Το NFL ετοιμάζεται και για... ιατρικό και δικαστικό «Super Bowl»

Το NFL ετοιμάζεται και για... ιατρικό και δικαστικό «Super Bowl»

Παίκτες που δέχονταν ανελέητα χτυπήματα στο κορμί και το κεφάλι από υπέρ-γυμνασμένους αντιπάλους και στέκονταν σε δευτερόλεπτα στα πόδια τους. Το κοινό παραληρούσε! Ηταν δείγμα αφοσίωσης, επιβεβαίωσης του «σκληρού» NFL και μιας «νίκης» επί των ανθρώπινων ορίων. Πολλοί από τους αθλητές, πλέον, δεν μπορούν να σηκωθούν από το κρεβάτι τους... Η ανακούφιση που δέχονταν τότε ήταν μάλλον προσωρινή.

Επτά χρόνια μετά την αγωγή παλαίμαχων παικτών του αμερικανικού φούτμπολ κατά της λίγκας για υπερβολική συνταγογράφηση παυσίπονων, η υπόθεση έλαβε έγκριση από έναν ομοσπονδιακό δικαστή και όπως όλα δείχνουν, θα οδηγηθεί σε δίκη. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, η μήνυση μπορεί στο επόμενο διάστημα να φέρει την υπογραφή χιλιάδων(!) πρώην παικτών του NFL.

Η αγωγή του 2014, στην οποία πρωτοστάτησε ο άλλοτε σταρ και μέλος του Hall Of Fame, Ρίτσαρντ Ντεντ, περιλάμβανε περιγραφές για την πίεση των ομάδων προς τους αθλητές. Οι παίκτες αφηγήθηκαν την ελεύθερη διακίνηση παυσίπονων σε γήπεδο και αποδυτήρια, ώστε έπειτα από τους συχνούς τραυματισμούς και τα συχνότατα περιστατικά με διάσειση, να επιστρέφουν σε σύντομο χρονικό διάστημα στους αγώνες.

Οσοι υπέγραψαν την αγωγή ισχυρίζονται ότι η υπερβολική χρήση αυτών των χαπιών τούς άφησε μόνιμες παρενέργειες όπως απώλεια μνήμης, πονοκεφάλους, εθισμό στα φάρμακα ή τα ναρκωτικά, ζημιές του νευρικού συστήματος και καρδιακές παθήσεις (μεγαλοκαρδία ή αλλιώς διευρυμένη καρδιά)... Στη μήνυση αναφέρεται ότι «το NFL, σκοπίμως και δίχως καμία προσοχή, δημιούργησε μία κουλτούρα χρήσης φαρμάκων, αντικαθιστώντας την υγεία των αθλητών με τη νίκη και το κέρδος».

Η υπόθεση, πάντως, είχε αρχικά απορριφθεί δις από τον ομοσπονδιακό δικαστή Ουίλιαμ Αλσαπ, με το σκεπτικό ότι το θέμα της επανένταξης ενός παίκτη στην ομάδα, έπειτα από τραυματισμό ή αποθεραπεία, αφορά τόσο ιατρικά πρωτόκολλα όσο και τους όρους της σύμβασης εργασίας μεταξύ λίγκας και Ενωσης Παικτών. Αυτό που θα εξεταστεί αρχικά στην επερχόμενη δίκη δεν είναι ο ρόλος των ίδιων των 32 ομάδων, αλλά αν το NFL αμέλησε οικειοθελώς να επιβλέψει τις συνταγές για χρήση χαπιών.

Η νέα διαδικασία στηρίζεται στο πόρισμα πως «το NFL απέτυχε να παρέμβει και να σταματήσει τις φερόμενες καταχρήσεις ελεγχόμενων ουσιών, ενώ δεν έλαβε υπόψη τις ατομικές καταγγελίες παικτών». Η αμερικανική λίγκα επικαλείται ακόμη ότι η αγωγή των πρώην παικτών απαιτεί ερμηνεία πολλών διατάξεων στις συλλογικές συμβάσεις που υπογράφηκαν και αναθεωρήθηκαν το 2011 και το 2020. 

Η αγωγή, πάντως, είχε κατατεθεί σε μία εποχή που η υγεία και η ασφάλεια των παικτών δεν ήταν προτεραιότητα, όπως στις μέρες μας και το NFL επιδιώκει να τονίσει αυτή την αλλαγή. Το 2016 υπήρξε ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός για το θέμα του πρωτοκόλλου της διάσεισης, πριν προηγηθεί εξέταση των διατάξεων της σύμβασης εργασίας. Ακόμη και τότε, ωστόσο, η λίγκα υπέστη ένα επικοινωνιακό πλήγμα, καθώς Τύπος και κοινό θεώρησαν πως «γυρίζει την πλάτη» στους ταλαιπωρημένους από τραυματισμούς και ασθένειες παίκτες.

Το NFL (το οποίο είναι στα δικαστήρια και με πρώην μαζορέτες, για εργασιακές διακρίσεις και καταγγελίες σεξουαλικής παρενόχλησης) επιμένει ακόμη και δημοσίως ότι οι αθλητές μπορούν σαφώς να διατυπώνουν παράπονα, αλλά δεν έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στη δικαιοσύνη. Οταν το 2014 ο Ντεντ άρχισε τη δικαστική «μάχη» του, κατέθεσε πως έχει διαγνωστεί με μόνιμη νευρική βλάβη, με διευρυμένη καρδιά και με εθισμό στα παυσίπονα... Και επιμένει πως οι ομάδες και η λίγκα διακινδύνευαν εν γνώσει τους την υγεία των αθλητών.