Το ακριβότερο βήμα του Αντετοκούνμπο είναι το επόμενο...

Το ακριβότερο βήμα του Αντετοκούνμπο είναι το επόμενο...

Για έναν άνθρωπο που έχει αισθανθεί στο πετσί του τη φιλοσοφία «βήμα-βήμα», ακόμη και το ακριβότερο συμβόλαιο στην ιστορία του ΝΒΑ μπορεί να συμβαδίζει με την πορεία της ζωής του. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο υπέγραψε στα μέσα Δεκεμβρίου 2020 πενταετή επέκταση της συμφωνίας του με τους Μιλγουόκι Μπακς, αντί ποσού 228,2 εκατ. δολαρίων, πετώντας ένα μεγάλο «βάρος» από τους ώμους και των δύο πλευρών.

Για τον ίδιο ήταν μία ένδειξη πίστης στην πόλη και στην ομάδα που τον «υιοθέτησε» πριν από επτά χρόνια. Μία νέα ευκαιρία να προσπαθήσει να κερδίσει (ομαδικά) σε μία μικρή αγορά της αμερικανικής λίγκας. Για τη διοίκηση των «Ελαφιών», η υπογραφή «αποτάσσει» την «υποχρέωση» να τον ανταλλάξει -υπό τον φόβο να τον έχανε δίχως ανταλλάγματα το καλοκαίρι του 2021- ή την ανάγκη για μία νέα κατεύθυνση χωρίς τον δις πολυτιμότερο παίκτη του ΝΒΑ και κορυφαίο αμυντικό της σεζόν 2019-2020.

Ο Αντετοκούνμπο, ο οποίος είχε γίνει επιλογή στο Νο15 του ντραφτ του 2013 από τους Μπακς, θα λάβει στην τρέχουσα σεζόν το ποσό των 27,5 εκατ. και από τον Οκτώβριο του 2021, χρονιά που θα ισχύσει το νέο συμβόλαιο, θα ανέβει στα 39,3 εκατ. για την πρώτη σεζόν, με 42,5 εκατ., 45,6 εκατ., 48,8 εκατ. για τις αντίστοιχες επόμενες. Αν ενεργοποιήσει ο ίδιος τη ρήτρα για την περίοδο 2025-2026, θα λάβει ποσό 51,9 εκατ. δολαρίων!

Με βάση τους κανονισμούς του ΝΒΑ και τη σύμβαση εργασίας μεταξύ ιδιοκτητών και Ένωσης Παικτών για να λεγόμενα supermax συμβόλαια, ο «Αντέτο» θα μπορεί να αμείβεται με το 35% του συνολικού salary cap -δηλαδή του ποσού που έχει δικαίωμα να προσφέρει κάθε οργανισμός για συμβόλαια αθλητών. Η συμφωνία περιλαμβάνει αύξηση της τάξης του 8% στις αποδοχές κάθε επόμενης αγωνιστικής χρονιάς.

Η απόφαση του «Greek Freak» να μην αποχωρήσει για ένα πιο «λαμπερό» μέρος (όπως π.χ. το Μαϊάμι, το Λος Άντζελες, τη Νέα Υόρκη, το Ντάλας ή το Τορόντο) προφανώς και διατηρεί τους Μπακς σε ρόλο διεκδικητών του τίτλου. Μονάχα που το μελάνι στο νέο συμβόλαιο δεν διασφαλίζει αυτόματα και (κοινή) πίστη. Το Μιλγουόκι έχει να φορέσει δαχτυλίδι πρωταθλητή από το 1971 και παρότι τις δύο τελευταίες κανονικές περιόδους είχε το καλύτερο ρεκόρ νικών στα πλέι οφς, δεν έφτασε ως το τέλος του δρόμου...

Η ανάρτηση του Αντετοκούνμπο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όταν ανακοίνωσε τη συμφωνία, ανέφερε εκείνο το «ας κάνουμε αυτά τα πέντε χρόνια να μετρήσουν». Μία ξεκάθαρη υπενθύμιση ότι θέλει μία ανταγωνιστική ομάδα για τον στόχο του πρωταθλήματος. Αν, για παράδειγμα, οι Μπακς αποτύχουν και πάλι στην post-season την επόμενη διετία, κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο «Giannis» θα απαιτήσει ανταλλαγή, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι σταρ της λίγκας. Άλλωστε, παίκτες όπως οι Καγουάι Λέοναρντ και Κάιρι Ερβινγκ αποφάσισαν να φύγουν από Τορόντο και Κλίβελαντ, αντίστοιχα, ακόμη και ως πρωταθλητές.

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων, ο Γιάννης είχε ξεκαθαρίσει ότι «το θέμα του συμβολαίου το χειρίζονται οι ιδιοκτήτες, κ.κ. Λάσρι και Ίντενς και ο ατζέντης μου». Μετά τη συμφωνία είχε πει μεταξύ σοβαρού και αστείου ότι «η μητέρα μου δεν ήθελε να μετακομίσουμε»... Για την ώρα, σημασία έχει για κάθε πλευρά ότι ο MVP του ΝΒΑ χρησιμοποίησε ένα από τα 19 (!) συμβολικά στυλό που έλαβε ως δώρο γενεθλίων από τους συμπαίκτες του και υπέγραψε τη λήξη του (πρώτου;) σίριαλ της παραμονής του στο Μιλγουόκι.