Ο Ποχγιανπάλο κάνει τη Φινλανδία να ονειρεύεται

Ο Ποχγιανπάλο κάνει τη Φινλανδία να ονειρεύεται

Η Φινλανδία δεν περίμενε πως θα βρισκόταν σ' αυτή τη θέση τη δεύτερη αγωνιστική της πρώτης της συμμετοχής στο EURO. Εχει τρεις βαθμούς και παίζει με τη Ρωσία στην Αγία Πετρούπολη (16:00, ANT1) για να κάνει ακόμη ένα καθοριστικό βήμα προς την εξασφάλιση της πρόκρισης από το δεύτερο όμιλο. Οι παίκτες της έχουν δείξει μεγάλο σθένος ως τώρα. Ηταν κι εκείνοι παρόντες στην κατάρρευση του Κρίστιαν Ερικσεν. «Δεν ξέρω πως τα κατάφεραν και έπαιξαν», παραδέχθηκε ο κόουτς Μάρκους Κάνερβα. «Το σημαντικό δεν ήταν το παιχνίδι ή το γκολ που έβαλα, αλλά ο Ερικσεν», σημείωσε ο Γιοέλ Ποχγιανπάλο, σκόρερ του γκολ της νίκης (1-0) και της πρώτης επιτυχίας των Φινλανδών σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα.

Ο Ποχγιανπάλο θυμάται πως η πρώτη του αγάπη ήταν το χόκεϊ επί πάγου, αλλά στην συνέχεια τον κέρδισε το ποδόσφαιρο. Παίζοντας στη Β' Κατηγορία της Φινλανδίας άρχισε να «φορτώνει» με γκολ τα αντίπαλα δίχτυα. Στα 16 του, το 2011 πολλές ευρωπαϊκές ομάδες θεώρησαν πως βρήκαν τον επόμενο μεγάλο γκολτζή. Επαιζε στην Klubi-04, τη β' ομάδα της Ελσίνκι και σε 21 συμμετοχές έβαλε 33 τέρματα. Πρωταθλητής και MVP, γέμιζε τις σελίδες των αναφορών των... κατασκόπων. Τρεις φορές έκανε χατ-τρικ, μια πέτυχε «καρέ» και άλλη μια έβαλε έξι γκολ (!) σε μιαν αντίπαλο. Ηταν ασταμάτητος.

Φυσικά, η πρώτη ομάδα η Ελσίνκι τον κάλεσε για να υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Τα 24 γκολ και οι εννιά ασίστ σε 71 ματς (δηλαδή συμμετοχή σε γκολ σχεδόν σε κάθε δεύτερη συμμετοχή του) έπεισαν την Λίβερπουλ να τον αποκτήσει. Του πρότειναν θέση στη δεύτερη ομάδα τους, αλλά όχι χρόνο συμμετοχής και ο Ποχγιανπάλο είπε όχι. Αργότερα, υπέστη δύο σημαντικούς τραυματισμούς και πήγε στη Λεβερκούζεν όπου τον ήθελε ο Φινλανδός κόουτς και πρώην άσος της... Λίβερπουλ, Σάμι Χίπια. Οι «ασπιρίνες» τον έδωσαν δανεικό πρώτα στην Ααλεν (2013-14) και στη Φορτούνα Ντίσελντορφ στην συνέχεια (2014-16). Η Λεβερκούζεν πείστηκε για την αξία του και την σεζόν 2016-17 άρχισε την σεζόν με την ομάδα. Σκόραρε στο ντεμπούτο του και σημείωσε χατ τρικ στο δεύτερο ματς του. Συνολικά πέτυχε έξι γκολ σε 13 ματς, αλλά δεν έμεινε υγιής. Οπως και την επόμενη σεζόν που σχεδόν δεν αγωνίστηκε, ενώ δεν έπαιξε καθόλου και την περίοδο 2018-19.

Ωστόσο, η Λεβερκούζεν του ανανέωσε το συμβόλαιο μέχρι το 2022 πιστεύοντας στις ικανότητές του. Αρχισε να τον δίνει και πάλι δανεικό. Στη Β' Κατηγορία της Γερμανίας με τη «βαριά» φανέλα του Αμβούργου έπαιξε μισή σεζόν και έβαλε εννιά γκολ σε 14 ματς. Γύρισε ξανά στη «Bay Arena», μα και πάλι δεν... ταίριαξε. Εμεινε εκτός. Νέος δανεισμός, αυτή τη φορά στη Bundesliga και στην Ουνιόν Βερολίνου: έξι γκολ σε 19 ματς. Χτύπησε ξανά στον αστράγαλο κι έχασε 12 παιχνίδια.

Στα 26 του, ο Ποχγιανπάλο μπήκε στις καρδιές των φιλάθλων την ημέρα του περιστατικού με τον Ερικσεν. Σκόραρε το μεγαλύτερο γκολ της καριέρας του και δεν το πανηγύρισε. Αντίθετα, εκείνος συγκράτησε τους συμπαίκτες του. «Στις συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη τη μέρα δεν είχαμε τη διάθεση να πανηγυρίσουμε», ανέφερε ο έτερος φορ, Τέεμου Πούκι. Το ματς με τη Ρωσία, οι Φινλανδοί το φαντάζονται διαφορετικό.