30 χρόνια ποιότητας και καινοτομίας στην παραγωγή
Αυτοκίνητο

30 χρόνια ποιότητας και καινοτομίας στην παραγωγή

Γιορτάζοντας τα 30 του χρόνια, το εργοστάσιο του BMW Group στο Eisenach, το οποίο αποτελεί τη μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής εργαλείων της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, υποδέχεται την πιο ολοκληρωμένη επέκτασή του μέχρι σήμερα, καθώς το αρχικό τμήμα κατασκευής εργαλείων έχει μεταμορφωθεί σε μία άκρως ψηφιοποιημένη και βιομηχανοποιημένη δραστηριότητα εργαλείων πρεσών.

Το εργοστάσιο του BMW Group στο Eisenach ξεκίνησε επίσημα τις δραστηριότητές του το 1992. Ευρισκόμενο στο Γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας, έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην κληρονομιά του BMW Group και έχει δεχθεί αρκετές αναβαθμίσεις όλα αυτά τα χρόνια.

Το Εργοστάσιο του BMW Group στο Eisenach έχει ιδιαίτερη θέση στο δίκτυο παραγωγής του BMW Group (το οποίο περιλαμβάνει 31 μονάδες παραγωγής σε 15 χώρες). Κάθε χρόνο το εργοστάσιο του Eisenach κατασκευάζει περίπου 140 εργαλεία για μοντέλα των BMW, MINI, Rolls-Royce και BMW Motorrad. Με την πάροδο των χρόνων εξελίχθηκε σε κέντρο αριστείας του BMW Group, για τα εξωτερικά εξαρτήματα των οχημάτων.

Συγκεκριμένα, κατασκευάζει εργαλεία πρεσών που διαμορφώνουν το χαρακτηριστικό σχήμα των φτερών, της οροφής και του καπό του κινητήρα όλων σχεδόν των μοντέλων BMW, MINI και Rolls-Royce. Το εργοστάσιο της BMW Motorrad στο Βερολίνο επωφελείται επίσης από τις υπηρεσίες του εργοστασίου της Θουριγγίας.

Καθώς τόσο η ποικιλία των μοντέλων, όσο και οι σχεδιαστικές απαιτήσεις αυξάνονται, τα εργοστάσια εργαλείων του BMW Group στο Eisenach, το Μόναχο και το Dingolfing ανταποκρίνονται στην πρόκληση. «Τα εργαλεία είναι ουσιαστικής σημασίας για το σύστημα παραγωγής μας», δήλωσε ο Milan Nedeljković, Μέλος Δ.Σ. του BMW Group υπεύθυνος για την Παραγωγή, «επειδή χωρίς τα εργαλεία πρεσών, δεν θα μπορούσαμε να δώσουμε στα οχήματά μας το μοναδικό στυλ τους».

Αλλά δεν είναι μόνο τα εργαλεία για την κατασκευή των οποίων το BMW Group βασίζεται στην εμπειρία, την καινοτομία και την ποιότητα του εργοστασίου του Eisenach, αφού στις εγκαταστάσεις του παράγονται επίσης σχεδόν 230.000 μεταλλικά εξαρτήματα αμαξωμάτων ετησίως για μοντέλα BMW, Rolls-Royce και BMW Motorrad. Η γκάμα παραγωγής περιλαμβάνει αυτή τη στιγμή όλες τις οροφές για τις Rolls-Royce Wraith, Ghost, Phantom και Cullinan καθώς και όλα τα φτερά για τις M3, M4, M5 και M8 της BMW M.

Ποιότητα, ακρίβεια και καινοτομία – “Made in Eisenach”

Το εργοστάσιο του BMW Group στο Eisenach ξεκίνησε για πρώτη φορά να προσφέρει εργαλεία πρεσών για δομικά εξαρτήματα τον Σεπτέμβριο του 1992. Οι εργασίες ξεκίνησαν, μεταξύ άλλων, με εξοπλισμό για την τρίτη γενιά της BMW Σειράς 7. Η τρέχουσα, έβδομη γενιά της BMW Σειράς 7 – που έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο της στις 20 Απριλίου – διαμορφώνεται επίσης από εργαλεία που κατασκευάζονται στο Eisenach.

Τα εργαλεία πρεσών για την οροφή, τα φτερά και το καπό του κινητήρα της νέας Σειράς 7 – που περιλαμβάνει επίσης την πρώτη αμιγώς ηλεκτρική BMW i7 – εξελίχθηκαν και κατασκευάστηκαν εδώ.

Το Eisenach είναι επίσης σημαντικό για την παραγωγή μεταλλικών εξαρτημάτων για το BMW Group. Για τη μάρκα Rolls-Royce, είναι ακόμα και βασικός προμηθευτής, καθώς παραδίδει αυτή τη στιγμή περίπου 6.500 εξαρτήματα το χρόνο στη Rolls-Royce Motor Cars, στο Goodwood. Η BMW Motorrad είναι ακόμα μεγαλύτερος πελάτης για ανταλλακτικά, καθώς προμηθεύεται πάνω από 100.000 εξαρτήματα ρεζερβουάρ από το Eisenach, για μοντέλα όπως η BMW R 1200 RS, η BMW S 1000 RR και η F 700 GS.

Ωστόσο, τα περισσότερα μεταλλικά εξαρτήματα κατασκευάζονται για οχήματα BMW, με περισσότερα από 120.000 φτερά και καπό κινητήρων να αποστέλλονται σε εργοστάσια αυτοκινήτων σε όλο τον πλανήτη, για μοντέλα όπως η BMW M3, η BMW 4 και η BMW Σειρά 8.

Επιστροφή στις ρίζες

Στα επίσημα εγκαίνια του εργοστασίου του Eisenach πριν από 30 χρόνια, ο Eberhard von Kuenheim, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου εκείνη την εποχή, σχολίασε: «Το Eisenach είναι το μέρος όπου έχουμε τις ρίζες μας ως κατασκευαστής αυτοκινήτων. Επομένως, ο λόγος που επιστρέψαμε είναι εν μέρει συναισθηματικός».

Η απόφαση το 1990 για την εγκατάσταση ενός μεγάλου εργοστασίου εργαλείων στην περιοχή της Θουριγγίας είχε γεννηθεί κατά ένα μέρος από την επιθυμία επιστροφής στο ‘λίκνο’ της BMW, ως κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Με την εξαγορά του εργοστασίου οχημάτων του Eisenach το 1928, η Bayerische Motorenwerke τόλμησε το πρώτο της εγχείρημα στον κόσμο της παραγωγής αυτοκινήτων. Οι εργασίες ξεκίνησαν το 1929, με την BMW 3/15 PS, και στη συνέχεια το Eisenach κατασκεύασε επίσης την εμβληματική BMW 328.

Παρέμεινε η γενέτειρα όλων των αυτοκινήτων BMW μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του 1940, όταν ο 2ος Παγκόσμιος Πόλεμος και η επακόλουθη διχοτόμηση της Γερμανίας έβαλαν τέλος στις εκεί δραστηριότητες της BMW. Μόνο μετά την επανένωση της Γερμανίας, η εταιρεία μπόρεσε να επιστρέψει σε αυτό το μέρος που αποτελεί ορόσημο στην κληρονομιά της.

Η τελετή θεμελίωσης που σηματοδότησε την έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας εγκατάστασης στη Θουριγγία, πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 1990. Μόλις δύο χρόνια αργότερα, το εργοστάσιο του Eisenach εγκαινιάστηκε επίσημα και παρέδωσε τα πρώτα του εργαλεία.

Από τότε δεν έχει σταματήσει να επεκτείνεται με περαιτέρω συνεχείς επενδύσεις σε νέα μηχανήματα και συστήματα. Το BMW Group έχει επενδύσει συνολικά 208 εκατομμύρια ευρώ από την ημέρα που ιδρύθηκε το νέο εργοστάσιο.

Μεταξύ των κυριότερων επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, βρίσκονται δύο επαγωγικά υποβοηθούμενες πρέσες τελευταίας γενιάς, που προετοιμάζουν άριστα εργαλεία πρεσών για μαζική παραγωγή. Η πρώτη άρχισε να λειτουργεί το 2016, η δεύτερη στις αρχές του 2022, έχοντας προστεθεί με την τελευταία επέκταση του εργοστασίου.

Οι επαγωγικά υποβοηθούμενες πρέσες προσομοιώνουν τις επερχόμενες διαδικασίες μαζικής παραγωγής και μεταδίδουν ψηφιακά τα δεδομένα ρυθμίσεων στις πρέσες των εργοστασίων.

Αυτό μειώνει σημαντικά το χρόνο που απαιτείται για τη δημιουργία νέων συστημάτων εργαλείων για εργασίες και αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο το Εργοστάσιο του Eisenach συμβάλλει στη συνεχή βελτίωση της ποιότητας και στις εξαιρετικά αποδοτικές δομές στο δίκτυο παραγωγής του BMW Group.

Η πιο ολοκληρωμένη αναβάθμιση στην ιστορία του εργοστασίου

Μεταξύ 2001 και 2016, το εργοστάσιο του Eisenach σταδιακά αναβαθμίστηκε, αλλά η μεγαλύτερη επέκτασή του μέχρι σήμερα, ξεκίνησε με την τελετή θεμελίωσης το 2019. Αυτή πραγματοποιήθηκε με επένδυση ύψους 38 εκατομμυρίων ευρώ και προσθέτει επιπλέον 13.500 τετραγωνικά μέτρα στην εγκατάσταση.

Με συνολικό εμβαδόν άνω των 34.000 τετραγωνικών μέτρων, το εργοστάσιο του Eisenach είναι τώρα η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής εργαλείων του BMW Group σε επίπεδο επιφάνειας. Τα εγκαίνια της νέας επέκτασης συμπίπτουν με την επέτειο των 30 χρόνων του εργοστασίου.

Η τελευταία αναβάθμιση επηρεάζει όλους τους χώρους της εγκατάστασης, από τη μηχανική παραγωγή, τα εργαλεία και το τμήμα πρεσών, μέχρι την παραγωγή ανταλλακτικών, τη διασφάλιση ποιότητας, τη διοίκηση, το τμήμα logistics και τους χώρους στάθμευσης. Είναι μία επένδυση που αφορά όχι μόνο την πρόσθετη παραγωγική ικανότητα, αλλά και τη μελλοντική βιωσιμότητα του εργοστασίου.

Όλες οι προσπάθειες συντείνουν στη βιωσιμότητα και την αποδοτική χρήση ενέργειας και πόρων. Όπως όλα τα εργοστάσια του BMW Group, το Eisenach τροφοδοτείται αποκλειστικά με ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές. Απορρίμματα χάλυβα και αλουμινίου από την παραγωγή αποφεύγονται όσο το δυνατόν περισσότερο και ό,τι δεν μπορεί να αποφευχθεί, επιστρέφει στον κύκλο υλικών για να επαναχρησιμοποιηθεί.

Εργαζόμενοι με υψηλή εξειδίκευση και κίνητρα ως παράγοντας επιτυχίας

Βασικός παράγοντας της ανταγωνιστικότητας του εργοστασίου του Eisenach είναι οι εργαζόμενοι. «Η ομάδα μας είναι άρτια καταρτισμένη, ευέλικτη και αφοσιωμένη και η ανάπτυξη και εξέλιξη του Eisenach δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί ποτέ χωρίς αυτούς», δήλωσε ο Robert Frittrang, Διευθύνων Σύμβουλος της BMW Fahrzeugtechnick GmbH από την 1η Μαρτίου.

«Καθώς γιορτάζουμε την επέτειό μας, θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους αυτούς – γιατί περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, η επιτυχία οποιασδήποτε εταιρείας εξαρτάται από την ομάδα της».

Το εργοστάσιο του Eisenach αυτή τη στιγμή, απασχολεί περίπου 300 άτομα, 16 εκ των οποίων είναι ασκούμενοι και 10 φοιτητές, συνδυάζοντας επαγγελματική κατάρτιση και πανεπιστημιακές σπουδές στο University of Gera/Eisenach. Όταν άνοιξε για πρώτη φορά, το 1992, το εργατικό δυναμικό του εργοστασίου περιλάμβανε περίπου 150 άτομα.

Από τότε, ο αριθμός έχει διπλασιαστεί και θα συνεχίσει να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια, με τα σχέδια να αφορούν την ένταξη στην ομάδα περίπου 40 ακόμα συνεργατών, μέχρι το τέλος του 2024. Οι επενδύσεις στην πρόσληψη ατόμων με εξειδικευμένη κατάρτιση και μελλοντικές ειδικότητες συνεχίζονται.

Έτοιμο για το μέλλον

Οι επεκτάσεις και επενδύσεις των προηγουμένων ετών, χάραξαν την πορεία για το μέλλον του εργοστασίου του Eisenach. Στα μάτια του διευθυντή του εργοστασίου, Robert Frittrang, το Eisenach είναι έτοιμο για τις επερχόμενες προκλήσεις και τις διαδικασίες μετασχηματισμού: «Η παραγωγή του μέλλοντος βασίζεται σε λιτές, ευέλικτες διαδικασίες.

Είναι βιώσιμο και κυκλικό και χρησιμοποιεί όλες τις δυνατότητες της ψηφιοποίησης. Κατά την άποψή μου, το εργοστάσιο του Eisenach είναι έτοιμο για το μέλλον, σε όλους αυτούς τους τομείς».