Το μυστικό του Τσιτσιπά βρίσκεται, πλέον, στο μυαλό…

Το μυστικό του Τσιτσιπά βρίσκεται, πλέον, στο μυαλό…

Ο μεγάλος φετινός στόχος του Στέφανου Τσιτσιπά ήταν από την αρχή το Ρολάν Γκαρός. Οχι να πάει για μια ακόμη καλή εμφάνιση και πορεία, αλλά για να φτάσει στον τελικό - κι αν τα καταφέρει να το σηκώσει. Οπως στο Μόντε Κάρλο, στη Βαρκελώνη και στη Ρώμη έτσι και στο Παρίσι, το αγαπημένο του χώμα είναι εκείνο που θα τον βοηθήσει να πετύχει το πρώτο από τα πολύ μεγάλα του όνειρα. Αλλωστε, πέρα από την καθαρά αγωνιστική του βελτίωση "πετάει", πλέον, κυρίως ψυχολογικά.

Σε ένα προηγούμενο σημείωμα είχα αναλύσει τον ρόλο που παίζει στην εξέλιξή του ο ψυχολόγος του Κώστας Περγαντής που με επιμονή προσπάθησε και κατάφερε να βγάλει από το μυαλό του τον φόβο που τον κυρίευε, κυρίως όταν βρισκόταν απέναντί σε θεωρητικά κατώτερο αντίπαλο, τον οποίο αισθανόταν «υποχρεωμένος» να νικήσει. Ενώ δηλαδή στην Μελβούρνη έχανε με 2-0 από τον Ράφα Ναδάλ και κατάφερε να το γυρίσει σε 3-2, στις περιπτώσεις που αντιμετώπισε μικρότερα ονόματα όπως π.χ. τον Ζβέρεφ ή τον Χούρκατς έχασε αγχωμένος από την αρχή ως το τέλος.

Τώρα, αυτό το «κουσούρι» φαίνεται πως το έχει πετάξει από πάνω του. Μπαίνει απόλυτα συγκεντρωμένος με τεράστια εμπιστοσύνη στον εαυτό του και καταφέρνει να πετυχαίνει δύσκολα σερί νικών. Αν απομονώσουμε τα αποτελέσματα της ως τώρα φετινής χρονιάς, θα διαπιστώσουμε - ίσως και με έκπληξη – ότι βρίσκεται στο Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης. Κι αυτό το οφείλει όχι μόνο στα προβλήματα των υπόλοιπων αλλά και στο γεμάτο αυτοπεποίθηση παιχνίδι του.

Δεν ήταν δύσκολο να παρατηρήσει κανείς τον αέρα με τον οποίο έπαιξε πριν λίγες μέρες απέναντι στον Ναδάλ, χάνοντας στις λεπτομέρειες, μα και κόντρα στον Τζόκοβιτς την Παρασκευή και το Σάββατο. Εχασε μεν, αλλά κάτω από πολύ ιδιαίτερες συνθήκες, σε ματς που κράτησε δύο μέρες λόγω βροχής, ήταν «σα να παίξαμε δύο αγώνες» και - όπως δήλωσε μετά ο νικητής - «κρίθηκε όχι από ένα πόντο, αλλά από ένα χτύπημα».

Ειδικά το μεσημέρι του Σαββάτου είδαμε παιχνίδι κυρίως ψυχολογίας, όπου η αυτοσυγκέντρωση και το ποιος θα πάρει τον αέρα του άλλου έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο. Αυτό έγινε και το όπλο που βοήθησε του Τσιτσιπά «να το πάει ως το τέλος» απέναντι στην ποιότητα και στην πληρότητα του Τζόκοβιτς, άσχετα αν το αποτέλεσμα δεν ήταν εκείνο που ήθελε, καθώς έπεσε σε κάποια από αυτά που λέμε «αβίαστα λάθη». Μη μας διαφεύγει πως είναι ακόμη 22 χρόνων…

Μια και μιλάμε για το μέλλον και το Ρολάν Γκαρός, εδώ ο «βασιλιάς στο χώμα» και φαβορί θα είναι ο Ράφα Ναδάλ, μέχρι να σταματήσει να παίζει. Εχει ήδη 13 κατακτήσεις στο Παρίσι… Φέτος, απαλλαγμένος από τραυματισμούς, έφτασε ως τα προημιτελικά σε Μόντε Κάρλο, Μαδρίτη, πέρασε στον κυριακάτικο τελικό της Ρώμης, ενώ στη Βαρκελώνη σήκωσε το Masters απέναντι στον Τσιτσιπά. Στα 34 δείχνει σε καλή κατάσταση, μα δεν είναι πια ανίκητος…. Από την άλλη, κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον Νόβακ Τζόκοβιτς, το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης εδώ και χρόνια. Ο Σέρβος δείχνει να ανεβάζει ρυθμούς, μετά τις αποτυχίες του στα τουρνουά της Μαδρίτης και του Βελιγραδίου.

Για να καταλάβουμε, πάντως, τον συντελεστή δυσκολίας, στο κάδρο βρίσκεται και ο Ντομινίκ Τιμ. Οι ειδικοί τον θεωρούν «νέο Ναδάλ» στο χώμα. Ο Αυστριακός, που έχει ήδη παίξει σε τελικό Ρολάν Γκαρός διαδοχικά το 2018 και 2019, βρίσκεται στο 4 της παγκόσμιας κατάταξης, ακριβώς πάνω από τον Στέφανο, αλλά η φετινή σεζόν δεν τον πάει καλά. Μετά τα ημιτελικά της Μαδρίτης, αποκλείστηκε νωρίς στη Ρώμη, έχοντας ενοχλήσεις στο γόνατο, που δεν τον αφήνουν να αποδώσει στο 100%.

Αντίστοιχα, μικρότερα θέματα τραυματισμού, αντιμετωπίζει και ο Ντανίλ Μεντβέντεφ. Σε Μαδρίτη και Ρώμη, όπου έχει παίξει φέτος, αποκλείστηκε νωρίς και δεν δείχνει καλά. Αντίθετα, ο Τσιτσιπάς μοιάζει να περνάει περίοδο εξαιρετικής φόρμας, χωρίς τραυματισμούς και ενοχλήσεις. Να θυμηθούμε, ότι ξεκίνησε κατακτώντας το 1000άρι του Μόντε Κάρλο, ενώ αμέσως μετά έχασε τον τελικό της Βαρκελώνης στις λεπτομέρειες από τον Ναδάλ. Στη Μαδρίτη δεν τα πήγε καλά καθώς αποκλείστηκε στους «16», ενώ τώρα στη Ρώμη λογικά θα νικούσε τον Τζόκοβιτς, αν το ματς δεν σταματούσε και δεν άλλαζε μέρα.

Εκτός από αυτοπεποίθηση έχει, πλέον, αποκτήσει αυτοσυγκράτηση την ώρα του μεγάλου ενθουσιασμού που παλιότερα τον παρέσυρε, και μεγαλύτερη σοβαρότητα, στοιχεία που τον κρατάνε συγκεντρωμένο στο παιχνίδι του. Αποδεικνύει ότι στο χώμα είναι πολύ δυνατός και τώρα μένει να κάνει συντήρηση (από Δευτέρα μπαίνει στο 250άρι τουρνουά της Λιόν) μέχρι να ξεκινήσει το Γαλλικό Οπεν.

Ρόλο θα παίξει και η τύχη, οπότε καλό θα ήταν στην κλήρωση να αποφύγει τη «μεριά» του Ναδάλ, ώστε αν τα καταφέρει να τον βρει μόνο στον τελικό. Πέρυσι, πριν από 7,5 μήνες για την ακρίβεια, έφτασε ως τα ημιτελικά του Ρολάν Γκαρός, παίζοντας εξαιρετικά και χάνοντας από τον Τζόκοβιτς με 3-2 σετ. Σε σχέση με τότε, όπου όλη η χρονιά σχεδόν είχε πάει στράφι λόγω κορονοϊού, πλέον μοιάζει πολύ πιο έτοιμος.