαίσιο αυτό θα αξιοποιηθούν οι δυνατότητες στον τομέα των αερομεταφορών και της σχετικής πιστοποίησης της Rolls-Royce, καθώς και οι τεχνολογίες κυψελών καυσίμου υδρογόνου και η παραγωγική ικανότητα του Hyundai Motor Group. Oι δύο εταιρείες επιδιώκουν να πρωτοστατήσουν στην αγορά της προηγμένης αερο-κινητικότητας (AAM) παρέχοντας λύσεις ηλεκτροκίνησης και με μπαταρίες και με κυψέλες καυσίμου στις αγορές της Αστικής Αερο-κινητικότητας (Urban Air Mobility - UAM) καθώς και της Περιφερειακής Αερο-κινητικότητας (Regional Air Mobility -RAM) προάγοντας τις βιώσιμες αερομεταφορές.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας (MοU) μεταξύ Rolls-Royce και Hyundai Motor Group περιλαμβάνει πέντε στρατηγικούς στόχους:

• Ανάπτυξη τεχνολογίας και απαιτήσεων συστημάτων ισχύος και πρόωσης για το τμήμα Advanced Air Mobility Division της Hyundai.

• Παραγωγή συστημάτων ισχύος και πρόωσης Rolls-Royce για την αγορά της Advanced Air Mobility (AAM).

• Ανάπτυξη συστημάτων ηλεκτρικής πρόωσης που βασίζονται σε κυψέλες καυσίμου υδρογόνου ως πηγή ενέργειας για τις πλατφόρμες Περιφερειακής Αερο-κινητικότητας (RAM) της Hyundai.

• Εισαγωγή ενός κοινού συστήματος ηλεκτρικής πρόωσης κυψελών καυσίμου στην ευρύτερη αγορά της προηγμένης αερομετακίνησης (AAM).

• Διάθεση και κοινή επίδειξη ηλεκτρικών αεροσκαφών με κυψέλες καυσίμου έως το 2025.

Οι κυψέλες υδρογόνου ενταγμένες σε ένα πλήρως ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης αεροσκάφους έχουν το μέγα πλεονέκτημα είναι αποτελούν είναι μια ενσωματωμένη πηγή ισχύος με μηδενικές εκπομπές, αθόρυβη και αξιόπιστη που επιτρέπει την κλιμάκωση της ισχύος καθώς και την εμβέλεια πτήσεων μεγάλων αποστάσεων. Η Hyundai θα συνεργαστεί με τη Rolls-Royce για να φέρει κυψέλες υδρογόνου, συστήματα αποθήκευσης και υποδομές στις αγορές, προωθώντας παράλληλα αυτή την τεχνολογία στα οχήματα RAM της Hyundai και τα πλήρως ηλεκτρικά και υβριδικά συστήματα πρόωσης της Rolls-Royce.

Η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Supernal (εξειδικευμένης στον τομέα της ΑΑΜ θυγατρικής της Hyundai) στο Farnborough Airshow. Το παρών σε αυτήν έδωσαν ο Warren East, Διευθύνων Σύμβουλος της Rolls-Royce, η Grazia Vittadini, Chief Technology & Strategy Officer και ο Rob Watson, Πρόεδρος της Rolls-Royce Electrical καθώς και ο Euisun Chung, Executive Chair του Ομίλου Hyundai Motor, ο Jaiwon Shin, Πρόεδρος και Επικεφαλής του Τμήματος AAM του Ομίλου Hyundai Motor και ο Jaeyong Song, Αντιπρόεδρος του Τμήματος AAM του Ομίλου Hyundai Motor.

Ο Jaiwon Shin, Πρόεδρος του Τμήματος ΑΜΜ του Ομίλου Hyundai Motor δήλωσε: «Είμαστε πολύ χαρούμενοι για τη συνεργασία μας με την Rolls-Royce για να αξιοποιήσουμε την πείρα τους στον τομέα των αερομεταφορών και της πιστοποίησης επιταχύνοντας την ανάπτυξη συστημάτων πρόωσης κυψελών καυσίμου υδρογόνου. Η Hyundai έχει διαθέσει με επιτυχία συστήματα κυψελών καυσίμου υδρογόνου στην παγκόσμια αγορά αυτοκινήτου και τώρα διερευνά τη σκοπιμότητα τεχνολογιών ηλεκτρικής πρόωσης καθώς και υδρογόνου για ενσωμάτωση τους στην αεροδιαστημική. Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η βασική τεχνολογία για την υποστήριξη του στόχου της παγκόσμιας αεροπορικής βιομηχανίας να πετάει με μηδενικό άνθρακα έως το 2050».

Ο Rob Watson, Πρόεδρος της Rolls-Royce Electrical, δήλωσε: «Είμαστε στην ευχάριστη θέση να συνεργαστούμε με το Hyundai Motor Group, γεγονός που παρέχει μια πολύτιμη ευκαιρία να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που προσφέρει κάθε εταιρεία από τους τομείς της αεροδιαστημικής και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Η αγορά Advanced Air Mobility προσφέρει μεγάλες εμπορικές δυνατότητες και αυτή η συνεργασία υποστηρίζει τις κοινές μας φιλοδοξίες να πρωτοστατήσουμε στην αγορά Advanced Air Mobility. Είναι επίσης μια άλλη πτυχή του ρόλου της Rolls-Royce στην παροχή λύσεων που θα επιτρέψουν στους επιβάτες να ταξιδεύουν βιώσιμα και θα βοηθήσουν στην παροχή μηδενικού άνθρακα έως το 2050».

Η Rolls-Royce έχει δεσμευτεί ότι τα νέα προϊόντα της θα είναι συμβατά με λειτουργία μηδενικού άνθρακα έως το 2030 και όλα τα προϊόντα της θα είναι συμβατά με καθαρό μηδενικό άνθρακα έως το 2050.

Ο Όμιλος Hyundai Motor νωρίτερα φέτος ανακοίνωσε τον επιχειρηματικό του χάρτη για την προηγμένη αερομετακίνηση, ώστε να προσφέρει φιλικές προς το περιβάλλον λύσης αερομεταφορών τόσο εντός αστικού ιστού, όσο και σε περιφερειακή κλίμακα μετακίνησης από πόλη σε πόλη. Η εταιρία Supernal του Hyundai Motor Group με έδρα τις ΗΠΑ στοχεύει να ξεκινήσει εμπορικές υπηρεσίες Αστικής Αερομετακίνησης (UAM) στις ΗΠΑ το 2028, ενώ το Hyundai Motor Group σχεδιάζει να λανσάρει υπηρεσίες Περιφερειακής Αερομετακίνησης (RAM) τη δεκαετία του 2030.

Σχετικά με τη Rolls-Royce Holdings plc

Η Rolls-Royce δραστηριοποιείται σε περισσότερες από 150 χώρες. Στους πελάτες της περιλαμβάνονται περισσότερες από 400 αεροπορικές εταιρείες και εταιρίες χρηματοδοτικής μίσθωσης, 160 σώματα ενόπλων δυνάμεων και ναυτικού, και περισσότεροι από 5.000 πελάτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής και της πυρηνικής ενέργειας. Τα ετήσια έσοδά της ήταν 10,95 δισεκατομμύρια στερλίνες το 2021, τα λειτουργικά κέρδη 414 εκ. λίρες, ενώ οι επενδύσεις σε έρευνα και εξέλιξη (R&D) έφτασαν τα 1,18 δις. στερλίνες. Η Rolls-Royce υποστηρίζει επίσης ένα παγκόσμιο δίκτυο 28 Πανεπιστημιακών Τεχνολογικών Κέντρων, τα οποία τοποθετούν τους μηχανικούς της Rolls-Royce στην πρώτη γραμμή της επιστημονικής έρευνας. Η εταιρία καθαρές μηδενικές έχει δεσμευτεί για μηδενικές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στις δραστηριότητές της έως το 2030 (εξαιρουμένων των δοκιμών προϊόντων) και συμμετείχε στην εκστρατεία του ΟΗΕ Race to Zero το 2020. Η Rolls-Royce Holdings plc είναι εισηγμένη εταιρεία (LSE: RR., ADR: RYCEY, LEI: 213800EC7997ZBLZJH69)

Σχετικά με το Hyundai Motor Group

Το Hyundai Motor Group είναι ένας όμιλος που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και έχει δημιουργήσει μια αξιακή αλυσίδα που βασίζεται στην κινητικότητα, τον χάλυβα και τις κατασκευές, καθώς και τα logistics, τα οικονομικά, την πληροφορική και τις υπηρεσίες. Με περίπου 250.000 υπαλλήλους παγκοσμίως, διαθέτει τις μάρκες αυτοκίνητου Hyundai, Kia και Genesis.