Το test event του Τόκιο δεν «πέρασε» το... τεστ της διαρκούς άρνησης των Ολυμπιακών από το κοινό

Το test event του Τόκιο δεν «πέρασε» το... τεστ της διαρκούς άρνησης των Ολυμπιακών από το κοινό

Το νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού με σοβαρά συμπτώματα, τα οποία έφτασαν στο Τόκιο τη Δευτέρα (10/5) τα 1.152, έχει «φουντώσει» και πάλι τη συζήτηση για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι κάτοικοι της ιαπωνικής πρωτεύουσας ήταν εξαρχής αντίθετοι και νέα δημοσκόπηση μεταξύ 7-9/5 έδειξε πως το 60% επιθυμεί τη νέα αναβολή... Ή, τουλάχιστον, όπως λέει το 23%, δεν θα πρέπει να επιτραπεί η παρουσία κόσμου. Η στάση του κόσμου δεν άλλαξε ούτε μετά το πετυχημένο (11ο) test event στίβου στο Τόκιο, με άδειες μεν εξέδρες αλλά και τη συμμετοχή 420 αθλητών.

Μεταξύ των συμμετεχόντων ήταν ο 39χρονος Ολυμπιονίκης των σπριντ, Τζάστιν Γκάτλιν. Ο Αμερικανός ήταν ένας από τους εννέα μη Ιάπωνες αθλητές που αγωνίστηκαν και στο φινάλε τόνισε ότι «ευελπιστώ πως κατά τη διάρκεια των Αγώνων θα επιτραπεί η παρουσία ντόπιων φιλάθλων». Ο Γκάτλιν σκοπεύει να αγωνιστεί στο Τόκιο για τελευταία φορά στην καριέρα του σε Ολυμπιακούς, αν και το κοινό στην πόλη δεν έχει την ίδια αναμονή, παρά την ανακοίνωση για αυξημένα μέτρα προστασίας...

Το «μέτωπο» του κόσμου που διαφωνεί με τη διοργάνωση, πάντως, είναι για την τοπική κυβέρνηση διπλό. Εκτός από την τελευταία δημοσκόπηση, στην ιστοσελίδα Change.org άρχισε μία διαδικτυακή εκστρατεία εναντίον των Ολυμπιακών, την οποία έχουν υπογράψει ήδη περισσότεροι από 220.000 άνθρωποι! Το αίτημα έχει αποσταλεί στον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ και τον ομόλογό του της Παραολυμπιακής Επιτροπής, Αντριου Πάρσονς.

Για την καμπάνια κατά των Αγώνων έχουν ενημερωθεί η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, Σέικο Χασιμότο, η κυβερνήτης του Τόκιο, Γιουρίκο Κόικε και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα. Ο τελευταίος κλήθηκε να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και τις online διαμαρτυρίες και αποκρίθηκε διπλωματικά πως «ποτέ δεν έθεσα τους Ολυμπιακούς πάνω από την υγεία των πολιτών». Ο κ. Σούγκα, ωστόσο, «έριξε το μπαλάκι» στη Δ.Ο.Ε., εξηγώντας πως εκείνη έχει την τελική απόφαση... Ο Τύπος της χώρας τονίζει επίσης ότι η διοργάνωση θα απαιτήσει μεγάλο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών, ενώ στη χώρα δεν έχει εμβολιαστεί ακόμη ούτε το 10% του πληθυσμού.

Ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τζον Κόατες, ξεκαθάρισε όμως σε ενημέρωση των Μ.Μ.Ε. στο Σίδνεϊ πως «δεν υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής των Ολυμπιακών». Πρόσθεσε ότι «μπορεί η στάση του κόσμου στο Τόκιο να είναι ανησυχητική, αλλά δεν υπάρχει σενάριο στο οποίο οι Αγώνες δεν θα διοργανωθούν» και αποκάλυψε πως «ο Ιάπωνας πρωθυπουργός έχει πει κάτι αντίστοιχο και στη Δ.Ο.Ε. και στον πρόεδρο των Η.Π.Α., Τζο Μπάιντεν...». Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τόμας Μπαχ στο Τόκιο αναβλήθηκε για τον Ιούνιο, όταν και – μετά την απαγόρευση ξένων επισκεπτών – θα αποφασιστεί αν θα επιτραπεί η είσοδος Ιαπώνων στις εξέδρες.

Στο μεταξύ, η τενίστρια από την Ιαπωνία, Ναόμι Οσάκα, η οποία στο πρόσφατο παρελθόν είχε τονίσει πως είναι διατεθειμένη να τεθεί σε καραντίνα για να αγωνιστεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες της πατρίδας της, επισημαίνει πλέον τις αμφιβολίες της... «Ως αθλήτρια θέλω να συμμετάσχω στη διοργάνωση, αλλά ως άνθρωπος τα αυξημένα κρούσματα είναι λόγος μεγάλης ανησυχίας», επισήμανε στο BBC Sport η 23χρονη Οσάκα και παραδέχθηκε πως «για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρη αν πρέπει να διεξαχθούν οι Αγώνες». Αναποφάσιστη για την παρουσία της παραμένει και η 39χρονη Σερίνα Ουίλιαμς, τόσο λόγω της πανδημίας όσο και για να περάσει χρόνο με την τριών ετών κόρη της.