H Tesla σε δύο τροχούς;

H Tesla σε δύο τροχούς;

Η ηλεκτρική μοτοσικλέτα δεν είναι κάτι καινούριο, καθώς δεν είναι λίγοι οι κατασκευαστές, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα είναι ιδιαίτερα γνωστοί, όπως η Harley Davidson, που έχουν ήδη παρουσιάσει τις δικές του δίκυκλες προτάσεις μηδενικών ρύπων. Όπως σε επίσης προς αυτή την κατεύθυνση έχουν κάνει βήματα και κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες (πχ. Seat). Η ενδεχόμενη εμπλοκή όμως της Tesla στην υπόθεση αυτή έχει το δικό της ενδιαφέρον.

Η είδηση κάνει ήδη το γύρο του διαδικτύου: Ένας αμερικανός designer παρουσίασε μία πραγματικά εντυπωσιακή ηλεκτρική μοτοσικλέτα με την ονομασία Tesla Model M. Το γιατί διάλεξε το γράμμα M ο σχεδιαστής James Gawley στον οποίο ανήκει η πατρότητα της μοτοσικλέτας, που σε αυτή τη φάση είναι μόνο ένα concept όχημα, είναι μάλλον προφανές: M=Motorcycle. Ενώ επίσης προφανές είναι ότι δημιούργησε μεγάλο θόρυβο σχετικά με το ενδεχόμενο να κάνει ο κυρίαρχος της ηλεκτροκίνησης το μεγάλο βήμα παρουσιάζοντας ένα δίκυκλο μηδενικών ρύπων. Και αυτό, παρόλο που στο παρελθόν το Διευθύνων Σύμβουλος της Tesla, o πασίγνωστος Elon Musk, έχει δηλώσει ότι δεν θα συμβεί.

Ήταν το 2018 που όταν ο Elon Musk ρωτήθηκε από έναν μέτοχο της Tesla εάν η εταιρία θα κατασκεύαζε ποτέ ηλεκτρικές μοτοσικλέτες είχε απαντήσει αρνητικά, παραθέτοντας μια πολύ χαρακτηριστική προσωπική του εμπειρία, βάσει της οποίας προφανώς διαμόρφωσε μια στάση ζωής σε σχέση με την κινητικότητα:

«Χρησιμοποιούσα μοτοσικλέτες όταν ήμουν παιδί. Κυκλοφορούσα με «χωμάτινες» μηχανές για περίπου 8 χρόνια. Στη συνέχεια και μέχρι τα 17 μου είχα μοτοσικλέτα δρόμου όταν ένα φορτηγό σχεδόν με σκότωσε - οπότε δεν πρόκειται να κάνουμε μοτοσικλέτες.»

Το συγκεκριμένο επιχείρημα, είναι αλήθεια, δεν δείχνει και πολύ πειστικό, καθώς εδώ μιλάμε για μια ολόκληρη επιχείρηση που έχει ήδη περάσει τα σύνορα της αυτοκίνησης. Κατά συνέπεια ίσως και να μην έχουν άδικο οι οπαδοί της Tesla και της ηλεκτροκίνησης εν γένει όταν ονειρεύονται μια μοτοσικλέτα με τα σήμερα της φημισμένης εταιρίας.

Tesla Μοντέλο Μ: μια premium μοτοσικλέτα

Ο σχεδιαστής James Gawley γράφει σχετικά ότι «Το μοντέλο M είναι μια premium μοτοσικλέτα. Το στολίδι και το κύριο χαρακτηριστικό αυτού του μηχανήματος είναι η κορυφαία οθόνη αφής, η οποία είναι καμπυλωμένη προς τα πάνω προς τον αναβάτη και διαθέτει λειτουργία τόσο ημέρας όσο και νύχτας για καλύτερη ορατότητα χωρίς απόσπαση της προσοχής. Προσφέρει πλούσιο περιεχόμενο στις άκρες των δακτύλων σας και τη δυνατότητα σύνδεσης με κινητά, ώστε να μπορείτε να βρείτε εύκολα τον προορισμό σας, το αγαπημένο σας τραγούδι ή ένα νέο εστιατόριο.»

Η σχεδιαστική συγγένεια της Model M με τα υπάρχοντα μοντέλα της Tesla είναι νομίζουμε εμφανής. Και επειδή ως Tesla οφείλει να διαφέρει από τον ανταγωνισμό διαθέτει μια σειρά πρωτότυπα στοιχεία, όπως πνευματική ανάρτηση με αυτόματα ρυθμιζόμενη απόσβεση - με τη βοήθεια της οποίας αυξομειώνεται και η απόσταση της μοτοσικλέτας από το έδαφος για βελτίωση της αεροδυναμικής -, κάμερες στο πίσω μέρος της που αντικαθιστούν τους καθρέπτες προσφέροντας άποψη του χώρου πίσω από τη μοτοσικλέτα σε δύο ψηφιακές οθόνες που έχει μπροστά του ο οδηγός, χωνευτά-ανασυρόμενα στηρίγματα για τα πόδια του αναβάτη, υδραυλικό «σταντ» και συνδεσιμότητα του συστήματος multimedia με iPhone.