Γιατί η Tesla μείωσε την αυτονομία του Model 3;

Γιατί η Tesla μείωσε την αυτονομία του Model 3;

Στα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης δεν θα δυσκολευτείτε να βρείτε την είδηση, συνοδευόμενη από πάσης φύσης σχόλια: το Tesla Model 3 είναι διαθέσιμο στην καναδική αγορά σε χαμηλότερη βασική τιμή, περίπου 45.000 δολάρια Καναδά, δηλαδή 36.000 δολάρια ΗΠΑ ή 30.000 ευρώ! Με λίγα λόγια, το Model 3 διατίθεται σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που πωλείται στη χώρα μας ακόμα και ένα ηλεκτρικό Opel Corsa-e.

Την αιτία αυτής της εμπορικής & προϊοντικής πολιτικής πρέπει κανείς να την αναζητήσει στο πρόγραμμα προώθησης της ηλεκτροκίνησης “iZEV” του Καναδά. Το πρόγραμμα, το οποίο τέθηκε σε ισχύ το 2019, προβλέπει επιδότηση 5.000 δολαρίων για την αγορά νέων ηλεκτρικών οχημάτων με βασικές τιμές μικρότερες από 45.000 δολάρια και τιμές με πλήρη εξοπλισμό όχι μεγαλύτερες των 55.000 δολαρίων. 

Για να ανατρέψει αυτήν την κατάσταση, η Tesla δημιούργησε μια ειδική έκδοση του Model 3 που κοστίζει, όλως τυχαίως, 44.999 δολάρια Καναδά, αλλά με αυτονομία υποβαθμισμένη στα μόλις 150 χιλιόμετρα – μια επίδοση που θυμίζει τα πρώτα ηλεκτρικά μοντέλα που κυκλοφόρησαν στην αγορά στις αρχές της δεκαετίας του 2010. Αν τώρα νομίζετε ότι αυτή η αυτονομία προέκυψε με την τοποθέτηση μικρότερης μπαταρίας, κάνετε λάθος! Όλα έγιναν με τη βοήθεια του λογισμικού ελέγχου του συστήματος κίνησης.

Ωστόσο, η αυτονομία των 150 km είναι εξαιρετικά μικρή και δεν έχει νόημα σε σύγκριση με το “Standard Range Plus” το οποίο, εκτός του ότι προσφέρει τη δυνατότητα κίνησης για 273 χιλιόμετρα με μία φόρτιση της μπαταρίας, είναι επίσης εφοδιασμένο και με τον περίφημο αυτόματο πιλότο της Tesla, το Autopilot, το οποίο από μόνο του κοστίζει 4.000 δολάρια.

Σημειώστε δε ότι η αυτονομία των ηλεκτρικών οχημάτων μειώνεται σημαντικά, κατά 20% ή και ακόμη περισσότερο, στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που δεν είναι ασυνήθιστες για τον Καναδά το χειμώνα. Είναι ενδεικτικό ότι η ίδια η Tesla αναφέρει ότι: "Για την καλύτερη εμπειρία οδήγησης σε μεγάλες αποστάσεις στις πιο κρύες συνθήκες οδήγησης, προτείνουμε ένα μοντέλο Long Range ή Performance". Σημειώνουμε ότι τα προτεινόμενα μοντέλα έχουν αυτονομία 568 και 507 χιλιομέτρων, αντίστοιχα.

Τουλάχιστον τα «ειδικού σκοπού» αυτά Tesla (Standard Range) δεν στερούνται των εξαιρετικών επιδόσεων των «κανονικών» αδελφών τους (Standard Range Plus) με μόλις 5,6’’ για τα γνωστά 0-100 km/h και με τελική ταχύτητα 225 km/h.

Τι το περίεργο υπάρχει στην παραπάνω ιστορία; Το γεγονός ότι το χαμηλής τιμής Tesla Model 3 “Standard Range”, το οποίο προσφέρεται στη χώρα αυτή από το 2019, ήταν μέχρι τώρα ήταν ένα «ειδικό» μοντέλο που δεν μπορούσες να το βρεις στην καναδική ιστοσελίδα της Tesla. Ήταν δηλαδή περίπου «κρυφό» και έπρεπε να ξέρεις την ύπαρξή του για να το παραγγείλεις τηλεφωνικά. Αυτό που άλλαξε τώρα είναι ότι μπορείς να το βρεις κάνοντας κλικ στο ειδικό κουτάκι του site της Tesla στον Καναδά, που σου ανοίγει τη δυνατότητα επιλογής της μειωμένης αυτονομίας με το όφελος της χαμηλότερης τιμής…

Ενδεχομένως, πίσω από όλα αυτά να κρύβεται ένα σχέδιο μελλοντικής αναβάθμισης της αυτονομίας των εν λόγω αυτοκινήτων, με την καταβολή φυσικά του αντίστοιχου αντιτίμου στις αντιπροσωπείες της Tesla.