«Πόρτα» στο «El Clásico» από την Ε.Ε.

«Πόρτα» στο «El Clásico» από την Ε.Ε.

Το «El Clásico», οι αναμετρήσεις της Ρεάλ Μαδρίτης με τη Μπαρτσελόνα, αποφέρουν στην ισπανική λίγκα πολλά έσοδα μια και σύμφωνα με μελέτες προ πανδημίας του κορονοϊού αντιστοιχούσαν στο 40% της εμπορικής δραστηριότητας του συνεταιρισμού. Γι' αυτό και η LaLiga επιχείρησε να κατοχυρώσει την φράση ώστε να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί προωθώντας αυτά τα ματς. Ωστόσο, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης απέρριψε το αίτημά της και το ίδιο έκανε και το Γραφείο Πνευματικής Ιδιοκτησίας στην Ισπανία.

Από το 2017 προσπαθεί η λίγκα να το πετύχει αυτό. Σε άλλες χώρες τα έχει καταφέρει: στις Η.Π.Α., στο Μεξικό, στην Κίνα και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα έχει κατοχυρώσει την φράση. Η Ε.Ε. θεώρησε πως το «El Clásico» δεν χρησιμοποιείται αποκλειστικά μόνο για να περιγράψει το ποδοσφαιρικό παιχνίδι μεταξύ της «βασίλισσας» και των «μπλαουγκράνα» μια και παρουσιάζεται και σε αγώνες μεταξύ άλλων ομάδων και σε άλλα αθλήματα.

Η προσπάθεια της ισπανικής λίγκας ήθελε ν' ανακόψει ως ενός σημείου και την ίδια διάθεση των Αργεντινών να κατοχυρώσουν τη φράση για λογαριασμό των αναμετρήσεων Ρίβερ Πλέιτ – Μπόκα Τζούνιορς είτε ως «El Clásico», είτε ως «Superclásico».