Το αμυντικό πρόβλημα της Μπάγερν είναι κυρίως... οικονομικό

Το αμυντικό πρόβλημα της Μπάγερν είναι κυρίως... οικονομικό

Η Μπάγερν Μονάχου θα παραταχθεί την Τρίτη (13/4) στο «Παρκ ντε Πρενς» για τη δεύτερη αναμέτρηση της προημιτελικής φάσης του Champions League κόντρα στην Παρί Σεν Ζερμέν (22:00, COSMOTE TV SPORT 1) και πάλι δίχως τον πρώτο και τον 3ο καλύτερο σκόρερ της, τον Πολωνό Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι και τον Σερτζ Γκνάμπρι, αντίστοιχα. Εχοντας μειονέκτημα 3-2 από το πρώτο ματς, το ενδιαφέρον είναι στραμμένο στην άμυνά της. Αυτή την σεζόν καταγράφεται η χειρότερη επίδοσή της από το 2011 όταν απέκτησε τον τερματοφύλακα Μάνουελ Νόιερ.

Σε 43 παιχνίδια στην τρέχουσα σεζόν σε όλες τις διοργανώσεις, έχει δεχθεί 51 γκολ, ένα παραπάνω από όσα μέτρησε εναντίον της σε ολόκληρη την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο. Ο μέσος όρος είναι 1,2 ανά ματς. Στην συνάντησή της με την Π.Σ.Ζ. την περασμένη εβδομάδα φάνηκαν τα προβλήματά της. Πέντε τελικές είχαν οι Γάλλοι κι έβαλαν τρία γκολ με τους Κιλιάν Εμπαπέ και Νεϊμάρ να πραγματοποιούν εξαιρετική εμφάνιση. Για να περάσουν οι Βαυαροί θα πρέπει να παρουσιάσουν ένα πολύ καλύτερο πρόσωπο.

Το αμυντικό πρόβλημα της Μπάγερν Μονάχου είναι και... οικονομικό καθώς και ένας από τους βασικούς λόγους της διαμάχης του προπονητή Χάνζι Φλικ με τον αθλητικό διευθυντή Χασάν Σαλιχάμιτζιτς. Και πέρυσι, η άμυνά της είχε κενά. Εκλεισε την σεζόν με ένα γκολ κατά ανά ματς. Ωστόσο, οι εξαιρετικές εμφανίσεις του Τζερόμ Μπόατενγκ και του Ντάβιντ Αλαμπα στο φινάλε, η παρουσία παικτών όπως ο Γιόσουα Κίμιχ, ο Λέον Γκορέτσκα και ο Τιάγκο που της επέτρεπαν να πιέζει και να κλέβει ψηλά τη μπάλα, αλλά και να τη διαχειρίζεται σωστά, βοήθησαν να τα καλύψει. Επειτα, ήρθαν οι... αποφάσεις.

Ο Τιάγκο πουλήθηκε στην Λίβερπουλ για 30 εκατομμύρια ευρώ. Η διοίκηση ήξερε από την περασμένη σεζόν κιόλας πως δύσκολα θα ανανέωνε με τον Αλαμπα, που ζητούσε 22 εκατομμύρια τον χρόνο, ενώ ήθελαν να παραχωρήσουν τον Μπόατενγκ, για τον οποίο δεν βρέθηκε αγοραστής. Επέλεξε να τους κρατήσει στο ρόστερ για να είναι καλυμμένη σε παν ενδεχόμενο και βασιζόταν στνο επαγγελματισμό τους για να δώσουν το μάξιμουμ, μα δεν πραγματοποιούν και την καλύτερη σεζόν. Αυτές οι κινήσεις εκνεύρισαν τον Φλικ. Ο καλύτερος οργανωτής δεν αντικαταστάθηκε και οι δύο βασικοί αμυντικοί του είναι... φευγάτοι. Θα προτιμούσε να ανανεωθούν τα συμβόλαιά τους ή μετά την κατάκτηση του Champions League να γινόταν «λίφτινγκ».

Ο σύλλογος, μάλλον περίμενε πως ο Μπόατενγκ (32 συμμετοχές, 30 ως βασικός) κι ο Αλαμπα (38 συμμετοχές, 35 ως βασικός) δεν θα έπαιζαν τόσο σημαντικό ρόλο αυτή την σεζόν. Πόνταρε στο να... βγουν οι παίκτες για τους οποίους έκανε επενδύσεις σημαντικών ποσών. Είναι οι περιπτώσεις του Λούκας Ερναντέζ για τον οποίο έδωσε 80 εκατομμύρια ευρώ στην Ατλέτικο Μαδρίτης το 2019 και του Νίκλας Ζίλε, που πήρε με 20 εκατομμύρια από τη Χόφενχαϊμ το 2017. Στα 25 τους θεωρούνταν το μέλλον της άμυνας της Μπάγερν Μονάχου. Αυτή την σεζόν, αν και έχουν παίξει περισσότερο από την περασμένη (31 και 32 συμμετοχές, αντίστοιχα), αναγκάστηκαν να καλύψουν τις απουσίες των βασικών ακραίων αμυντικών Μπενζαμέν Παβάρ και Αλφόνσο Ντέιβις. Βέβαια, ούτε ο ένας ούτε και ο άλλος έχουν ξεχωρίσει ως τώρα. Ο Φλικ δεν λογαριάζει καν το δεξιό μπακ Μπουνά Σαρ, που η Μπάγερν πήρε για δέκα εκατομμύρια από τη Μαρσέιγ.

Το κενό που άφησε ο Τιάγκο στη μεσαία γραμμή, το κάλυψε ο Γκορέτσκα, αλλά κι αυτός έλειψε κατά διαστήματα. Ο Αλαμπα έχει αγωνιστεί και ως χαφ, αφού τραυματίστηκε ο Κορεντέν Τολισό και ο Μαρκ Ρόκα, που πήρε για εννιά εκατομμύρια ευρώ από την Εσπανιόλ, δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στο υψηλότερο επίπεδο. Ο Φλικ σε κάποια ματς βασίστηκε στον Χάβι Μαρτίνεθ, που επίσης θα φύγει ως ελεύθερος το καλοκαίρι. Ο προπονητής παραπονέθηκε το Σάββατο πως το ρόστερ της ομάδας δεν είναι τόσο ποιοτικό όσο το περσινό.

Η διοίκηση της Μπάγερν Μονάχου, χωρίς να συμβουλευτεί τον Φλικ, πήρε τον Λιρόι Σανέ για 50+10 εκατομμύρια ευρώ από τη Μάντσεστερ Σίτι. Μια στρατηγική μεταγραφή. Ηταν ξεκάθαρο το μήνυμα προς τον κόουτς πως θα έπρεπε να τον έχει βασικό μαζί με τους Λεβαντόφσκι, Γκνάμπρι και Τόμας Μίλερ στην επίθεση. Η Μπάγερν έχασε μέρος της αποτελεσματικότητάς της στην πίεση στο αντίπαλο μισό. Ο Φλικ δεν ήθελε τον Γερμανό επιθετικό, λένε τώρα τα γερμανικά ΜΜΕ.

Πέραν της ουσίας των κινήσεων, ο Φλικ είναι εκνευρισμένος και με τον τρόπο που ο Σαλιχάμιτζιτς διαχειρίζεται τις υποθέσεις που αφορούν την ομάδα και τη φθορά που προκαλεί στ' αποδυτήρια. Στον Τιάγκο άλλα είχε υποσχεθεί και άλλα ίσχυαν. Στον αναπληρωματικό τερματοφύλακα Αλεξάντερ Νιούμπελ έταξε χρόνο συμμετοχής χωρίς να το ξέρει ο προπονητής κι αυτό μάλλον τσάντισε τον Νόιερ. Στον Τζερόμ Μπόατενγκ ανακοίνωσε την απόφαση για τη μη ανανέωση του συμβολαίου του λίγες ώρες πριν το πρώτο ματς με την Π.Σ.Ζ.!