ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

7ος χρόνος, ημέρα 1951η
Παρασκευή, 5 Μαρτίου 2021

ΓΔ: 817,24 2,14 (0,26 %)

Τζίρος: 53,08 εκατ. €   RT

Το γαλλικό ποδόσφαιρο μένει χωρίς τηλεόραση και τα... λεφτά της

Το γαλλικό ποδόσφαιρο μένει χωρίς τηλεόραση και τα... λεφτά της
AP PHOTO

Το γαλλικό ποδόσφαιρο είναι συγκλονισμένο από μια ανέλπιστη εξέλιξη. Ο «παράδεισος» μετά την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του κύκλου 2020-21 με 2023-24 που εξασφάλιζε στη λίγκα παραπάνω από ένα δισεκατομμύριο ευρώ την σεζόν, έχει εξελιχθεί σε «κόλαση». Οι εταιρίες με τις οποίες συμφώνησε είτε δεν πληρώνουν, είτε επιστρέφουν τα δικαιώματα!

Η ισπανική εταιρία Mediapro είχε αγοράσει το 80% των τηλεοπτικών δικαιωμάτων κάθε σεζόν του προαναφερθέντος κύκλου υποσχόμενη πως θα δώσει 814 εκατομμύρια ευρώ. Το Canal+, μέσω μιας συμφωνίας υπενοικίασης των δικαιωμάτων από το ΒeIN Sports εξασφάλισε δύο παιχνίδια ανά αγωνιστική με αντίτιμο 330 εκατομμύρια την σεζόν.

Ο πρώτος συναγερμός χτύπησε τον Οκτώβριο, όταν η Mediapro αθέτησε την πληρωμή 172,3 εκατομμυρίων ευρώ. Τον επόμενο μήνα ζήτησε να επαναδιαπραγματευθεί το συμβόλαιο, ρίχνοντας κατά 25% το ποσό που αντιστοιχούσε στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο (2020-21). Τον Δεκέμβριο δεν έδωσε ούτε την δεύτερη συμφωνημένη δόση 152,5 εκατομμυρίων. Η υπόθεση λύθηκε δικαστικά. Το συμβόλαιο «έσπασε» με την εταιρία παραγωγής να πληρώνει 100 εκατομμύρια στην λίγκα.

Η διακοπή της συμφωνίας προκάλεσε σημαντικά οικονομικά προβλήματα στους γαλλικούς συλλόγους. Η πρόωρη ολοκλήρωση του πρωταθλήματος της σεζόν 2019-20 λόγω κορονοϊού, προκάλεσε μια «μαύρη τρύπα» ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Λιόν, Ζαν – Μισέλ Ολάς. Αλλωστε το 47% των εσόδων των κλαμπ της Ligue 1 προέρχονται από τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ως εκ τούτου, η λίγκα αποφάσισε να πάρει δάνειο 112 εκατομμυρίων μετά τη μη καταβολή της πρώτης δόσης του συμβολαίου, ώστε να αποκτήσουν ξανά ρευστότητα οι σύλλογοι.

Η νέα εξέλιξη είναι η απόφαση του Canal+ να μην πάρει εκείνο τα δικαιώματα από την Mediapro. Σα να μην έφτανε αυτό, έκανε ένα ακόμη βήμα: επέστρεψε τα δικαιώματα για δύο αγώνες ανά αγωνιστική. Στις αρχές του Φεβρουαρίου, τα παιχνίδια του γαλλικού πρωταθλήματος μπορεί να μείνουν χωρίς τηλεοπτική στέγη, αν και η Mediapro προσφέρθηκε να μεταδώσει τους αγώνες έως το τέλος της σεζόν επεκτείνοντας την υπάρχουσα συμφωνία που λήγει τον Ιανουάριο.

Ο νέος διαγωνισμός για τα τηλεοπτικά δικαιώματα, πάντως, θα γίνει σύντομα. Ισως την επόμενη εβδομάδα, να προχωρήσει η διαδικασία αναφέρουν τα γαλλικά ΜΜΕ. Οι εξελίξεις, όμως, αποτελούν αντικείμενο μελέτης από τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές λίγκες και διοργανώσεις της Ευρώπης και όχι μόνο.

Αφενός, η στροφή προς τις Over The Top πλατφόρμες τύπου Netflix και Amazon μοιάζει να γίνεται ταχύτερα του αναμενόμενου – ειδικά με το ενδιαφέρον της Amazon για τα δικαιώματα της ιταλικής Serie A. Αφετέρου, τα χρήματα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα αντιστοιχούν στο 52,6% των εσόδων των συλλόγων των πέντε κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, δηλαδή της Αγγλίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας. Η συνεχεια θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον, αγγίζοντας ίσως και τις ελληνικές ομάδες.