7ος χρόνος, ημέρα 2092η
Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Κινητή υποδομή φόρτισης για ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα

Κινητή υποδομή φόρτισης για ηλεκτρικά αγωνιστικά αυτοκίνητα

Καθώς με το νέο γερμανικό πρωτάθηλμα ADAC Opel e-Rally Cup, η Opel βάζει στην πρίζα τους αγώνες ράλι, η ύπαρξη μιας κινητής υποδομής φόρτισης για το πρώτο στον κόσμο ενιαίο πρωτάθλημα με ηλεκτρικά αυτοκίνητα ήταν παραπάνω από αναγκαία. Και βεβαίως θα έπρεπε να βρεθεί μία βιώσιμη λύση, καθώς οι κλασικές γεννήτριες δεν έχουν θέση στη φιλοσοφία ενός τέτοιου «πράσινου» πρωταθλήματος.

Στη διαδικασία επιλογής, επικράτησε τελικά η κινητή λύση της εταιρείας eLoaded από τη Γερμανία. Η ενέργεια παρέχεται από το δημόσιο δίκτυο μέσης ή χαμηλής τάσης και κατανέμεται στις μονάδες φόρτισης μέσω ενός “DCBus”. Με αυτό τον τρόπο, μειώνονται σημαντικά οι απώλειες ενέργειας μεταξύ δικτύου και της θύρας φόρτισης του ηλεκτρικού οχήματος.

Ενώ σε αντίθεση με τα συστήματα φόρτισης που βασίζονται σε μπαταρία, δεν χρησιμοποιούνται καθόλου επικίνδυνες ουσίες, που επίσης σημαίνει ότι δεν ισχύουν οι αντίστοιχοι περιορισμοί κατά τη μεταφορά τους.

Η υποδομή φόρτισης για το ADAC Opel e Rally Cup, η οποία αναπτύχθηκε σε συνεργασία με την Opel Motorsport, χρησιμοποιεί ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές από το δημόσιο ηλεκτρικό δίκτυο. Το ρεύμα μέσης τάσης παρέχεται σε έναν μετασχηματιστή “DCSource”, ειδικά προσαρμοσμένο στις ανάγκες των αγώνων ράλι.

Έτσι αποφεύγεται μία ενδιάμεση αποθήκευση ενώ η μέγιστη ισχύς φτάνει τα 2,0 MW κατανεμημένα σε 18 σημεία φόρτισης, καθένα από τα οποία βρίσκεται στο χώρο τεχνικής υποστήριξης του κάθε αυτοκινήτου που μετέχει τον αγώνα.

Κάθε σημείο φόρτισης τροφοδοτεί το όχημα με ισχύ έως 140 kW, ενώ το Opel Corsa-e Rally μπορεί να φορτίζεται – σε διαδικασία ταχείας φόρτισης με συνεχές ρεύμα (DC) - με μέγιστη ισχύ 100 kW.

Έτσι, η μπαταρία των 50 kWh φορτίζεται στο 80% σε περίπου 30 λεπτά. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, ακόμα και κατά τη διάρκεια ενός μικρότερου σέρβις, η επαναφόρτιση για τις επόμενες ειδικές διαδρομές δεν αποτελεί πρόβλημα.

Τα σημεία επαναφόρτισης δεν είναι συνδεδεμένα σε μία σταθερή δομή, αλλά μπορούν να τοποθετούνται ελεύθερα και ανεξάρτητα το ένα από το άλλο.

Το σύστημα της eLoaded υιοθετεί αρθρωτή σχεδίαση, επομένως προσαρμόζεται στις αντίστοιχες απαιτήσεις κάθε χρήστη και μιας ευρείας γκάμας εφαρμογών – όπως η χρήση σε ένα service park.

Χάρη στους ταχυσυνδέσμους, η εγκατάσταση των καλωδιώσεων γίνεται σε χρόνο μηδέν, ενώ ολόκληρο το σύστημα μπορεί να στήνεται και να αποσυναρμολογείται μέσα σε μία ημέρα.